IHME 2018: Henrik Håkanssonin THE BEETLE

08/11/2017

Vuoden 2018 IHME-teoksen tekijäksi on valittu ruotsalaistaiteilija Henrik Håkansson (s. 1968). Håkanssonin IHME-teos, THE BEETLE, pohtii maapallon tilaa hyönteisnäkökulmasta.

Valokeilassa Håkanssonin teoksessa on uhanalainen kovakuoriaislaji, halavasepikkä (Hylochares cruentatus). Halavasepiköiden ainoat tunnetut esiintymät ovat Mätäojan ympäristössä Vantaalla, jossa Håkanssonin teosta on kuvattu. Kuoriaissuvun nimi hylochares tarkoittaa ’puuta rakastavaa’, ja cruentatus verenpunaista, sen jalkojen värityksen mukaan. Harvinainen hyönteinen onkin riippuvainen pajulajeista, jonka kosteat kasvuympäristöt ovat vähentyneet. Syynä tähän ovat toimet, joilla on pyritty ehkäisemään tulvia kaupunkiympäristössä.

Laajemmin tarkasteltuna halavasepikän kohtalo liittyy myös hyönteislajien vähenemiseen koko maapallolla. Massakato on huolestuttanut tutkijoita muun muassa siksi, että hyönteisillä on tärkeä rooli monen monen lajin ravintoketjussa ja kasvien pölyttäjinä.

Kevään IHME-teos on elokuva, joka nähdään osana festivaaliohjelmaa Kulttuuritehdas Korjaamolla 25.–26.5.2018. Liikkuvan kuvan lisäksi teos laajenee myös halavasepikän elinympäristön läheisyyteen Vantaalla.

Miksi Henrik Håkansson?

”Olemme halunneet esitellä erilaisia tapoja työskennellä taiteilijana ja erilaisia lähestymistapoja taiteeseen, maailmaan ja todellisuuteen”, taiteilijavalintaa perustelee IHMEen asiantuntijatyöryhmä jäsen, kriitikko Timo Valjakka. ”Håkansson on esittänyt taiteessaan vaihtoehtoja ihmiskeskeiselle toimijuudelle ja maailmankuvalle kasvien ja eläinlajien näkökulmasta 90-luvun puolivälistä alkaen. Tässä mielessä häntä voi pitää edelläkävijänä”, jatkaa toinen työryhmän jäsen, nykytaiteen professori Hanna Johansson.

Lue lisää vuoden 2018 IHME-teoksesta, tekijästä ja taiteilijan valintaperusteista >

Polttopisteessä hyönteinen, vai sittenkin ihminen?

”En sanoisi, että kuoriainen näyttelee tässä pääroolia. Pikemminkin teos tarkastelee sitä, mitä tapahtuu, kun hyönteinen asetetaan pääosan esittäjän asemaan. Hyönteinenhän ei näyttele. Sen sijaan kyse on siitä, mitä tapahtuu tilanteessa, jossa hyönteinen asetetaan lajinsa edustajana kameran linssien eteen – ja että se siinä tilanteessa on oma, ihmiselle vieraaksi jäävä itsensä”, Håkansson muotoilee.

”Tämä alle senttimetrin pituinen hyönteinen saa kysymään suuria kysymyksiä: Onko planeettamme muuttumassa liian pieneksi suurelle ihmislajille? Mille perustuu luonnon ja kulttuurin välinen erottelu? Missä kulkevat inhimillisen ja ei-inhimillisen rajat?”, IHMEen toiminnanjohtaja ja teoksen kuraattori Paula Toppila kysyy. Teoksen avaamia kysymyksiä laajentaa festivaalin keskustelu- ja elokuvaohjelma Korjaamolla toukokuun viimeisenä viikonloppuna.

Lue lisää teoksen taustoista ja ensi vuoden festivaaliteemoista >