Hyönteisnäkökulmaa IHMEestä: festivaaliohjelma julki

21/03/2018
Kuva/image: Karolina Konieczna

Tämän vuoden IHME-teos, ruotsalaistaiteilija Henrik Håkanssonin elokuva THE BEETLE, antaa äänen uhanalaiselle, ainoastaan Vantaalla esiintyvälle kovakuoriaislajille, halavasepikälle. Muu festivaaliohjelma tarjoaa uusia näkökulmia teoksen käsittelemään ajankohtaiseen aiheeseen: ihmisen ja ympäristön yhä polttavammaksi käyvään suhteeseen.

25.–26.5. Kulttuuritehdas Korjaamolla nähdään festivaalille valmistuva THE BEETLE -elokuva, jossa alle sentin pituista hyönteistä ja sen suurnopeuskameran hidastamia liikkeitä on mahdollista tarkastella lähietäisyydeltä. Kokeellisen musiikin uranuurtajana tunnetun Mika Vainion ääniraita korostaa kuoriaisen ihmiselle vierasta olemisen tapaa. Lue lisää IHME-teoksesta >

Kaksipäiväinen tapahtuma Korjaamolla jatkaa elokuvakokemusta nostamalla keskusteluun taiteen ja ekologian rajapinnat. Perjantaina 25.5. THE BEETLEstä taiteilijan kanssa keskustelevat professori, mediatutkija Jussi Parikka, kokeelliseen elokuvaan erikoistunut Filipa Ramos sekä nykytaiteen teoriaa opettava professori Jörg Heiser Berliinin taideyliopistosta. Ohjelmassa on myös puheenvuoroja tieteentekijöiltä kuten hyönteisprofessori Jyrki Muonalta sekä festivaalin kymmenvuotisjuhlapuhe Finlandia-palkitulta Juha Hurmeelta. Kestosuosikki IHME-maraton keskittyy 150 minuutin ajan julkisen taiteen hankkeisiin, joissa ihmisen lisäksi myös muiden lajien edustajilla on rooli. Lue lisää festivaalin puheohjelmasta >

Festivaalilauantaina 26.5. Korjaamolla on huomioitu erityisesti lapsiperheet: nonstop työpajoissa voi tehdä oman hyönteisnaamion tai pohtia ilmastonmuutosta omien säämuistojen kautta. Korjaamon tapahtuman jälkeen koko perheen tapahtumat jatkuvat vielä Vantaan Myyrmäessä, halavasepikän kotilähiössä. Perjantaina 1.6. THE BEETLE -elokuva esitetään Kino Myyrissä, ja sunnuntaina 3.6. IHME on mukana Louhela Jamissa. Lue lisää Myyrmäen IHMEestä täällä >

Aiempien vuosien tapaan myös Korjaamolla nähtävä elokuva- ja videotaide peilaa IHME-teoksen teemoja: inhimillisen ja ei-inhimillisen välisiä rajoja, luonnon ja kulttuurin erottelua, maailman tilaa ja tulevaisuutta. Ohjelmiston kaikki pitkät elokuvat ovat ensiesityksiä Suomessa: käsitetaiteilija Lothar Baumgartenin Der Ursprung der Nacht (1973–77) lainaa Brasilian intiaanien mytologiaa, Marie-José Burkin tuore The Film (2017) kiinnittyy sekin ajankohtaisiin ympäristökysymyksiin, kun taas Jan Švankmajerin Hyönteiset (2018) hylkää realistiset lähtökohdat tutkiakseen ihmisen ja hyönteisten suhdetta surrealismin keinoin. Keskusteluohjelmien tauoilla Korjaamon Kulmasalissa esitetään lisäksi katselmus festivaaliteemoihin kytkeytyviä videoteoksia suomalaistaiteilijoilta. Lue lisää festivaalilla esitettävästä elokuva- ja videotaiteesta >

Ilta jatkuu molempina festivaalipäivinä tiivistunnelmaisilla IHME-klubeilla. Ensimmäisenä iltana ääneen pääsevät lajit joiden ääntä ei tavallisesti ole totuttu kuulemaan. Tutut rikkaruohomme: pujo (Artemisia vulgaris), hevonhierakka (Rumex longifolius) sekä pelto-ohdake (Cirsium arvense) muodostavat yhdessä The Band of Weeds -kokoonpanon, joita määrittää marginaalisuus. Lauantain klubiohjelma julkistetaan lähempänä tapahtumaa. Lue lisää musiikki- ja ruokatarjonnasta >

Tutustu koko festivaalin aikatauluun täällä >

25.–26.5. Korjaamolla: THE BEETLE -elokuva, keskusteluja, elokuva- ja videotaidetta, festivaaliklubeja, työpajoja, Korjaamon Baari & keittiö palvelee tapahtuman ajan

27.5. IHME-paja Mätäjoen armada: IHME ja taiteilija Antti Laitisen kaarnalaivapaja mukana Mätisfestarilla Kannelmäessä

3.6. Myyrmäen IHME: koko perheen ohjelmaa Louhela Jam -tapahtumassa Jokiuoman puistossa Vantaalla