IHME suosittelee: taidekesä 2017

21/06/2017

Festivaalin asiantuntijatyöryhmän tämän kesän taidetärppeihin kuuluvat kotimaan kesäklassikot Mänttä ja Purnu sekä odotetut suurkatselmukset kuten nykytaidetta kaupunkitilassa esittelevä Skulptur Projekte Saksan Münsterissä.

IHMEen asiantuntijatyöryhmän jäsenet kiertävät taidetapahtumissa kukin myös työnsä puolesta. Aikataulujen salliessa ryhmä saattaa matkustaa yhdessäkin. ”Viimeksi vierailimme toiminnanjohtajan kanssa joka toinen vuosi järjestettävässä Venetsian kuvataidebiennaalissa. Syksyllä vuorossa on Documenta-näyttely Saksan Kasselissa. Sinne lähdemme kaikki yhdessä – kerran viidessä vuodessa toteutuvaan katselmukseen yhteinen matka on saatu järjestymään aiemminkin”, kertoo asiantuntijatyöryhmän ja festivaalin taustaorganisaatio Taidesäätiö Pro Arten hallituksen puheenjohtaja Tuula Arkio. Molemmat ovat tärkeimpiä nykytaiteen kansainvälisiä katselmuksia. Erityistä järjestyksessään 14. Documentassa on se, että suurnäyttely tapahtuu kahdessa paikassa: Kasselin lisäksi rinnakkaisnäyttely nähdään Kreikan Ateenassa. Pääkuraattori Adam Szymczykin ratkaisu heijastelee maiden suhteita niin talouskurin kuin turvapaikkapolitiikankin jakamassa Euroopassa.

Matkustaminen kuuluu myös muiden työryhmän jäsenten – Taideyliopiston Kuvataideakatemian nykytaiteen tutkimuksen professori Hanna Johanssonin, kriitikko-kuraattori Timo Valjakan ja nykytaiteen museo Kiasman johtaja Leevi Haapalan – työhön. ”Mahdollisuus seurata kiinnostavan taiteilijan työskentelyä myös pidemmällä aikavälillä, on onnistuneen taiteilijavalinnan edellytys”, toteaa Paula Toppila, joka on asiantuntijatyöryhmän jäsenenä mukana valitsemassa taiteilijaa ja linjaamassa IHMEen toimintaa. ”Matkat ovat myös tärkeitä tilaisuuksia verkostoitua sekä perehtyä kansainvälisen taidekentän ilmiöihin ja keskusteluihin”, hän lisää.

Kesä-Suomesta kansainvälisiin katselmuksiin

Mitkä ovat kesä-Suomen kiinnostavimmat taidekohteet – ne joiden takia kannattaa poiketa mökkimatkalta? Entä miksi nykytaiteen ystävän kannattaa tänä kesänä matkustaa kauemmaskin? IHMEen asiantuntijaryhmä vinkkaa omat suosikkinsa kesän taidetarjonnasta.

Tuula Arkio:

”Venetsiassa suosittelen myös biennaalin ulkopuolista näyttelyä Fondazione Pradassa. Näyttelyn taiteilijoina ovat valokuvaaja Thomas Demand, elokuvaohjaaja ja kirjailija Alexander Kluge sekä lavastaja, pukusuunnittelija ja ohjaaja Anna Viebrock.”

The Boat is Leaking. The Captain Lied. Fondazione Pradassa Italian Venetsiassa 26.10. saakka ke–ma klo 10–18 (suljettu tiistaisin)

Leevi Haapala:

”Purnun Loistava aika -kesänäyttelyn kuratoivat tänä vuonna Miina Hujala ja Arttu Merimaa. Purnun perustajataiteilijoiden teokset 50 vuoden ajalta kohtaavat loistavan nykyajan ja joukon näyttelytilaan toteutettuja paikka- ja tilasidonnaisia teoksia.”

Loistava aika Taidekeskus Purnussa Orivedellä 6.8. saakka joka päivä klo 11–18 (ryhmille tilauksesta 27.8. saakka)

”Taarastin kesänäyttelyn kuraattoreina ovat Heike Tosun ja Sophie Prager. Näyttelyssä on mukana parhaillaan Berliinissä asuvia ja työskenteleviä taiteilijoita. Lisäksi Taarastin pihassa Jukka Lehtinen on kuratoinut HÄH-veistospolun, jossa mukana on kymmenen taiteilijaa.”

BERLIINI >>>> NASTOLA Taidekeskus Taarastissa Nastolassa 13.8. saakka ti–su klo 12–18 (suljettu juhannuksena 23.–24.6.)

”Berliinissä suosittelen kuratoimaani näyttelyä Salon Dahlmannissa ja Suomessa myös Tiina Pyykkisen Vuoden nuori taiteilija -näyttelyä Tampereen taidemuseossa.”

ATTEMPTING IDEAL
Emerging artists from Kiasma – Museum of Contemporary Art, Helsinki
Works from the Lipponen Collection
Salon Dahlmannissa Berliinissä 26.8. saakka lauantaisin klo 12–18 tai sopimuksen mukaan

Vuoden nuori taiteilija 2017 – Tiina Pyykkinen Tampereen taidemuseossa 27.8. saakka ti–pe klo 9–17, la–su 10–18 (maanantaisin suljettu)

Hanna Johansson:

”Taideyliopiston Kuvataideakatemian tila-aikataiteen professori Caspar Stracken kanssa kuratoimassani näyttelyssä eläimiä ja niiden esityksiä on asetettu esiin monin tavoin. Ihmeteltävänä on orgaanisen maailman asioita makromittakaavassa ja kuunneltavana ihmisten kertomia tarinoita eläimistä.”

Animal and the Logic of Others Kuvataideakatemian Exhibition Laboratoryssa Helsingissä 9.7. saakka ti–su 11–18 (maanantaisin suljettu)

Paula Toppila:

”Tänä vuonna kannattaa matkustaa Skulptur Projekte Münsteriin Saksaan, se nimittäin toteutuu vain joka kymmenes vuosi. Vuonna 1977 kuraattorilegenda Kasper Königin ja Klaus Busmannin perustama hanke tuo nykytaiteen Münsterin kaupungin julkisiin tiloihin. König vastaa edelleen kuraattorina hankkeen korkeatasoisuudesta. Nuorena kuraattoriopiskelijana koin vuoden 1997 projektin, joka jätti vahvan jäljen yhdessä samana vuonna toteutuneen, Catherine Davidin kuratoiman Documentan kanssa. Ilja Kabakovin ja Jorge Pardon teokset jäivät tuosta näyttelystä pysyvästi kaupunkiin eli pääset näkemään teoksia eri vuosikymmeniltä. Liittyypä Münsteriin pala IHMEenkin historiaa: vuonna 2007 kohtasimme Tuula Arkion kanssa Susan Philipszin hienon teoksen A-järveen virtaavan joen ylittävän sillan alla, ja niin kävi, että Susan teki vuoden 2010 IHME-teoksen. Samassa näyttelyssä oli mukana vuoden 2015 teoksen tehnyt Jeremy Deller, joka sisällytti tapahtuman 10 vuoden syklin teokseensa: hän pyysi siirtolapuutarhureita kirjaamaan kymmenen vuoden ajan muistiin muutoksia alueen luontohavainnoissa, ja jos oli onnekas ja sai vuonna 2007 hankkimansa Handkerchief-puun siemenen itämään, voi tänä vuonna ihailla sen suuria nenäliinaa muistuttavia kukintoja.”

Skulptur Projekte Saksan Münsterissä 1.10. saakka, kolmisen kymmentä uutta teosta esillä julkisessa tilassa eri puolilla kaupunkia

Timo Valjakka:

”Kuratoimassani näyttelyssä liettualais-ranskalainen käsitetaiteilija pohtii teoksissaan globalisaatiota, työn käsitteen muutosta ja työ esittämistä taiteessa.”

Esther Shalev-Gerz: There Factory is Outside/Tehdas on ulkopuolella Serlachius-museo Gustafissa Mäntässä 1.4.2018 saakka joka päivä klo 10–18 (31.8. saakka, sen jälkeen ti–su klo 11–18)

Jenna Sutelan kuratoima kansainvälinen biotaiteen näyttely on konkreettisesti tuore ja pelaa myös hyvin yhteen taidekodin satojen suomalaisteosten kanssa.”

Kohtauksia pöydillä Taidekoti Kirpilässä Helsingissä 30.8. saakka ke 14–18, su 12–16 tai ryhmille sopimuksen mukaan