IHME kysyy: Checkpoint Helsinki

12/01/2016

IHME kysyy -sarjassa kysytään, miksi eri toimijat tuottavat taidetta julkiseen tilaan perinteisen galleria- tai museotilan sijaan. Millaisen lähtökohdan julkinen tila tarjoaa taiteilijalle ja taiteen kokijalle?

Myös IHME on kahdeksanvuotisen historiansa aikana näkynyt paikoissa, joissa taidetta ei välttämättä ole totuttu kohtaamaan. IHME-teoksen äärelle on voinut pysähtyä arkisilla reiteillä niin rautatieasemalla, kirjastoissa kuin ostoskeskuksissakin.

IHMEen uusi juttusarja nostaa esiin toimijoita, jotka haluavat tuoda taiteen sinne, missä ihmiset ovat.

Guggenheim-museohankkeen avaamasta kulttuuripoliittisesta keskustelusta syntynyt Checkpoint Helsinki tilaa ja tuottaa nykytaidetta osaksi Helsinkiä ja helsinkiläisten arkea. Ohjelmistoa esitetään yleisölle ympäri vuoden vaihtelevissa paikoissa. ”Työskentelemme taiteilijoiden ja kuraattorien ideoiden parissa, ilman omaa näyttelytilaa. Etsimme jokaiselle teoksellemme paikan ja yhteistyökumppanit”, organisaation koordinaattori Saara Karhunen kertoo. Ensi kesänä nykytaide kohtaa kulttuuriperinnön Seurasaaren ulkomuseossa. ”Joanna Warszan kuratoimassa näyttelyssä nähdään muun muassa Kader Attian ja Liisa Robertsin teoksia, jotka tarkastelevat ja kommentoivat Seurasaaren esittämää kuvaa suomalaisen elämän historiasta. Paikkasidonnainen ja tilapäisesti esille tuleva nykytaide on ajankohtainen keskustelukumppani suojellulle museoalueelle, jolla on maailman muuttuessakin keskeinen rooli suomalaisuuden tarinan kertojana.”

Checkpoint Helsinki

Checkpoint Helsinki x Kansallismuseo: Kesä 2016 Seurasaaren ulkomuseossa