Ratikkasoittajat esittelyssä

19/02/2016

Jotain kaupunkielämän sattumanvaraisuudesta tiivistyy siinä, että katusoitto voi olla kuulijalle yhtä hyvin piinaava kuin pysäyttävä kokemus. Kannatitpa sitten soittokokeita katusoittajille tai entistä moninaisempaa esitysten kirjoa, kevään IHME-teos Ratikkasoittajien kiertue tuo yllätyksiä raiteille.

Festivaalin taiteilija Kateřina Šedálta tilaama kiertue kokoaa yhteen katusoiton parhaimmistoa meiltä ja muualta – kaikki muusikoita, jotka ovat soittaneet myös ihmisille, jotka eivät ole tulleet kuuntelemaan heitä. ”Katusoitosta oppii paljon konserttiesiintymistenkin kannalta. Ohikulkijoiden reaktioiden ei voi antaa vaikuttaa liikaa esitykseen – omaan mielentilaan, siihen miten soittaa. Kaikki eivät voi koskaan pitää musiikistasi”, kiertueelle The Entropies-duonsa kanssa osallistuva Ester Švábková toteaa.

Vaikka julkisesta keskustelusta saattaa helposti saada toisenlaisen käsityksen, kaduilla ja metrotunneleissa esiintyvät alalle pyrkijöiden lisäksi myös monet kokeneet muusikot. Heille lisätienestit eivät useinkaan ole tärkein syy soittaa julkisessa tilassa.

”Jotkut ihmiset kehottavat menemään ’oikeisiin töihin’, jotkut rohkaisevat soittamaan isompia keikkoja, esiintymään isommilla stageilla. He eivät tietenkään voi tietää, että bändi on jo läpimurtonsa tehnyt. On kuitenkin hyvä pysyä nöyränä, meillä juuret ovat katusoitossa. Olemme itse valinneet soittaa kadulla – se maadoittaa, auttaa keskittymään”, Hester and Holly Rosessa soittavat Chloe Bebbington ja Reuben Hester kertovat.

Folkmelskeestä ääninauhapsykedeliaan

Konserteissa ja muissa musiikkitapahtumissa yleisö koostuu usein tietyn musiikkilajin ystävistä. Harva radiokanavakaan soittaa listoillaan musiikkia laidasta laitaan. Ratikkasoittajien kiertueessa poikkeuksellista onkin paitsi liikkuva tapahtumapaikka myös genrerajat ylittävä ohjelmisto. Raitiovaunuissa voi kuulla niin Bence Bokan intiimejä luuttukappaleita renessanssiajalta kuin Sybren Reneman foni-improvisaatiota.

Kiertuemuusikot luokittelevat musiikkiaan niin ”folkmelskeeksi” kuin ”ääninauhapsykedeliaksi”. Luvassa on siis paitsi perinteisempiä myös musiikillisia raja-aitoja rikkovia lajityyppejä.

Musiikin lisäksi kiertueen artisteista erityisesti Stephen Paul Taylor ja Steve Aruni and The Funky Monkeys panostavat myös visuaalisuuteen. Siinä missä glitteriä rakastavan Taylorin esityksissä huomio kiinnittyy villeihin asuihin, Arunin keikkakokoonpanossa huomion varastavat miehen uskolliset bändikaverit – robottiapinat rummuissa.

Olitpa vannoutunut musadiggari, kaupunkiseikkailija tai vain utelias kuulemaan jotain uutta – lähde ratikkamatkalle ja tule yllätetyksi! Yllätyksen elementti on sisäänrakennettu IHME-teokseen, sillä raitiovaunut esiintymispaikkana ovat muutosalttiita eikä esityksille tehdä minuuttiaikataulua.

Tutustu kiertueen muusikoihin täällä – esittelemme esiintyjäkaartin myös IHMEen Facebookissa, seuraa postauksia!