IHME viikko Kulttuuri-TETissä

01/03/2018

TET eli työelämään tutustuminen on jakso, jolloin kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaiset menevät työpaikoille oppimaan työelämästä. TET-harjoittelijan tavoitteena työpaikallaan on nähdä, millaista on olla työntekijä ja millaista on toimia työyhteisössä. Kulttuuri-TETissä harjoittelija pääsee tekemään omia projekteja itsenäisesti tai ryhmässä ja laajemmin kuin tavallisessa TET-harjoittelussa.

Salla Siira, kirkkonummelainen yhdeksäsluokkalainen, kertoo miten löysi Kulttuuri-TETin:  “Löysin Kulttuuri-TETin sattumalta. Yritin katsoa netistä vähän toisenlaisia harjoittelupaikkoja ja törmäsin Kulttuuri-TETtiin. Lopulta päädyin IHME-festivaalin omille sivuille ja soitin heille TET-paikasta.”

“Kulttuuri-TETtiin kuuluisi normaalisti työskentely ryhmässä, mutta kun itse tulen niin kaukaa, en saanut kaveria mukaan, mikä ei minua haitannut”, Siira sanoo. “Lähikaupat vetävät TET-harjoittelijoita enemmän puoleensa kuin kaukainen Helsinki.”

Ei tylsää hetkeä

Siiralla ei ole mahtunut viikkoon tylsää hetkeä: “Viikon aikana olen saanut hyvin erilaisia tehtäviä. Olen muun muassa osallistunut palavereihin, käynyt #Helsingintekijät-verkostotapaamisessa, tehnyt kyselyn, tavannut taiteilijoita ja kirjoittanut someen tekstejä. Tehtävää on ollut paljon muttei liikaa.”

“Kuvasimme Luonnontieteellisestä keskusmuseosta eläköityneen hyönteisprofessori Jyrki Muonan kanssa 30 sekunnin tietoiskuja halavasepikkä-kuoriaisesta IHMEen Instagramiin. Halavasepikkä on tämän vuoden IHME-teoksen pääosassa. Kuvauksista teki ongelmallisen LUOMUS-museon hälinä. Onneksi Muona osasi ohjata meidät hiljaiseen kabinettiin. Kuvaukset menivät hyvin, yhtään ottoa ei tarvinnut uusia”, Siira selittää tehtävästään.

“Parasta Kulttuuri TETissä on ollut se, että minua on tarvittu, enkä ole ollut vain vaivaksi. Se oli minulle tärkeää myös TET-paikan haussa“, Siira kertaa kokemuksiaan. “IHMEssä työskentelee myös mukavia ihmisiä, ja heidän kanssaan on ollut helppoa tehdä töitä.”

Kulttuuri-TET on ollut arvokas myös työpaikan näkökulmasta: ”Sallasta on ollut paljon hyötyä IHMEelle. Hän on tutustunut muun muassa verkkosivuihimme ja antanut hyviä kehitysehdotuksia niiden käytettävyydestä sekä tuottanut sisältöä nettisivuille ja someen. Samoin saamme häneltä hyödyllistä tietoa siitä, millaisista asioista hänen ikäisensä voisivat olla kiinnostuneita ja miten voisimme kutsua heitä IHMEen tapahtumiin”, kertoo IHMEen kulttuurituottaja Päivi Matala.

Kirjoittanut: Salla Siira, Veikkolan Koulu