IHME-klubilla saamelaisartisti Sofia Jannok

11/05/2018

Ruotsinsaamelainen laulaja-lauluntekijä Sofia Jannok esiintyy IHME-klubin lauantai-illassa 26.5. Korjaamolla.

Ruotsinsaamelaista powerjoikua

Jannok saapuu Suomeen kolmihenkisen bändinsä kanssa ja tarjoaa yleisölle ainulaatuisen mahdollisuuden kuulla musiikkia, jossa yhdistyvät niin folk, pop kuin powerjoikukin. Jannok laulaa pääosin pohjoissaameksi, mutta kirjoittaa laulujensa sanoituksia myös englannin ja ruotsin kielillä.

Jannok on julkaissut yhteensä neljä albumia, joista viimeisin – ORDA – This is my land – ilmestyi vuonna 2016. Hän on ollut kahdesti Grammy-ehdokkaana, voittanut useita musiikkipalkintoja Ruotsissa ja kiertänyt konsertoimassa ympäri maailmaa.

Ääni ympäristön ja alkuperäiskansojen oikeuksille

Ruotsin Lapista kotoisin oleva laulaja tunnetaan myös saamelaisten oikeuksia ajavana aktivistina. Jannok on useita kertoja vastustanut julkisesti muun muassa kaivosten perustamista saamelaisten poronkasvattajien maille. Arktisten alueiden ympäristökysymykset ja alkuperäiskansojen asema kuuluvat myös hänen musiikissaan, joka on Jannokille tapa edistää muutosta. Hänen laulujensa viesti on kirkas:

”Olen voimajoikaajana eturintamassa luonnon joukoissa – luonnon joka suojelee itseään tuleville sukupolville. Viestini kaikille yhteisen äitimme alkuperäisyhteisöön liittämille on: älkäämme koskaan vaietko.”

Kuuntele Jannokin kappale This is my land täällä:

ARVE Error: need id and provider

Tai Spotifyssa:

ARVE Error: need id and provider

Lue lisää IHME-klubista >