IHME-päivien Oikeusjutun syyte, syyttäjä ja puolustaja valittu

23/03/2010

Vanha ylioppilastalo muuttuu sunnuntaina 28.3. kello 19 tuomioistuimeksi. Filosofi Tuomas Nevanlinnan tuomaroima Oikeusjuttu marssittaa IHME-päivien yleisön eteen kuuman puheenaiheen: välineellistääkö vaatimus kulttuurin ja talouden yhteistyöstä taiteen, ja mitä tapahtuu taiteen perusarvoille? Syyttäjänä kaksituntisessa debatissa toimii taiteilija Antti Majava ja puolustajana taidemanageri Kira Sjöberg.

Oikeudenkäynnissä tuomarin nuijaa heiluttava Tuomas Nevanlinna on innoissaan tehtävästään. ”Oikeudenkäynti on nerokas muoto käydä taidekeskustelua. Yleensä seminaareissa vastaikkainasettelut jäävät piileviksi. Keskusteluun tulee dramatiikkaa, kun osapuolet voivat tarvittaessa vetäytyä roolinaamioidensa taakse.”

Oikeussalidraamoissa harrastetaan usein yllätystodistajia. ”Tässäkin oikeudenkäynnissä todistajat paljastuvat vasta viime hetkellä. Rikoslaboratorion puoleen ei käännytä, vaan käytetään asiantuntijalausuntoja – ja ristikuulustelua.”

Nevanlinnan mukaan Oikeusjutun aihe, taiteen asettaminen kilpailutalouden resurssiksi, on merkittävä kulttuuripoliittinen trendi. Ja kyllä, Tuomari Nevanlinna aikoo käyttää nuijaansa, jos salissa aletaan rettelöidä.