Antti Laitinen on IHME-pajan 2018 taiteilija

18/12/2017

Antti Laitinen rakennuttaa Mätäjoen Armadaa

Kansainvälisesti tunnettu kuvataiteilija Antti Laitinen (s. 1975) on valittu toteuttamaan IHME-nykytaidefestivaalin ja Helsingin kulttuurisen nuorisopalvelun ensi kevään yhteistyöprojekti. Taiteilija kutsuu nuoret ja muut Mätäjoen ympäristön asukkaat rakentamaan kaarnaveneitä avoimiin, Kannelmäen nuorisotalossa järjestettäviin  työpajoihin. ”Osallistujat lähettävät itse rakentamansa kaarnavenelaivaston Mätäjokea pitkin maailmaa valloittamaa”, Laitinen kuvaa Mätäjoen Armada -projektiaan.

IHMEen ja Helsingin nuorisopalveluiden yhdessä tuottama IHME-paja toteutuu tänä vuonna toista kertaa Kannelmäessä ja jatkaa residenssitaiteilijatoimintaa, jossa taiteilija työskentelee alueen nuorisotyöyksikössä useamman kuukauden aikana. Aiempien vuosien tapaan projekti liittyy ensi vuoden IHME-festivaalin päätuotantoon, vuoden 2018 IHME-teokseen. Festivaalilla esitettävä tilausteos on ruotsalaisen Henrik Håkanssonin THE BEETLE -elokuva, jossa nähdään Vantaalla elävä uhanalainen kovakuoriainen, halavasepikkä. Mätäojasta Mätäjoeksi muuttuva vesireitti yhdistää kuoriaisen naapurustoa eli Vantaan Kaivokselaa ja Helsingin Kannelmäkeä. IHME-pajoissa syntyvä kaarnaveneiden laivasto tekee näkyväksi joenuoman, joka on monen harvinaisen lajin koti ja luonnoltaan rikas ulkoilualue molempien naapurustojen asukkaille.

Antti Laitinen on kuvataiteilija, joka tunnetaan muun muassa hänen Venetsian biennaaliin pilkkomastaan ja uudelleen kokoamastaan koivumetsästä. Laitinen on myös rakentanut itselleen oman saaren, jäävuoren ja tekijänsä painon kantavan kaarnaveneen, jolla taiteilija purjehti Suomesta Viron rannikolle. Laitisen teoksissa luonto vaikuttaa teosten muotoon ja tarjoaa niille materiaalin. IHME-pajaprojekti on ensimmäinen Laitisen teos, jonka hän toteuttaa yhdessä yhteisön kanssa.

Festivaalin ja Helsingin nuorisopalveluiden yhteistyö on jatkunut IHME-pajojen muodossa vuodesta 2012 lähtien. Pajaprojekteissa taiteilijat ovat luoneet uuden teoskonseptin toteutettavaksi yhdessä nuorten kanssa. Aiemmin IHME-pajoja ovat toteuttaneet Meiju Niskala, Otto Karvonen, Sasha Huber, Kari Cavén, Eero Yli-Vakkuri sekä Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger. Matalan kynnyksen toiminnan tavoitteena on osallistaa nuoria, luoda yhteisöllisyyttä nykytaiteen keinoin sekä tuoda näkyville nuorten ajatuksia. Nuorisotaloilla toteutuva IHME-paja pyrkii tavoittamaan erityisesti niitä nuoria, joille nykytaide ei ole tuttua.

IHME-pajasta lisää IHME-koulu sivuilla.