IHME suosittelee: taidekesä 2016

28/06/2016

Kesä on täällä ja niin myös kesänäyttelyt, joista useimpiin ehtii vielä lomakauden lopulla syyskuun alussa. Taidetarjontaa on paitsi viileissä näyttelytiloissa myös ulkona puistoissa ja festareilla. Suuntasitpa sitten mökille kotimaassa tai kaupunkilomalle Keski-Eurooppaan, hyödynnä IHMEen asiantuntijatyöryhmän vinkit kesän kiinnostavimmista taidekohteista.

Työryhmä alustana keskustelulle

Festivaalin asiantuntijatyöryhmän jäsenet ovat taiteen ammattilaisia ja alan pitkäaikaisia vaikuttajia. Työryhmän puheenjohtaja, kulttuurineuvos ja kuvataiteen kunniatohtori Tuula Arkio toimi Nykytaiteen museon (myöh. Kiasman) ensimmäisenä johtajana ja sittemmin Valtion taidemuseon ylijohtajana. Myös Kiasman nykyinen johtaja Leevi Haapala on mukana viisihenkisessä työryhmässä.

Toiminnan alusta saakka IHMEen taustavoimia ovat olleet myös kriitikko-kuraattori Timo Valjakka sekä Taideyliopiston Kuvataideakatemian taiteen ja esittämiskäytäntöjen Praxis-ohjelman professori Hanna Johansson. Kuraattori, IHMEen toiminnanjohtaja Paula Toppila toimii yhdyssiteenä toimintaa linjaavan työryhmän ja toteutuksesta vastaavan festivaalitoimiston välillä.

Kuusi kertaa vuodessa tapaava työryhmä valitsee vuosittaisen tilausteoksen tekijän, suunnittelee festivaalin ohjelmasisällöt ja kehittää IHMEen toimintaa. ”Työryhmän jäsenet tuovat kukin oman asiantuntemuksensa ja näkemyksensä taiteilijavalintoihin sekä muihin festivaalin sisältöjä koskeviin päätöksiin. On tärkeää, että toiminnan painopisteistä ja tavoitteista keskustellaan ja että mukana on ihmisiä, jotka voivat olla myös eri mieltä asioista”, kertoo Paula Toppila.

Kesäkohteita Mikkelistä Zürichiin

Missä voi kokea kesän puhuttelevinta nykytaidetta? Asiantuntijaryhmän suositukset antavat suuntaa.

Tuula Arkio:

”Kotimaassa kannattaa nähdä Checkpoint Helsingin järjestämä ja Joanna Warszan kuratoima näyttely Finnish Landscape Seurasaaren ulkomuseossa. Mukana on useita erinomaisia teoksia koti- ja ulkomaisilta taiteilijoilta. Teokset käyvät vuoropuhelua rakennusten ja ympäristön kanssa ja avaavat uusia kerrostumia ulkoilmamuseon sisältöihin.

Ulkomaisista näyttelyistä teemansa vuoksi kiinnostavalta vaikuttaa Christian Jankowskin kuratoima Manifesta 11, What People Do for Money: Some Joint Ventures, Zürichissä. Näyttely keskittyy erityisesti taiteellisen työn ja perinteisen työn suhteeseen, ja siihen osallistuvat taiteilijat ovat työskennelleet erilaisia ammatillisia taustoja edustavien, paikallisten ihmisten kanssa. Näyttelyn teokset leviävät myös työpaikoille.”

Finnish Landscape Seurasaaren ulkomuseossa 31.8. saakka ma–su klo 11–17

Manifesta 11 The European biennial of contemporary art: What People Do for Money – Some Joint Ventures Sveitsin Zürichissä 18.9. saakka

Hanna Johansson:

”Mikkelin Taidemuseon kesänäyttelyn Painting of the Mind -teemana on ajankohtaisen suomalaisen taiteen suhde maisemamaalauksen perintöön. Näyttely on kunnianhimoinen yritys ymmärtää nykytaiteilijoita paljon askarruttavan taiteen lajityypin reunaehtoja tämän päivän keinoin. Näyttelyssä ei ole mukana yhtään maalausta, vaikka monet sen teoksista viittaavat tietoisesti maalaustaiteen perinteeseen. Näyttely kysyy, mikä on pienin merkki, joka tekee grafiikanvedoksesta, valokuvasta tai videosta maisemateoksen.”

Painting of the Mind – Maiseman nykykuva Mikkelin Taidemuseossa 11.9. saakka kesäkaudella ti, to, pe, su klo 10–17, ke 12–19 ja la 10–13

Paula Toppila:

”Pitkän tauon jälkeen on Sonsbeekin puistoon ja kaupungille Arnhemissa, Hollannissa toteutettu julkisen taiteen näyttelykokonaisuus Sonsbeek ´16. Tapahtuma on perustettu jo 1949, ja edelleen Valerie Smithin vuoden 1993 kokonaisuus pitää klassikkoasemansa. Tämänvuotisen näyttelyn on kuratoinut indonesialainen taiteilijaryhmä ruangrupa, jonka lähtökohdat ovat paikan kolonialistisessa historiassa. Tämän näyttelyn haluaisin nähdä! Suomessa Mäntän kuvataideviikot ja Purnun kesänäyttely kuuluvat kesään, mutta olisin utelias näkemään myös, miten nykytaide pääsee esiin Flow ja H2Ö -festivaaleilla – näistä kun saisi lukea jopa kritiikit! ”

SONSBEEK ’16: transACTION Alankomaiden Arnheimissa 18.9. saakka ti–su klo 11–17

XXI Mäntän kuvataideviikot Mäntän Pekilossa 31.8. saakka joka päivä klo 10–18

Purnu 2016: Vapaalla kädellä Taidekeskus Purnussa Orivedellä 7.8. saakka (ryhmille tilauksesta 28.8. saakka) joka päivä klo 11–18

H2Ö Turun Ruissalon telakalla 22.–23.7.

Flow Festival Helsingin Suvilahdessa 12.–14.8.

Timo Valjakka:

”Brittiläisen Mark Wallingerin retrospektiivinen näyttely Gösta Serlachiuksen taidemuseossa esittelee nelisenkymmentä teosta taiteilijalta, joka liikkuu vaivattomasti välineestä toiseen ja kieltäytyy toistamasta itseään. Keskipisteessä on kuitenkin aina ihminen: keitä me olemme, ja miksi olemme sellaisia kuin olemme?

Lahden taideinstituutin viimeinen vuosikurssi tiesi jo neljä vuotta sitten, että he tulevat olemaan lakkautettavan koulun viimeiset oppilaat. Lahden taidemuseoon ripustettu ja ironista nimeä kantava Tuottavin yksikkö nousee kevyesti tämän kevään parhaaksi opinnäytetöiden näyttelyksi ennen kaikkea vahvan latauksensa ansiosta. Nämä 13 nuorta taiteilijaa päättivät näyttää ja onnistuivat. Heillä oli siihen hyvä syy.”

Mark Wallinger: Mark 9.10. saakka Serlachius-museo Göstassa Mäntässä kesäaikaan 31.8. saakka joka päivä klo 10–18, talviaikaan 1.9. alkaen ti–su klo 11–18

Tuottavin yksikkö Lahden taidemuseossa 20.8. saakka ti, ke, to, pe klo 9-17, la-su klo 11-16