IHME-listalla makuja Somaliasta ja Suomesta

14/03/2014

Yael Bartanan IHME-teokseen True Finn – Tosi suomalainen osallistuneet, elokuvassa esiintyvät henkilöt valmistivat IHME-talossa viikon aikana ruokalajeja, jotka muistuttivat heitä kodista. Tällä viikolla IHME suosittelee makuja Somaliasta ja Suomesta. Esittelyvuorossa ovat Mustafe Hagin ja Tuisku Torkkelin reseptit.

 

1. Mustafe Hagi: Tomaattinen linssikeitto

”Joka aamu tai myöhäinen ilta kun menen keittiöön ja haen sieltä voileipää, johon saatan laittaa juustoa, pestoa tai muita lisukkeita päälle, muistelen niitä aikoja, jolloin oli vain yhtä ruokaa. Yhtä lajia jota oli syötävä. Ohraa. Sitä riitti. Joka aterian kohdalla. Ajan saatossa teimme siitä erilaisia muotoja, kuten jauhoimme sitä itse käsin. Pieni poika hakkaa ja jauhaa ohraa saadaakseen perheelle aamupalaksi lettuja.

Linssikeitto oli silloin herkkuruokaa. Niitä harvoja hetkiä jolloin saatiin linssiä patongin kanssa. Voi ihanuus! Pelkästään linssien näkeminen kaupan hyllyillä herättää muistoja niistä lapsuuden ajosta. Puhumattakaan kun laitan kotona ja sen tuoksu valtaa koko kodin. Ja minun mieleni tulvii niitä muistoja ja tunteita joita silloinkin oli, hyvinä sekä huonoina.

Linssikeitto on niin terveellinen, että sen sanotaan olevan ”köyhän miehen lihaa”.  Nykyään kun etsitään makuelämyksiä aika usein saatetaan unohtaa tämä ihana maku ja terveellinen sekä halpa yhdistelmä. Linssi.

Linssikeitto muistuttaa oman elämäni vaiheista. Ja siitä että voin olla onnellinen tästä elämänvaiheestani.”

Valmistusaineet:
1 sipuli
1 valkosipuli
kasvisliemikuutio
pippuria tai chiliä
tomaattimurskaa
punaisia linssejä
1 dl ruokakermaa

Ruoka-aineet sekoitetaan ja keitetään. Lopuksi keitto soseutetaan.


2. Tuisku Torkkeli: Maksakastike ja perunamuussi

”Valitsin ruuan, koska jostain mystisestä syystä se on ihan pennusta saakka ollut minun lempiruokani ja kukaan ei tee niin hyvää maksakastiketta kuin äiti. Ruuan valmistuksessa oli hirveät paineet, koska juuri vähän aikaisemmin olin harjoitellut ks. ruuan laittamista äidin kanssa ja se ei mennyt ihan nappiin. Poltin maksat ja unohdin kerman. Mutta IHMEekseni ruoka onnistui erittäin hyvin viikolla ja maistuikin samalta kuin äidin tekemä. Sinällään ruoka ei herätä mitään muistoja, mutta aina kun haluamme herkutella kotona, valmistamme maksaa.”

Valmistusaineet:
naudanmaksaviipaleita
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kuohukermaa
1 lihaliemikuutio
n. 2 dl vettä

Naudanmaksaviipaleet paistetaan voissa. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja kuohukerma. Lisää myös lihaliemikuutio ja vesi. Tarjoillaan perunamuusin kera.