Lisää elokuvahelmiä IHME-päivillä

26/03/2014

IHME-päivien elokuvaohjelmisto täydentyy brittiläisen kirjailijan ja dokumenttielokuvaohjaaja John Akomfrahin tuoreella elokuvalla The Stuart Hall Project, joka saa ensi-iltansa Suomessa. Dokumenttielokuva on muotokuva helmikuussa menehtyneestä, yhdestä aikamme merkittävimmästä kulttuuriteoreetikosta Stuart Hallista. Hall tunnetaan erityisesti populaarikulttuurin ilmiöitä, monikulttuurista identiteettiä ja rotua käsittelevistä kirjoituksistaan. Runsaasti erilaista arkistomateriaalia sisältävän elokuvan ääniraidalla kuullaan Hallin lempimuusikkoa, aina yhtä upeaa jazzin mestaria, Miles Davisia.

IHME-viikonlopun aikana Vanhalla ylioppilastalolla on esillä kuvataiteilija Sasha Huberin uusin videoteos My Racism is a Humanism. A Lecture (2013). Teos käsittelee 1800-luvulla eläneen Louis Agassizin tieteellistä rasismia, jonka ideologiset vaikutukset ulottuivat aina natsiajoille asti. Huberin teoksessa nähdään kuinka tiedemies Agassizia esittävä näyttelijä Thomas Götz yrittää perustella rotuteorioita itselleen ja kuulijalleen fiktiivisellä luennolla. Käsikirjoituksesta on vastannut Agassiz-tutkija Hans Barth Sveitsin Freiburgista.

Lue lisää IHME-päivien elokuvaohjelmasta täällä. 

Lue lisää Stuart Hallista: Guardian, Helsingin Sanomat