Tärkeää juuri nyt: IHME-päivien debatit

25/03/2016

IHME-päivien debateissa tartutaan taiteen kentältä nouseviin ajankohtaisiin aiheisiin. Debatti voi olla kärjekäs väittely tai yhdessä ajattelemista – myös yleisöisö on kutsuttu jakamaan ajatuksiaan.

Aiheet debatteihin ovat valinneet kriitikko, kulttuuritoimittaja Aleksis Salusjärvi sekä vapaa kirjoittaja, kriitikkona palkittu ja helsinkiläistä galleriakenttää uudistaneena galleristinakin tunnettu Leena Kuumola.

Museokelpoista vandalismia

Tammikuussa Hende Niemisen graffiti nostatti kohun, joka johti ensin Vantaan kaupungin sensuuriin ja lopulta siihen, että Niemisen teos otettiin Vantaan taidemuseon kokoelmiin. Niemisen yhdessä ystävänsä kanssa maalaama Hävetkää!-teos kritisoi väärinkäytöksistä epäiltyjä urheiluvaikuttajia. Kaupunki maalautti kuvan piiloon, ja kaksikko sai käydä maalaamassa sen uudelleen.

Vandalismia, taidemuoto, taistelua kaupunkitilasta vai jotain muuta? Lauantain debatissa keskustelevat Aleksis Salusjärven vieraat: itseään graffitityöläiseksi kutsuva Hende Nieminen ja Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri, joka siivoaisi laittomat graffitit.

Havaitsemisen edellytyksistä

Sunnuntaina Leena Kuumolan kanssa keskustelevat tanssija-koreografi Ari Tenhula ja kuvan käsitehistoriaa tutkinut Antony Fredriksson. Aiheena on havaitseminen. ”Havaintokyky on taiteen keskeinen lähtökohta. Sen kehittäminen edellyttää aikaa ja keskittymistä. Onko sille sijaa tämän päivän taidemaailmassa, ja jos ei ole, mistä jäämme paitsi”, kysyy Kuumola.

Debatit käydään Vanhan kahvilassa lauantaina 2.4. (Aleksis Salusjärvi) ja sunnuntaina 3.4. (Leena Kuumola) klo 16.