#IHME2018 kiittää

11/06/2018

  • Kuvasuurennos Henrik Håkanssonin THE BEETLE -elokuvasta halavasepikän asuinalueella Vantaan Myyrmäessä. Kuva: Veikko Somerpuro // The large scale film still from Hernik Håkansson's film THE BEETLE in Myyrmäki, Vantaa. Photo: Veikko Somerpuro

  • Vuoden 2018 festivaalin päätapahtumapaikka oli Kulttuuritehdas Korjaamo. Kuva: Veikko Somerpuro // Korjaamo Culture Factory was the main Festival venue 2018. Photo: Veikko Somerpuro

  • Festivaalin päätapahtumapaikka oli Kulttuuritehdas Korjaamo. Kuva: Veikko Somerpuro // Korjaamo Culture Factory was the main Festival venue. Photo: Veikko Somerpuro.

  • IHMEen yleisöjä seuraamassa teoskeskustelua THE BEETLE -teoksesta keväällä 2018. Kuva: Veikko Somerpuro.

  • THE BEETLE -elokuvanäytös Kino Myyrissä. Kuva: Veikko Somerpuro // Film screening on THE BEETLE at Kino Myyri cinema in Myyrmäki, Vantaa. Photo: Veikko Somerpuro

  • Opastetuilla kierroksilla tutustuttiin halavasepikän asuinpaikkoihin. Kuva: Veikko Somerpuro // The habitat of the beetle Hylochares Cruentatus was explored on the guided tours. Photo: Veikko Somerpuro

  • THE BEETLE -elokuvan ulkoilmaesitys IHME-teltassa Louhela Jam -festivaalilla. Kuva: Veikko Somerpuro // Outdoor screening on THE BEETLE at the Louhela Jam event. Photo: Veikko Somerpuro

”Sanat putoilevat lintujen laulun ylle sieltä täältä. Ne ovat maalailevia ja pyrkivät avaamaan portin toiseen ulottuvuuteen. Siinä ulottuvuudessa selällään makaava, jalkansa ristivä halavasepikkä on kaiken keskiössä ihmisen sijaan – ja silti ihmisen kautta, sinun kauttasi.”
– Sanna Lipponen THE BEETLE-elokuvasta, EDIT-taidemedia

”Kohdissa, joissa hyönteistä on kuvattu laoratoriomaisissa olosuhteissa, on mukana Mika Vainion hurjaa, niihin erittäin sopivaa elektronista musiikkia. Olen ihan varma, että sepikätkin tykkäävät siitä.”
– Hyönteisprofessori Jyrki Muona THE BEETLE -elokuvasta, Vantaan Sanomat


Kymmenvuotisjuhlaansa viettävä IHME-nykytaidefestivaali rakentui tämän vuoden tilausteoksen, ruotsalaistaiteilija Henrik Håkanssonin THE BEETLE -elokuvan ympärille. Elokuvan päätähtenä uhanalainen, ainoastaan Vantaalla elävä kovakuoriaislaji, halavasepikkä, nosti valokeilaan toislajisen kokemuksen: voimmeko ymmärtää millaista on olla jokin muu eläinlaji kuin ihminen? Laajemmin tarkasteltuna se sai pohtimaan, miten me ihmislajina käsitämme oman toimintamme vaikutuksen luonnon monimuotoisuuteen ja planeettamme tilaan.

Kaksipäiväinen tapahtuma Kulttuuritehdas Korjaamolla tarjosi elokuvanäytösten lisäksi puheohjelmaa, jossa punnittiin ekologian, ihmisen luontosuhteen ja taiteen välisiä suhteita. Kymmenvuotisjuhlapuheen pitänyt Juha Hurme toi esiin kielen – muunkin kuin sanallisen – merkityksen maailman monimuotoisuuden ymmärtämisessä. Tässä valossa festivaalin yhtenä tavoitteena ollut tietoisuuden lisääminen kyseisestä ainutlaatuisesta hyönteislajista toteutui elokuvan ja sen oheisohjelman myötä hienosti, ja ihmiset ottivat sepikän kiitettävällä kiinnostuksella vastaan.

Korjaamon tapahtuma yhdessä nuorten taidetyöpajojen sekä halavasepikän asuinalueelle Vantaan Mätäojalle laajentuneen festivaalin kanssa tavoitti kokonaisuudessaan noin 5000 ihmistä. Myös paikallislehdet ja -toimijat Vantaalla ottivat ikioman kuoriaisensa innostuneina vastaan.

Myyrmäen paikallislehti Myyr York Timesin kansiartikkeli THE BEETLE -elokuvasta luettavissa täältä >

Vantaan Sanomien kirjoitus halavasepikästä ja IHME-teoksesta luettavissa täältä >

Muistathan Yle-yhteistyön?

IHMEen juhlavuoden kunniaksi THE BEETLE -elokuva on nähtävillä Yle Areenassa maailmanlaajuisesti vuoden ajan 25.5.2019 saakka. Tähän mennessä elokuva on tavoittanut Areenan kautta jo reilut 1200 katsojaa. Myös Ylen tuottama reportaasi vuoden 2009 ensimmäisestä IHME-projektista (Antony Gormleyn Savi ja kollektiivinen keho) on katsottavissa Areenassa vielä pari viikkoa, 25.6.2018 saakka.

#IHME2018 kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita ja koko festivaaliyleisöä. Erityiskiitos kuuluu Myyrmäki-liikkeelle ja Louhela Jam -festivaalille, sekä hyönteisprofessori Jyrki Muonalle, jonka tietous ja omistautuminen halavasepikälle mahdollistivat tämänvuotisen IHME-teoskokonaisuuden. Kiitos myös kaikille yleisöpalautetta antaneille!

Ylen artikkeli tämän vuoden IHME-teoksesta Areena-linkkeineen >

EDIT-taidemedian arvostelu THE BEETLEstä >

Suomen Kuvalehden artikkeli tämän vuoden festivaalista >

Taiteilija Henrik Håkanssonin haastattelu norjalaisessa Kunstkritikk-verkkolehdessä >

 

Yleisöpalautetta THE BEETLE -elokuvasta:

”Posthumanismi teema oli entuudestaan tuttu, mutta hidastetetut kuoriaiskuvat sai ajattelemaan hyönteisten näkökulmaa ihan uudella tavalla. Ehkä lyhytikäinen kuoriainen kokeekin maailman tuossa tempossa, ehkä meillä on eri aika!”

”Nukuin hyvin..”

”Tähtiensotakin kalpenee!”

 

Yleisöpalautetta Myyrmäen IHME -kokonaisuudesta:

“Lähiniityt rakennetaan kohta täyteen, ja sitten ei ole enää paikkoja niittykasveille tai hyönteisille. Pari vuotta sitten niitylle rakennettiin päiväkoti ja rivitaloja. Päivänkakkaraa tai sinikelloa en ole nähnyt täällä enää moneen vuoteen. Kuljen tällä alueella melkein päivittäin kesät talvet.”
– Ohikulkija halavasepikän asuinalueesta Vantaan Myyrmäessä

“Kyltti näkyy meidän ikkunasta. Se näyttää erilaiselta riippuen siitä mikä aika päivästä on kyseessä. Se vaihtaa väriä. On ihme ettei sitä ole vielä sotkettu, se on hieno juttu. Otin kyltistä kuvan ja lähetin sen Myyrmäen fb-ryhmään. Siellä oli noin 60 kuvaa kyltistä. Kiitoksia tästä kyltistä. Niin se on että jos jotain haluaa saada aikaan, se pitää tehdä itse, niin kuin te (Ihmeen porukka) olette nyt tehneet.”
– Vantaan Myyrmäessä asuva THE BEETLE -elokuvan kuvasuurennoksista