Jeremy Deller Venetsian biennaalissa

18/05/2015

Jeremy Deller, IHME-teoksen 2015 taiteilija, esittäytyy Venetsian biennaalin 56. kansainvälisessä päänäyttelyssä All the World’s Futures, jonka on kuratoinut Okwui Enwezor.

Deller tutkii omassa näyttelyssään tehdastyöläisten arkea ja työolosuhteita 1800-luvun arkistomateriaalien kautta. Harvoin nähty valokuvasarja metallitehtaan naisista vuodelta 1865 on saanut seurakseen bannerin, jossa lukee ”Hei, tänään sinulla on vapaapäivä” (”Hello, today you have the day off”). Tilassa voi kuulla työläisten lauluja, jotka toistavat koneen ääniä ja tuovat mieleen varhaisen heavy metal -musiikin. Deller nostaa näyttelyssään esiin sen, kuinka vaikea Britannian siirtyminen jälkiteolliseen yhteiskuntaan oli. Kokonaisuuteen kuuluvat myös työläislaulujen a cappella -lauluesitykset biennaalin ARENA-tilassa. Esitykset perustuvat painettuihin lauluarkkeihin, joita aikoinaan myytiin kaduilla. Lauluissa kansanmusiikki ja populaarimusiikki yhdistyvät.

Näyttely All the World’s Futures ja Jeremy Dellerin teokset ovat avoinna yleisölle 9.5. – 22.11.2015 Giardinin keskuspaviljongissa Venetsiassa.

Jeremy Deller Venetsiassa, katso englanninkielinen haastattelu >