Antony Gormley Firenzessä

24/06/2015

Kuvanveistäjä Antony Gormleyn näyttely Human on tänä kesänä esillä Forte di Belvederen linnoituksen alueella, Firenzessä. Brittiläinen Gormley oli ensimmäisen IHME-teoksen Savi ja kollektiivinen keho taiteilija vuonna 2009.

Human esittelee yli 100 Gormleyn teosta ja ottaa haltuunsa 1500-luvulta peräisin olevan linnoituksen alueen hyödyntäen myös upeita kaupunkiin ja kukkuloille avautuvia näkymiä.

Eräs näyttelyn installaatioista on Critical Mass, ”antimuistomerkki, joka muistuttaa meitä kaikista 1900-luvun uhreista”. Gormley itse kuvailee teostaan: ”Kattotasanteelle on asetettu 12 veistosta, jotka nousevat lineaarisesti sikiöasennosta kohti korkeuksia muistuttaen näin ihmisen eri vaiheista. Vastapäätä on samoja hahmoja kasassa. Hylätyt, tehdasvalmisteiset rautaesineet – joista kukin painaa kymmenen kertaa enemmän kuin elävä ihmiskeho – heijastavat ihmiskunnan kehityksen varjopuolta ja tuovat mieleen menneen vuosisadan konfliktit. Tämä vuoropuhelu tavoitteellisuuden ja kurjuuden välillä kulkee läpi näyttelyni.”

Taiteilija on käyttänyt omaa kehoaan Critical Mass -teoksen naturalististen hahmojen muoteissa. Hahmot vertautuvat Gormleyn uusiin teoksiin, jotka tunnetaan nimellä ”Blockworks” (lohkot, lohkareet). Ne paljastavat ihmisen anatomian arkkitehtonisten ulottuvuuksien kautta. Kunkin veistoksen sijoittelu huomioi Forten mittakaavan ja massoittelun.

Antony Gormleyn näyttely Human on avoinna 27.9.2015 asti ja siihen on vapaa pääsy.

Lue lisää englanninkieliseltä sivustolta >