IHME kysyy: ANTI-festivaali

07/01/2016

IHME kysyy -sarja käynnistyy kysymyksellä julkisen taiteen tuottajille. Miksi eri toimijat tuottavat taidetta nimenomaan julkiseen tilaan perinteisen galleria- tai museotilan sijaan? Millaisen lähtökohdan julkinen tila tarjoaa taiteilijalle ja taiteen kokijalle?

Myös IHME on kahdeksanvuotisen historiansa aikana näkynyt paikoissa, joissa taidetta ei välttämättä ole totuttu kohtaamaan. IHME-teoksen äärelle on voinut pysähtyä arkisilla reiteillä niin rautatieasemalla, kirjastoissa kuin ostoskeskuksissakin.

IHMEen uusi juttusarja nostaa esiin toimijoita, jotka haluavat tuoda taiteen sinne, missä ihmiset ovat.

Ensimmäisenä kysymykseen vastaa kuopiolainen paikkasidonnaiseen esitystaiteeseen keskittyvä ANTI – Contemporary Art Festival. Vuodesta 2002 järjestetty ANTI-festivaali tarjoaa ainutlaatuisen kohtaamispaikan taiteilijoille ja yleisölle, jotka ovat kiinnostuneita arkipäivän tiloja luovasta ja muokkaavasta taiteesta.

Miksi ANTI tuottaa taidetta julkiseen tilaan? Kysymykseen vastaa festivaalin ANTI-päällikkö Elisa Itkonen: ”Haluan astua taideteoksen sisälle, kulkea sen ohi ja halutessani palata takaisin. Julkinen tila on eräänlainen epäpaikka, ei-kenenkään-paikka ja siksi juuri kaikkien. Siitä tulee minun paikkani, kun jaan sen taiteen kautta, yhdessä sattumanvaraisen yhteisöni kanssa. Toivon, että ANTI-yleisö kokee samoin.” Seuraava ANTI-festivaali järjestetään Kuopiossa ja Tahkon matkailukeskuksessa helmikuussa. ”Tällä kertaa yleisö saattaa hiihtää, lumilautailla tai moottorikelkkailla teosten ohi ja läpi – julkisessa tilassa katsomon käsite on rajaton!”

ANTI – Contemporary Art Festival 22.-28.2.2016