IHMEen 5 vinkkiä mobiilioptimointiin

18/10/2016

IHMEen verkkosivujen uudesta mobiiliversiosta festivaali-infon saa kätevästi puhelimeen ja muille älylaitteille. ”Tuotamme taidetta julkiseen tilaan, mikä tarkoittaa usein kutsua seikkailla kaupunkitilassa. Ensi keväänä mukana kulkeva festivaali-info on entistä tärkeämpää myös siksi, että tapahtumapaikkoja on festivaalin aikana useita”, IHMEen toiminnanjohtaja Paula Toppila taustoittaa optimointia.

Julkaisemalla eri päätelaitteille mukautuvat sivut IHME pyrkii huomioimaan entistä paremmin koko ajan kasvavan mobiilikäyttäjien joukon. ”Viime kevään festivaaliaikaisesta liikenteestä jo puolet tuli mobiililaitteilta. IHMEessä olemme todella iloisia siitä, että sivujen selailu puhelimella sujuu nyt näppärästi”, tiedottaja Suvi Korhonen kertoo.

5 vinkkiä mobiilioptimoijalle

Verkkosivujen mobiilioptimointi toteutettiin yhdessä digitoimisto Byroon, nykyisen Creunan, kanssa.

Creunassa optimoinnin suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Senior Developer Tuomo Tomperi. Verkkopalvelut- ja käyttäjät tuntevan asiantuntijan kanssa pohdittiin projektin aikana mobiilioptimoinnin parhaita käytäntöjä. Mitä sivujen optimointia suunnittelevan olisi Tomperin mukaan hyvä pitää mielessä?

Mobiilioptimoijan muistilista:

  1. Mobiilin dataliikenteen on ennustettu kasvavan kahdeksankertaiseksi vuoteen 2020 mennessä. Mobiilioptimoitu sivusto on myös hakukoneystävällinen, eli auttaa verkkohaun tekijää löytämään haluamansa sisällön. Tee Googlen tarjoama soveltuvuustesti, niin näet, onko sivustosi mobiiliystävällinen ja millaisena mobiililaitteet näyttävät sivustosi.
  2. Valitse responsiivinen toteutus eli yksi sivu, joka mukautuu päätelaitteen näytön koon mukaan, jos haluat että verkkotunnuksesi pysyy samana. Myös IHMEen sivut löytyvät vanhasta tutusta osoitteesta.
  3. Muista niin sanottu paksun sormen (engl. fat finger) sääntö, eli huomioi pienet näyttökoot kaikin tavoin. Tee linkeistä selkeitä ja jätä niiden ympärille tilaa, niin että linkkiin osuu isokätisempikin kosketusnäytön käyttäjä.
  4. Kuvataidetoimijan ei tarvitse tinkiä sivujen visuaalisuudesta. Päinvastoin: kuvat lisäävät sivuston kiinnostavuutta, kunhan huolehdit, että kuvat ovat riittävän pieniä latautuakseen nopeasti. ”Jos sivu tuntuu kovin hitaalta, kannattaa harkita niin sanottua lazy load -tekniikkaa, jossa kuvia ladataan sitä mukaa kun käyttäjä skrollaa sivua”, Creunan Tomperi vinkkaa. Sen sijaan tekstien pituutta on hyvä ajatella ja huolehtia, että ne sopivat mobiililaitteiden kapeampiin näkymiin – siitäkin huolimatta, kuten Tomperi muistuttaa, että mobiilikäyttäjät ovat tottuneet skrollaamaan.
  5. Viilaa yksityiskohdat yhdessä käyttäjien kanssa. Suomessa Android on yleisin mobiilikäyttöjärjestelmä, kun taas kuluttajien Windows-puhelimien osuus on laskussa. Tomperin sanoin: ”Laitteita ja ruutukokoja on monia erilaisia, joten täydellistä kontrollia responsiivisessa taitossa ei ole järkevää tavoitella. Pääasia on, että sisältö on saavutettavissa.” Palautetta IHMEen sivujen mobiiliversiosta voit antaa täällä.

Festivaaliohjelma keväällä myös Eventmoreen

Ensi kevään festivaalin päiväkohtaiset tapahtumat saat viime kevään tapaan myös ilmaisesta Eventmore-tapahtumasovelluksesta, joka on ladattavissa sekä Androidille että iOSille.

Kevään festivaaliohjelma päivittyy sovellukseen helmikuun alussa. Seuraa IHMEen kanavia, niin kerromme, milloin vuoden 2017 ohjelma löytyy myös sieltä!