IHME suosittelee: Visible

09/06/2015

IHME suosittelee -sivulla tullaan esittelemään julkisen taiteen tuottajia maailmalla vuonna 2015. ENPAP eli Enlarged Network of Public Art Producers sai alkunsa tukholmalaisen Mossutställningarin johtajan Stella d’Aillyn aloitteesta. Sen tarkoituksena on yhdistää voimat varainhankinnassa ja jakaa ammatillista osaamista – niin kuratoinnin kuin tuottamisen osalta – verkoston jäsenten kesken. IHMEellä on ilo esitellä verkoston jäseniä ja heidän toimintaansa.

Visible on tutkimushanke, joka on omistautunut yhteiskunnalliselle nykytaiteelle. Visible on toiminut vuodesta 2010 paikkaan sitoutumattomana instituutiona, joka pyrkii tuottamaan ja ylläpitämään yhteiskunnallisesti merkittäviä taiteellisia käytäntöjä maailmanlaajuisesti. Visible-hanketta tukevat Cittadellarte – Fondazione Pistoletto ja Fondazione Zegna, ja sen kuratoivat Matteo Lucchetti ja Judith Wielander.

Visible on tuottanut ensimmäisen eurooppalaisen palkinnon yhteiskunnallisille taiteellisille käytännöille vuodesta 2011. Se tutkii fyysisiä ja teoreettisia tiloja, joissa nämä käytännöt voivat vaikuttaa nyky-yhteiskuntaan. Tutkimuksessa keskitytään laajentamaan taiteen ja taiteilijoiden monitieteistä lähestymistapaa erilaisissa yhteiskunnallisissa konteksteissa.

Visible-palkinnonsaajan valitsee tuomaristo, jossa on edustajia nykytaiteen museoista. Laajasta ehdokasjoukosta valitaan suppeampi otanta käynnissä olevista avoimen haun hankkeista sekä kansainvälisen työryhmän kuraattorien suosituksista. Työryhmä nimitetään uudestaan joka toinen vuosi. Tuomariston kolmannen kokoontumisen isännöi Tate Liverpool ja se tapahtuu väliaikaisen parlamentin muodossa. Puheenjohtajana toimii Chris Dercon ja työryhmässä on mukana eri kulttuurialojen asiantuntijoita. Ryhmä on myös avoin kenelle tahansa mukaan ilmoittautuneelle. Tuomaristo kokoontuu lokakuun viimeisellä viikolla, jolloin arvioidaan taidehankkeiden saavutuksia ja valitaan vuoden 2015 Visible-palkinnon voittaja.

Visible on läsnä Creative Time Summitissa, joka järjestetään Venetsian biennaalin yhteydessä. Visiblen tapahtuma on The Night Art Made the Future Visible, joka koostuu Nastio Mosquiton, Ahmet Ögütin yhteistyössä Fino Blendaxin ja Marinella Senatoren kanssa tekemistä performanssiteoksista. Ohjelma ammentaa italialaisen Michelangelo Pistoletton toteutumattomasta työstä, jota taiteilija ehdotti Venetsian biennaaliin vuonna 1968. Taideteoksen ovat tuoneet takaisin 47 vuotta myöhemmin Visible-projektin kuraattorit. Sen on tarkoitus tuoda esille taiteellisia käytäntöjä, jotka tulkitsevat yhteistyön merkitystä uudella tavalla. Samalla se synnyttää tilaa kriittiselle tietoisuudelle ja yhteiskunnalliselle mielikuvitukselle, jotka kyseenalaistavat taiteilijoiden roolin vaikutuksia nykyajassa. Iltatapahtuman aikana julkistetaan vuoden 2015 Visible-palkinnon jatkoon päässeet hankkeet, ja päätökseen johtava keskustelu voi alkaa.

Koska Visible on nomadinen instituutio, sitä on eri muodoissa isännöinyt moni taideinstituutio, kuten Van Abbemuseum, Eindhoven; Kunsthaus, Graz; Kadist Art Foundation, San Francisco; Center for Historical Reenactments, Johannesburg; Serpentine Gallery, Lontoo.

www.visibleproject.org

Visiblen esittelyvideo YouTubessa