Taiteilijuudesta: Jan Verwoert IHME-päivillä

31/03/2016

Viime vuonna Britannian arvostetuin taidepalkinto, Turner prize, nostatti kohun taidemaailmassa, kun palkinnon voitti nuorten arkkitehtien ryhmä Assemble. Kollektiivi kunnosti ränsistyneitä taloja hyljeksityllä asuinalueella Liverpoolin Toxtethissa ja on käynnistänyt yhdessä asukkaiden kanssa myös yhteiskunnallista yritystoimintaa. ”Ai taide? Putkimiehen hommat kiinnostavat enemmän”, ryhmä kommentoi palkintoa sanomalehti The Guardianille.

Taiteilijoita vai jotain muuta?

IHMEpäiville kutsuttu Jan Verwoert oli yksi palkintoraadin jäsenistä. IHME-päivillä hänen aiheenaan on taiteilijuus, ja puheenvuorossaan hän käsittelee myös palkintoraadin päätöksen herättämiä kysymyksiä. Miten olla taiteilija ja tehdä taidetta? Miten taiteilija nähdään tämän päivän yhteiskunnassa – ”ulkopuolisena siihen nähden, mitä enemmistö pitää todellisena”?

Verwoert on kriitikko ja nykytaiteesta laajasti julkaissut kirjoittaja. Tällä hetkellä hänellä on taideteorian professuuri Oslon taide-akatemiassa (Kunsthøgskolen i Oslo), minkä lisäksi hän toimii vierailevana professorina Lontoon Royal Academy of Artsissa ja opettajana Piet Zwart -instituutissa Rotterdamissa.

Lue Verwoertin kuvaus puheenvuorosta täällä!

Sunnuntain keynote

Sunnuntaina 3.4. klo 15.00-16.00 Vanha Ylioppilastalo, Juhlasali