Oikeusjutussa väitellään kansallisesta taiteesta

02/04/2014

Mikä on kulttuurijuurten osuus taiteessa? Onko kansallinen taide sama kuin kansallisvaltiollinen taide? Voiko yhdellä kansalla olla monta täysin erilaista taidetta? Kumpi homogenisoi taidetta enemmän, kansainvälisyyden paineet vaiko kansallisuuteen pohjautuvat vaatimukset ja odotukset? Onko suomalainen taide Suomessa tehtävää kansainvälisille markkinoille kelpaavaa taidetta vai voisiko suomalaisuudella olla taiteelle jokin syvempi anti?

IHME-päivien suositussa Oikeusjutussa keskustellaan perjantaina kansallisesta taiteesta. Syyttäjänä toimii kuvataiteilija ja kirjailija Kiba Lumberg. Romanikulttuuria teoksissaan käsitelleen Lumbergin asiantuntijatodistajana kuullaan kuvataiteilija ja professori Pia Lindmania. Puolustusasianajajan viitan pukee ylleen mediataiteilija Hanna Ojamo, jonka tuotannossa muun muassa historia, politiikka ja kollektiivinen muisti ovat olleet keskeisiä teemoja. Puolustuksen asiantuntijatodistajana toimii kuraattori ja kuvataiteilija Jussi Koitela. Miten vastaa kansallisen taiteen puolustusasianajaja syyttäjälleen vuonna 2014?

Viidennen kerran toteutuvan Oikeusjutun tuomaroi tuttuun tapaan filosofi Tuomas Nevanlinna.

Oikeusjuttu perjantaina 4.4. klo 17-19 Vanhan ylioppilastalon Juhlasalissa. Vapaa pääsy!

IHME-päivät Vanhalla ylioppilastalolla 4.-6.4.2014. Katso koko IHME-päivien ohjelma täällä.