Ratikkasoittajien kiertueesta vuoden tuotanto

14/11/2016

Vuoden 2016 IHME-teos, taiteilija Kateřina Šedán Ratikkasoittajien kiertue, on palkittu TAKU-tuotantopalkinnolla Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry:n järjestämässä Tuottajapäivässä tänään maanantaina. Palkinto myönnettiin teokselle, koska se onnistui poistamaan spontaanin vuorovaikutuksen esteitä.

Ehdokkaita vuoden tuotannoksi kerättiin Tuottajapäivän verkkosivuilla, ja voittajan ehdokkaista valitsi tänä vuonna teatterinjohtaja Mika Myllyaho.

”Yhteisessä tilassa toimiminen vaatii suurta ammattitaitoa taiteilijalta. Kiertue pyrki poistamaan rajapintoja ihmisten väliltä, jotta kommunikaatio olisi helpompaa. Näin taide voi olla konkreettisesti linkki ihmisten välillä. Ratikkasoittajien kiertue on ele, joita tarvitaan”, Myllyaho perustelee valintaa.

Kateřina Šedálle maksettavan palkinnon suuruus on 1500 euroa.

Ratikkasoittajien kiertue tehtiin yhdessä

Ratikkasoittajien kiertue oli IHME-nykytaidefestivaalin tilausteos, joka toteutui maaliskuussa 2016 yhteistyössä Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL:n ja HSL Helsingin seudun liikenteen kanssa. Neljän päivän aikana Helsingin kaikilla kymmenellä raitiolinjalla musisoi taiteilijan kutsumia katusoittajia eri puolilta maailmaa ja teoksen koki yhteensä lähes 24 000 ratikkamatkustajaa. Genrerajat ylittäneellä kiertueella kuultiin yli 300 tuntia musiikkia kulttimainetta nauttivan The Space Ladyn psykedeelisistä covereista aina Venetsian kaduilla soittavan Bence Bokan barokkiluutun säveliin.

Tavoitimme Kateřina Šedán Pariisista, missä hän valmistelee seuraavaa julkisen tilan projektia Les Laboratoires d’Aubervilliers -residenssiohjelmassa. ”Olen erityisen iloinen näistä uutisista, koska palkinto lisää IHMEen tunnettuutta. IHME on todella hieno organisaatio ja tekee erinomaista työtä. Ajattelen usein tätä hanketta. Yhteistyömme toimi kuin unelma”, iloitsee taiteilija.

IHME-teoksen kuraattori, toiminnanjohtaja Paula Toppila yhtyy Sedán sanoihin: ”Ratikkasoittajien kiertue toteutui yhteistyössä Kateřinan, musiikkikriitikko Pavel Klusákin, 39 ulkomaisen ja kotimaisen muusikon, 19 yleisötyöntekijän ja viisihenkisen festivaalitiimimme yhteistyönä. Teos ei olisi ollut mahdollinen ilman yhteistyötä HKL:n ja HSL:n kanssa eikä ilman Koneen säätiön tukea. Suurkiitos kumppaneillemme luottamuksesta ja kaikille kanssatekijöille hyvästä yhteistyöstä!”

Teokselle jatkoa ensi vuonna

Myös Kateřina Šedálla on jaettavanaan yllätysuutinen: ”Valmistelen parhaillani ensi vuoden toukokuussa toteutuvaa ratikkasoittajien kiertuetta tšekkiläisen Brnon kaupungin raitiovaunuihin”, kertoo itsekin Brnon lähellä sijaitsevassa kylässä asuva Kateřina ja lupaa jakaa kuvia ja kokemuksia IHMEen seuraajille keväällä.

Vuosittainen IHME-nykytaidefestivaali rakentuu kansainvälisesti tunnetulta taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä tilatun teoksen ympärille. Teoksen äärellä koettua jatkaa monipuolinen festivaaliohjelma, joka avaa teoksen keskusteluille ja tulkinnoille. Puheohjelman lisäksi festivaali tarjoaa yleisölle muun muassa videotaidetta, elokuvaa ja musiikkia.

Seuraava IHME-festivaali järjestetään huhtikuun alussa. Chicagolaistaiteilija Theaster Gatesilta tilattu The Black Charismatic -teos toteutuu eri puolilla kaupunkia, ja siihen liittyvä festivaaliohjelmisto keskittyy Kulttuuriareena Gloriaan. Gloriassa keskustellaan 7.–8.4.2017 muun muassa Gatesin teoksen teemoista, kuullaan taiteilijapuheenvuoroja ja taidekasvatushankkeiden esittelyjä sekä nautitaan laajasta nykytaidekattauksesta.

IHME-festivaali on kaikille avoin ja maksuton.