Susan Philipsz yhdistää Sibeliuksen, Saarisen ja Kiven

10/03/2010

Vuoden 2010 IHME-teos on kuvanveistäjä Susan Philipszin Helsingin Rautatieasemalle suunnittelema uusi ääni-installaatio Kun päivä laskee. Teoksessa taiteilija esittää ilman säestystä Aleksis Kiven runon ´Sydämeni laulu´, jonka Sibelius sävelsi. IHME-teos on esillä Helsingin Rautatieaseman keskushallissa kuukauden (12.3.-11.4.2010) ja se on kuultavissa päivittäin kello 15-23 välisenä aikana.

Susan Philipsz kertoo teoksestaan: ”Valitsin teokseeni Suomen ensimmäisen romaanikirjailijan Aleksis Kiven kirjoittaman ja Jean Sibeliuksen säveltämän Sydämeni laulun. Sijoitan tämän tunnetun sävelmän teoksessani erittäin julkiseen ympäristöön, Eliel Saarisen suunnitteleman Helsingin rautatieaseman keskushalliin. Oma tulkintani Sydämeni laulusta käyttää hyväkseen keskushallin arkkitehtuuria: ääni suunnataan holvikaton alareunasta ylös, jolloin laulu kiirii holvikattoa pitkin tilan toiselle puolelle synnyttäen kuiskausgalleria-efektin. Työni asettaa kontrastiin herkän kehtolaulun ja Suomen vilkkaimman rakennuksen, jonka kautta yli 200 000 ihmistä kulkee päivittäin.”