True Finn Kansallismuseossa

09/09/2015

”Bartana luottaa taiteen kykyyn herättää keskustelua ja muuttaa maailmaa rauhanomaisesti. Hänen tapansa esittää, mistä tasa-arvossa on kyse, on samalla kertaa välttämätön, monisyinen ja – todellakin – tosi.”

Lauren O’Neill-Butler, Artforum 3/2015

 

”Paras ja helposti sulateltava viesti suomalaisille suomalaisuudesta näinä aikoina keveydessään ja positiivisuudessaan.”

Katsojapalautetta teoksesta

 

Vuoden 2014 IHME-teos, Yael Bartanan True Finn — Tosi suomalainen, on taas mahdollista nähdä suurelta kankaalta Säätiöpäivänä Kansallismuseon auditoriossa 1.10.2015 klo 14—17 järjestettävässä elokuvailtapäivässä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

IHME-nykytaidefestivaalin tilausteos israelilaiselta Yael Bartanalta käsittelee edelleen Suomessa ajankohtaisia suomalaisuuden ja kansallisen identiteetin teemoja. Miten kansallinen identiteetti toimii mukaan ottamisen ja pois sulkemisen välineenä? Millaisia nämä mekanismit ovat Suomessa? Voiko maahanmuuttajasta tulla tosi suomalainen? Kuka oikeastaan on tosi suomalainen?

Suomessa tosi-TV:n menetelmää, näyteltyjä kohtauksia sekä arkistomateriaaleja yhdistävää elokuvaa ei ole nähty elokuvateatterissa maaliskuussa 2014 järjestetyn ensi-illan jälkeen. Ensiesityksen jälkeen teos on kiertänyt eri puolilla maailmaa New Yorkista Amsterdamiin ja se on saanut kriitikoilta innostuneen vastaanoton.

Säätiöpäivän näytöksessä esitetään yhteensä kuusi suomalaisten säätiöiden tukemaa elokuvaa. Elokuvat edustavat laajasti säätiöiden erilaisia toimintakenttiä, mutta käsittelevät kaikki suomalaisuutta ja muutoksia suomalaisessa yhteiskunnassa.

Elokuvailtapäivän tarkemmat ohjelmatiedot löydät täältä.

Lue lisää True Finn -teoksesta IHME-verkkojulkaisusta. Vuoden 2014 IHME-päivien keskusteluihin True Finn -teoksesta voi palata IHME-nykytaidefestivaalin YouTube-kanavalla.