Keskustelu: näkökulmia IHME-teokseen

24/04/2017

IHME-nykytaidefestivaali jatkuu tämän viikon lauantaihin Suomen Pelastusarmeijan Temppelissä, jossa esillä on festivaalitaiteilija Theaster Gatesin videoinstallaatio. Installaation viimeisenä aukiolopäivänä 29.4. klo 14–15 Uudenmaankadun Temppelillä kuullaan kutsuttujen kommentoijien kokemuksia Gatesin The Black Charismatic -teoskokonaisuudesta.

IHME on kutsunut joka vuosi eritaustaisia ihmisiä eri aloilta jakamaan kokemuksensa IHME-teoksesta. Tänä vuonna teosta kommentoivat ja lauantain keskustelutilaisuuteen osallistuvat helsinkiläisfeministi Maija Baijukya, arkkitehti, muusikko Tuomas Toivonen sekä Suomen Pelastusarmeijan PR-työn ja digitaalisen markkinoinnin kehittäjä Joona Junkkari. Johdantona keskustelulle voit tutustua lyhyisiin teoskommentteihin IHMEen YouTube-kanavalla.

Voita omaksesi The Black Monks of Mississippin levy

Keskustelun jälkeen yleisöllä on mahdollisuus osallistua The Black Monks of Mississippin, Gatesin musiikillisen ensemblen, äänilevyjen arvontaan. IHME tuotti osana The Black Charismatic -kokonaisuutta kokoonpanon debyyttilevyt – One, Grace ja Out –, joiden sisältö koostuu pääosin Suomessa lokakuussa 2016 tallennetuista esityksistä. Levyt eivät ole toistaiseksi tulossa myyntiin. Osallistumalla arvontaan voit voittaa omaksesi levyharvinaisuuden ja päästä matkalle äänen voimaan myös kotona.

Rodullistettujen historiasta nykypäivän yhteisöllisyyteen

Feministi, aktivisti Maija Baijukya on yksi uuden Ruskeat Tytöt -verkkomedian tekijöistä, ja tapasi IHME-taiteilija Gatesin jo vuoden 2016 syksyllä. Hänelle kokemus Gatesin teoksesta ja erityisesti Temppeliaukion kirkon konsertista paransi niitä mustien historian haavoja, joita rodullistetut kantavat edelleen mukanaan. ”Saatoin tutkiskella näitä tunteita – tavallaan virrata niiden läpi”, hän kuvaa.

Katso Baijukyan videokommentti täällä >

IHME-taiteilija Gates tutustui ensimmäisellä Suomen-vierailullaan myös Tuomas Toivoseen. Suomalaisarkkitehti tunnistaa Gatesin tuotannosta pyrkimyksen sitoa tilat merkityksiin ja antaa niille jokin arvo. Jos kirkot voivat olla chicagolaistaiteilijan kotikulmilla elinvoimaisen kulttuurin tiloja, millaisia yhteisöllisen elämän keskuksia meillä on, kysyy Kulttuurisaunan yhdessä puolisonsa suunnittelija Nene Tsuboin perustanut Toivonen.

Suomen Pelastusarmeijassa työskentelevää Joona Junkkaria puhutteli erityisesti The Black Monks of Mississippin suomalaista, steriiliä hengellisyyttä välittömämpi tapa harjoittaa uskoa. ”Välissä ei tarvitse olla riittejä, symboleita tai sakramentteja”, Junkkari toteaa.

Katso Junkkarin kommentti täällä >

Lauantain keskustelu The Black Charismatic -teoksesta on myös tilaisuus tutustua punavuorelaiskorttelin keskelle piiloutuvaan arkkitehtuurihelmeen, vuonna 1895 valmistuneeseen Pelastusarmeijan kokoontumis- ja hartaustilaan.

Keskustelu vuoden 2017 IHME-teoksesta, Theaster Gatesin The Black Charismaticista, lauantaina 29.4. klo 14 alkaen Suomen Pelastusarmeijan Temppelissä (Uudenmaankatu 40). Keskusteluun osallistuvat Ruskeat Tytöt -kollektiivin Maija Baijukya, Suomen Pelastusarmeijan Joona Junkkari ja arkkitehti, muusikko Tuomas Toivonen. Keskustelun jälkeen arvotaan 6 kappaletta The Black Monks of Mississippin debyyttialbumia.

The Black Charismatic -videoinstallaatio on avoinna yleisölle joka päivä maanantaista lauantaihin klo 10–18.