2. Stanislav Marinets: Seljankakeitto
”Valitsin seljanka (myös: soljanka) -keiton siksi, että lapsuudessa, kun asuin vielä Neuvosto-Virossa, se oli suosittua. Ja on vieläkin. Valitsemani keväisen seljankan resepti tosin eroaa perinteisestä seljankan reseptistä, jossa on mukana mm. suolakurkkuja. Valmistamani seljanka oli IHME-talon asukkaiden mieleen ja monet ottivat jopa lisää! Maistuihan se hyvältä, mutta erilaiselta kuin lapsuudessani, sillä en valinnut perinteistä reseptiä. Reaktiot olivat positiivisia ja raikas keitto yllätti monet, jotka eivät ole tottuneet venäläisen keittiön antimiin.”
Kokoliha 0,5-1 kg naudanlihakuutioita
0,5-1 l vettä
1 sipuli kuorittuna ja pilkottuna
3 porkkanaa viipaloituna
ripaus suolaa ja pippuria
Keitto:
7 dl vettä ja paistinliemi
3 porkkanaa kuutioituna
100 gr juuriselleriä, palsternakkaa tai bataattia kuutioituna
200 gr hapankaalia
pätkä purjosipulia tai kevätsipulia
tuoretta persiljaa, salviaa ja timjamia silputtuna
naudanlihakuutiot
100 gr paahdettua punaista paprikaa
100 gr tzatzikia
kapriksia silputtuna tai kokonaisena
tarjoiluun Manouri-tuorejuustoa
Valmistusaika: 1 h
Kokoliha: Anna lihapaloille väriä paistinpannulla ja laita sen jälkeen lihapalat, sipuli, porkkanat ja vesi uunin kestävään kulhoon. Hauduta hyvin ja lisää tarvittaessa nestettä. Kun lihat ovat kypsiä, siivilöi liemi talteen.
Keitto: Kuumenna liemi, lisää pilkotut ja freesatut juurekset ja sipuli sekä puolet yrteistä liemeen. Kun juurekset ovat puolikypsät, lisää ruskistettu liha, hapankaali ja loput yrteistä. Anna kiehua hiljalleen kunnes juurekset ovat kypsiä. Viimeistele keitto reilun kokoisilla paahdetuilla punaisilla paprikoilla ja lisää keittoon osa paprikoiden liemestä. Tarkista maku. Tarjoa kuumana, syysillan tummentuessa, ja koristele höyryävä keitto tzatsikilla ja kapriksilla.