Vuoden 2017 ohjelma julki

07/02/2017

IHME on julkistanut vuoden 2017 festivaaliohjelman. Nykytaidefestivaali tarjoaa yleisölle jälleen tuoreen IHME-teoksen, jonka äärellä koettua täydentää laaja keskustelu- ja elokuvaohjelma.

Teoksen tekijä, chicagolaistaiteilija Theaster Gates, on yksi nykytaiteen arvostetuimpia nimiä. Hänen teoksiaan nähdään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Teoskokonaisuuden osana toteutuvat ja muut festivaalin ilmaiset tapahtumat levittäytyvät eri puolille Helsingin kantakaupunkia.

Äänen voimaa elokuva- ja kirkkosaleissa

Festivaalitaiteilija Theaster Gates tuo Helsinkiin perustamansa kokeellisen kokoonpanon The Black Monks of Mississippin. Yhteistyössä syntyvä IHME-teoskokonaisuus The Black Charismatic tarjoaa tutkimusmatkan improvisaation iloihin ja äänen voimaan.

The Black Monks of Mississippi on pääosassa elokuvassa, joka ensiesitetään keskiviikkona 5.4. Finnkino Tennispalatsissa. The Black Charismatic -kokonaisuuden osana kuullaan myös kokoonpanon konsertti Temppeliaukion kirkossa torstaina 6.4. Lisäksi IHME julkaisee ryhmän ensimmäiset kolme LP-levyä. Ensi-iltaelokuva ja konsertti ovat ainutkertaisia teoksen osia ja koettavissa festivaalin aikana vain kerran.

Tervetuloa Tennispalatsin elokuvasalin hämärään ja akustisesti vaikuttavaan Temppeliaukion kirkkoon! Paikkoja tapahtumiin on rajoitetusti, joten maksuton paikka on suositeltavaa varata ennakkoon maanantaista 20.2. alkaen IHMEen verkkosivuilta.

Elokuvanäytöstä ja konserttia täydentää festivaalille valmistuva videoinstallaatio, johon voi tutustua Punavuoren kätketyssä arkkitehtuurihelmessä, Pelastusarmeijan Temppelissä 6.–29.4.

Lue lisää teoksesta >

Hoitotaide ja kulttuurinen omiminen – keskustelu jatkuu

Yhdeksättä kertaa järjestettävä IHME rakentuu tänäkin vuonna festivaalin tilausteoksen avaamien teemojen ympärille. Keskustelu- ja elokuvaohjelman uusi tapahtumapaikka on Kulttuuriareena Gloria Pienellä Roobertinkadulla.

IHME-taiteilija on aiempien vuosien tapaan yksi festivaalin puhujavieraista. Theaster Gates keskustelee uudesta The Black Charismatic -teoskokonaisuudesta Eindhovenin Van Abbemuseumin johtaja Charles Eschen kanssa lauantaina 8.4.

Gloriassa pohditaan myös taiteen vapautta aikana, jona hyvinvointi- ja hoitotaide ovat vakiinnuttaneet paikkansa taidepuheessa. Miten puhua samaan aikaan taiteen merkityksestä ja sen välineellisestä, jopa rahassa mitattavasta arvosta? Kysymykseen vastaavat muiden muassa kuvataiteilija Anna Tuori ja Tate Modernin entinen, Berliinin Volksbühnen nykyinen johtaja Chris Dercon.

IHME jatkaa  Laura Lindstedtin Oneironista ja Jenni Hiltusen Grindistä alkanutta keskustelua kulttuurisesta omimisesta. Uudissana on tuonut suomalaiseen keskusteluun aiemmin kyseenalaistamatta jääneen ilmiön: kulttuuristen aineisten käyttämisen tavalla, joka asettaa vähemmistökulttuurit valtakulttuuria vähempiarvoiseen asemaan. Milloin kulttuurien välinen vuorovaikutus muuttuu kulttuuriseksi omimiseksi?

Tutustu festivaalin puheohjelmaan ja puhujavieraisiin >

Elokuvaohjelmiston teemoja Japani ja hylätyt materiaalit

Festivaalilla esitettävät elokuvat peilaavat IHME-taiteilija Theaster Gatesin tuotantoa. Elokuvatutkija ja -kriitikko Olaf Möller on valinnut Glorian elokuvasarjoihin harvoin nähtäviä helmiä elokuvahistorian eri vuosikymmeniltä.

Festivaaliperjantain päättää Japani-teemainen näytös. Lauantain sarja, teemanaan löydetyt ja hylätyt materiaalit, marssittaa kankaalle koko joukon harvinaisuuksia, jotka ovat saaneet alkunsa niin leikkaamon lattialta lakaistuista filminpätkistä kuin Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n pihakirppikseltäkin.

Tutustu festivaalin elokuvaohjelmaan >