IHME-listalla kotiruokia Quebecistä ja Japanista

31/03/2014

IHME-teokseen osallistuneet henkilöt valmistivat vuoron perään talossa aterian, joka muistutti heitä kodista. Maaliskuun päätteeksi IHME-listalla jaetaan vielä kaksi reseptiä IHME-talossa valmistetuista ruokalajeista. Tällä kertaa reseptien yhteydessä muistellaan Quebecin talvea ja Japanissa perheen ja ystävien parissa vietettyjä ruokailuhetkiä.

”Ruuan laittaminen ja syöminen yhdisti talon asukkaat. Se olikin usein päivän paras hetki. Kaikki ruuat sisälsivät minulle tuttuja elementtejä eikä ruuissa ollut varsinaisia kummallisuuksia. Pidin jokaisen safkasta. Komugin ruuan kruunasi japanalaiset ainekset ja ruuan valmistaminen yhdessä kaasulieden äärellä.” – Anna Miettinen

 

1. Martin-Éric: Pâte chinois

”Pâte chinois (kiinalainen uunivuoka) on perinteinen quebeciläinen talviruoka. Tarinan mukaan Tyynenmeren rautatierataa rakentaessa brittiläiset rakennusmestarit pyysivät kiinalaisia siirtotyöläisiä valmistamaan paimenenvuokaa muistuttavaa ruokaa paikallisia aineksia käyttäen. Brittiläiset ja kiinalaiset palasivat kotiin, mutta resepti jäi quebeciläisten omaksi. Tämä resepti on oma sekoitukseni perinteisestä ja Tallinnan Hell Huntin irlantilaisesta uunivuoasta.”

1 l kuorittuja ja kuutioituja perunoita (n. 4 perunaa)
3 rkl voita
1,25 dl maitoa
2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
yrttisuolaa maun mukaan
1 sipuli hienonnettuna
2 rkl oliiviöljyä
purkki raejuustoa
1 tölkki chilitomaattimurskaa
1 tölkki maissisosetta
½ tl paprikajauhetta
suolaa ja mustapippuria
1 (pieni) pussi mustaleimajuustoraastetta
ketsuppia tai Louis Maille Dijon Originale sinappia

Keitä perunat suolavedessä pehmeiksi ja kaada vesi. Survimen avulla survo perunat karkeasti voin kanssa. Sähkövatkaimen kanssa ohenna teos muusiksi lisäten maidon. Lisää persilja, yrttisuola ja mustapippuri. Laita sivuun. Lämmitä uuni 190 asteeseen. Kuullota liha ja sipuli isolla paistinpannulla öljyssä. Lisää chilitomaattimurska, suola ja pippuri. Paina kevyesti liha paistovuoan pohjalle (koko 33×23 cm). Sirota raejuusto kerrokseksi. Levitä maissisose ja sitten perunamuusikerros. Sirota paprikajauhetta ja paista uunissa noin 40 min. Lisää juustoraaste perunamuusikerroksen päälle ja lopeta paistaminen grillattuun pintaan.


 

2. Komugi Ando: ”Nabe” neljälle

”Nabe on semmoinen ruoka, jota on hauska tehdä yhdessä aina kun perhe kokontuu tai ystävät kokontuu. Siinä on puuhaa eikä tarvita mitään ihmellistä. Varmaan voi keittää mitä vaan oikeastaan haluaa. Lukioikäisenä asuin kouluasuntolassa ja tehtiin usein tätä nabea (mutta keitettiin vedessa kaikki ainekset ja syötiin kastikeen kanssa. Ei meillä ollut mitään lohenpäätä). IHME-talossa ei oikein onnistunut jakaa nautintoa retkikeittimen äärellä istumisesta. No maistui hauskalta ja paniikissa keksitty riisi ja salaatti onnistui.”

100g  lohi (myös pää)
50g  Asari, Venerupis philippinarum
3kpl  Porkkanoita
¼ kpl  Retikkaa
1pkt  Enokisieniä
1pkt  Siitakesieniä
200g  Kiinankaalia
4cm  Inkivääriä
5rkl  Sakea
1rkl  Soijakastiketta
1tl Miriniä
1rkl  Misotahnaa
ripaus suolaa
ripaus sokeria
200ml  Konbu-levasta, sienestä ja kalasta tehtyä lientä

Jos löydät simpukoita, niin keitä simpukoita sakessa kunnes avautuvat. Ripota lohen päälle suolaa ja raastettu inkivääri. Paahda uunissa kunnes tulee rapea. Lisää simpukkaliemi kattilaan, paahdettu lohi, soija, mirin ja misotahna. Tarkista maku ja lisää suola ja sokeri. Aseta isoon savikattilaan kaikki vihannekset, sienet ja kala kauniisti. Kaada päälle keitetty liemi ja muut jutut ja keitä kaasu-retkikeittimen päällä pöydän keskellä. Kaikkien perheenjäsenten pitää olla paikalla seuraamassa kattilan kiehumista ja odottaa, sekoittaa liemeä ja jutella keskenään.