Kohti IHMEttä 2017

30/08/2016

IHME-festivaalin asiantuntijatyöryhmä kokoontui kesän jälkeen jatkamaan vuoden 2017 festivaalin suunnittelutyötä. Työryhmä on valinnut vuosittaisen julkiseen tilaan toteutettavan IHME-teoksen tekijän pari vuotta sitten, ja työsuunnitelma on tässä vaiheessa jo pitkällä. Festivaalin kuraattori ja toiminnanjohtaja Paula Toppila vetää hanketta yhteistyössä kutsutun taiteilijan kanssa.

”Työskentelemme kansainvälisesti tunnettujen taiteilijoiden kanssa, joiden kalenterit ovat täynnä usean vuoden päähän. IHME-teos on koko festivaalin sisällöllinen lähtökohta, joten sen idea on muun ohjelmasuunnittelun kannalta tärkeää tietää hyvissä ajoin. Ensi vuonna esittelemme jälleen kansainvälisesti palkitun tekijän, joka työssään haastaa sen, mitä olemme tottuneet pitämään nykytaiteena”, Toppila kertoo. ”Sen verran voimme paljastaa, että kyseessä on IHMEen historian ensimmäinen teos, jonka lähtökohdat ovat improvisaatiossa.”

Festivaaliohjelma uudistuu

Taiteilijan suunnitelmien täsmennyttyä myös muun festivaaliohjelman suunnittelu etenee nopeasti. Parhaillaan kulttuurineuvos Tuula Arkion johtama työryhmä viimeistelee ensi kevään puhe- ja video-ohjelmaa. Suunnitteluun osallistuvat Arkion ja Toppilan lisäksi myös taidehistorian dosentti Hanna Johansson, Kiasman johtaja Leevi Haapala ja kriitikko Timo Valjakka.

”Pyrimme löytämään ajankohtaisia kysymyksiä, jotka koskevat niin taiteen kentällä toimivia kuin taiteen yleisöäkin”, Arkio sanoo. ”Ensi vuonna myös festivaaliohjelman rakenne ja aikataulutus tulevat muuttumaan, minkä parissa työskentelemme tiiviisti juuri nyt.”

Edellytyksiä kansainväliselle yhteistyölle

”Puhujiksi kutsumme kansainvälisesti tunnettuja ja arvostettuja toimijoita”, Arkio kertoo. ”Toivomme että he ehtivät festivaalillamme vieraillessaan tutustua mahdollisimman moniin suomalaisiin taiteen tekijöihin ja toimijoihin”, työryhmän puheenjohtaja jatkaa. Ammattilaisvierailuiden ohjelmia on tehty yhteistyössä Frame Contemporary Art Finlandin kanssa. Niiden tarkoitus on luoda yhteyksiä kansainvälisten toimijoiden välille ja synnyttää siten tilaisuuksia yhteistyöhön.

Vuoden 2017 IHME-teoksen tekijä ja teos sekä tiedot muun festivaaliohjelman uudistumisesta julkistetaan lokakuussa 2016.