IHME-pajat: Taiteilija nuorisotalolla

02/06/2016

Arjen löytöretkeilyä, kaupunkitilan haltuunottoa ja tutun ympäristön nyrjäytyksiä – IHMEen ja Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen viisi vuotta jatkunut yhteistyö on ollut yhdessä tekemistä. Taiteilijavetoisten kumppanuusprojektien lähtökohtana on kunkin vuoden IHME-teos, mutta ryhmät ja niissä syntyvät teokset ovat nuorten omia.

Yhteistyö sai alkunsa halusta huomioida erilaiset yleisöt entistä paremmin. ”Festivaalin osallistavissa kumppanuushankkeissa nykytaide jalkautuu lasten ja nuorten arkeen kouluissa ja nuorisotaloilla”, kertoo IHME-koulua koordinoiva kulttuurituottaja Katja Koskela. ”Haluamme tavoittaa erityisesti niitä nuoria, jotka eivät harrasta taidetta tai joille esimerkiksi museot ja taidenäyttelyt ovat vieraita. Nuorten ajatukset tuodaan projekteissa esille yhteisten interventioiden ja teosten muodossa; samalla osallistujat tutustuvat ammattitaiteilijaan ja taiteilijuuteen. Parhaimmillaan nykytaide avautuu nuorelle omaa ilmaisua vapauttavana tekemisen ja kokemisen alueena. Joskus kipinöi, joskus roihahtaa oikein kunnolla.”

Meiju Niskalan IHMEjuttu: ”Käy kaverisi juhlissa vain kääntyäksesi pois”

Ensimmäisen projektin nimeksi tuli IHMEjuttu, ja konseptin suunnitteli kokemuksellisen kaupungin konsulttinakin tunnettu esitystaiteilija Meiju Niskala. Osallistujia projektiin etsittiin avoimella kutsulla, jossa pyydettiin kertomaan IHME-taiteilija Christian Boltanskin Sydänarkisto-teoksen hengessä niin sydäntä liikuttavista asioista, unohtuneista muistoista kuin erikoisista keräilykohteistakin.

Mukaan valittiin kymmenkunta nuorta aikuista, jotka tapasivat toisiaan säännöllisesti alkuvuodesta 2012. Projekti huipentui maaliskuussa Vanhalla ylioppilastalolla, kun tapaamisten tuloksena syntynyt esitys koettiin osana IHME-päivien ohjelmaa. Esityksen aikana järjestetyssä arvonnassa voittajat lunastivat muun muassa lähettämättömän kirjeen, muuttoapua, äidin neuvoja teinille sekä huoneentaulun, jota varten ryhmä oli kehittänyt erilaisia ”jokapäiväisen kuoleman” harjoitteita. Kuolemaa neuvottiin simuloimaan esimerkiksi näin: ”Käy kaverisi juhlissa vain kääntyäksesi pois.”

Mitä arvottiinkaan IHME-päivien viimeisessä bonusarvonnassa? Katso IHMEjuttu-ryhmän esitys YouTubesta täällä!

Otto Karvosen IHME merkkipaja: nyrjäytyksiä kaupunkitilassa

Vuonna 2013 yhteistyölle vakiintui malli, jossa taiteilijavetoisessa projektissa mukana ovat myös nuorisoasiainkeskuksen tuottaja sekä nuorisotalojen ohjaajat. Malli mahdollisti taiteilija Otto Karvosen projektin jalkautumisen sinne, missä nuoret muutenkin viettävät aikaa.

Malmin, Roihuvuoren, Herttoniemenrannan nuorisotaloilla ja Reaktori-tapahtumassa avoimina työpajoina toteutettu projekti ei jäänyt seinien sisään, vaan otti haltuunsa kaupunkitilaa – kuten julkisen tilan interventioistaan tunnetun Karvosen teokset usein tekevät.

Festivaalin teemat – vuorovaikutus ja tavat viestiä – perustuivat Miroslaw Balkalta tilattuun IHME-teokseen. Balkan Signaalit-teoksessa kaupunginosatoimijat toivat julkisessa katutilassa esiin heille tärkeitä asioita lippuviittoiluviestein. Myös nuorten pajat suunnitellut Karvonen kiinnitti huomiota kaupunkitilassa kohtaamiinsa merkkeihin: kaupungissa liikkuva ottaa jatkuvasti vastaan liikennemerkkien ja muiden kylttien sisältämiä viestejä, jotka kertovat, mitä tehdä, minne mennä tai mikä ei käy päinsä. Karvonen päätyi kysymään, mitä tapahtuisi, jos ohjeistukset ja kiellot muuttaisivatkin muotoaan erilaisiksi kommenteiksi, ehdotuksiksi ja vitseiksi.

IHME merkkipajoissa liikennemerkit tehtiin oikeille liikennemerkkipohjille ja sijoitettiin kaupunkitilaan. Virallisen oloisiin kyltteihin tarroitettiin vähemmän virallisia viestejä kuten ”Positiivisuusalue”. Opaste saattoi ohjata 1,1 kilometrin päässä sijaitsevaan ”parempaan paikkaan”, ja rajoittavat kiellot vaihtuivat kehotuksiksi kuten ”Älä vihaa – rakasta!”

Työpajoissa Karvonen halusi rohkaista osallistujia päästämään irti itsekriittisyydestä: ”Jotkut nuorista tulivat sanomaan, että heillä on vain tyhmiä ideoita. Yritin vakuuttaa, että tyhmät ideat ne vasta kallisarvoisia ovatkin.” Erityisen tärkeänä taiteilija pitää sitä, että projektiin osallistui nuorisotaloilla monenlaisia nuoria. ”Osallistujilla oli erilaisia taustoja, mikä näkyi siinä, että merkeistä tuli erilaisia. Aluksi ajattelin, että saattaisi helposti käydä niin, että kaikki haluavat tehdä samanlaisia.”

Alun perin Helsingin Energian kanssa sovittiin parin kuukauden määräajasta, joksi kyltit voisi kiinnittää valaisinpylväisiin. Osa merkeistä tarjoaa kuitenkin edelleen yllätyksiä ja oivalluksia ohikulkijoille – ainakin jos yhteisöpalvelu Facebookissa keväällä, kolme vuotta projektin jälkeen, kiertänyttä kuvaa on uskominen. Lisää IHME-pajoista pajojen omalla Facebook-sivulla!

IHMEen ja nuorisoasiankeskuksen kumppanuusprojektit ovat osa IHME-koulua, joka käsittää festivaalin taidekasvatusohjelman: pitkäkestoiset kumppanuusprojektit, kouluvierailut IHME-teoksella, IHME-tehtävät, opettajien Meidän IHME -tilaisuuden sekä tapahtuma-aikaisen työpajatoiminnan.