Aplodeja ja buuausta – IHME kiittää palautteesta

09/05/2016

”Oikeesti keskellä nykytaideteosta?”

IHME-teos 2016, Kateřina Šedán Ratikkasoittajien kiertue tavoitti 16.-19.3. lähes 24 000 raitiovaunumatkustajaa. Taiteilijan tavoitteena oli luoda mahdollisuus yhteiselle kokemukselle ja monitasoiselle vuorovaikutukselle julkisessa tilassa. Raitiovaunuissa on esitetty musiikkia aiemminkin, mutta ensi kertaa normaalisti liikennöivillä linjoilla näin laajasti.

Ratikkasoittajien kiertue erottui taideteokseksi yllätyksellisyytensä vuoksi, sillä tarkkoja esiintymisaikoja tai -vaunuja ei ilmoitettu etukäteen.  Näin teos muistuttaa meitä taiteen vapaudesta olla jotakin muuta kuin kulutustavaraa tai ostettavissa oleva kokemus. Yleisö otti haasteen hyvin vastaan ja lähti kaupunkiseikkailulle. Kaikki kiertueelle osuneet olivat yleisöä ja teos tavoittikin huomattavan määrän ihmisiä, jotka eivät yleensä koe olevansa kulttuuripalvelujen kohderyhmää.

Palaa Ratikkasoittajien kiertueen tunnelmiin katsomalla taiteilijan ja hänen työryhmänsä tekemät videot festivaalin YouTube-kanavalla >

”Paras ratikkamatka 20 vuoteen!”

Yleisö antoi Ratikkasoittajien kiertueesta runsaasti palautetta etenkin suullisesti, mutta myös verkossa. Yli 1100 palautteesta peräti 90 prosenttia oli positiivista. Moni kiitti teoksen ideaa ja toivoi sille jatkoa. Kiittävissä kommenteissa korostuivat yllätyksellisyyden lisäksi tunne arjesta irtautumisesta sekä piristävä kohtaaminen muiden matkustajien kanssa. Lue yleisöpalautteita IHME-teoksen sivulla >

Ratikkasoittajien kiertue näytti vapauttavan ihmisten käyttäytymistä raitiovaunuissa: he keskustelivat keskenään, taputtivat, lauloivat ja tanssivat. Joukossa oli myös faneja, jotka yrittivät tavoittaa mahdollisimman monta esitystä. Suosikkiesiintyjää saattoi tulla kuuntelemaan teoksen viimeisen tunnin aikana, jolloin jokainen muusikko soitti keikan joko linjalla 7A tai 7B.

Sosiaalisessa mediassa Instagram täyttyi #IHMEratikassa-aihetunnisteella merkityistä kuvista ja videoista. Siirry IHMEen Instagramiin >

”Entäpä jos ratikkamatka on rauhoittumisen hetki?”

Palautteista käy ilmi, että musiikki häiritsi joidenkin yksittäisten matkustajien matkaa. Kriittistä palautetta antaneet henkilöt sanoivat, etteivät he kaipaa matkalleen lisää ääntä ja että melua on jo muutenkin maailmassa liikaa. Välillä muusikon edustama musiikkityyli oli kuulijan mielestä väärä. Myös se, ettei teosta voinut mennä kuuntelemaan suunnitellusti haluamanaan ajankohtana, harmitti osaa yleisöstä.

”Festivaali on avoin kaikelle.”

Helsingissä, Vanhalla Ylioppilastalolla järjestetyt IHME-päivät 1.-3.4. keräsivät reilut 1400 kävijää. IHME-päiville oli vapaa pääsy.

Keskusteluohjelma nähtiin IHME-päivien parhaana antina, ja Jan Verwoertia pidettiin erinomaisena valintana pääpuhujaksi. Useat vastaajat kehuivat IHME-maratonin taiteilijapuheenvuoroja ja tematiikkaa. Palautteissa myös esitettiin toiveita video- ja elokuvaohjelmiston jatkumisesta. Uutta ohjelmassa oli Marie-Louise Ekmanin taidenäyttely, jota kiiteltiin paljon. Katso IHME-päivien puheita YouTubessa >

Tapahtuma ja sen sisällöt nähtiin yhtäältä saavutettavina, toisaalta osa taidekentän ulkopuolelta tulevista kävijöistä koki, että kyse on ammattilaistapahtumasta. IHME-päivät tarjosikin ohjelmaa sekä alan asiantuntijoille että ensikertalaisille – heitä oli yleisön joukossa peräti 46 %.

IHME kiittää kaikkia festivaalipalautteen antajia. Palautetta antaneiden kesken arvottiin Ticketmaster Suomen lahjakortti ja Ratikkasoittajien kiertue -kangaskasseja. Lahjakortin voitti Sari Mattero.

”Taidetta voi tehdä yhdessä ja hauskasti!”

IHME-koulu käsittää festivaalin taidekasvatusohjelman. Kaudella 2015-2016 IHME-koulun toiminnassa oli mukana yli 800 oppilasta, nuorta ja opettajaa.

Taiteilija Kateřina Šedán toiveesta helsinkiläisille kouluille suunniteltiin oma vierailuohjelma IHME-teokselle yhteistyössä Helsingin opetusviraston kanssa. Oppilaat osallistuivat teokseen aktiivisesti ja opettajista 83 % vastasi IHMEen palautekyselyyn: Ratikkasoittajien kiertueen todettiin laajentaneen oppilaiden käsitystä taiteesta.

Lukuvuonna 2015-2016 festivaali teki jo viidettä vuotta yhteistyötä Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen ja Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuvataidekasvatuksen muuntokoulutuksen kanssa. Lisäksi IHME-teos 2016 oli keskeinen osa Helsingin kulttuurikeskuksen Kulttuurikurssia nimeltä Näyttämöitä. Lue lisää IHME-koulusta >