IHMEen juhlajulkaisu kansainväliseen levitykseen

28/09/2018

IHME-nykytaidefestivaalin 10-vuotinen historia taltioidaan kansien väliin, kun saksalainen kustantamo Hatje Cantz julkaisee festivaalin historian taltioivan juhlajulkaisun. Englanninkielinen juhlajulkaisu sisältää kymmenen IHME-teoksen ympärillä käydyt teoskeskustelut sekä kuvia kustakin teoksesta. Julkaisun johdannon on kirjoittanut Arnolfinin johtaja Claire Doherty, joka on myös perustanut Isossa-Britanniassa jo vuodesta 2002 asti julkisen taiteen parissa toimineen Situations-organisaation. Doherty on myös toimittanut useita julkista taidetta käsitteleviä teoksia kuten From Studio to Situations: Contemporary Art and the Question of Context (2004) ja Public Art (Now): Out of Time, Out of Place (2015).

Kymmenen IHME-taiteilijan äänet kohtaavat

IHMEen juhlajulkaisussa tilausteoksistaan, niiden sisällöistä ja kunkin vuoden erityisteemoista keskustelevat Miroslaw Balka, Yael Bartana, Christian Boltanski, Jeremy Deller, Theaster Gates, Antony Gormley, Henrik Håkansson, Susan Philipsz, Kateřina Šedá ja Superflex. Kussakin teoskeskustelussa mukana on taiteilijan valitsema keskustelukumppani.

”IHME on tuottanut laajojen yleisöjen koettavaksi kymmenen vuoden aikana kymmenen julkisen tilan ja ajan teosta. Ne ovat tarjonneet yllätyksellisiä kohtaamisia kaupunkilaisille, ne ovat haastaneet käsitystä siitä, mitä julkisen tilan taide voi olla ja keille kaikille teoksen tekijyys kuuluu. Samalla ne ovat kertoneet uutta kertomusta siitä, millainen paikka on Helsinki ja Suomi”, juhlajulkaisun toimittanut Taidesäätiö Pro Arten toiminnanjohtaja Paula Toppila kertoo.

IHME-teosten taltiointi tuntui luontevalta erityisesti vuonna 2018, kun katoavaan taiteeseen keskittyvä festivaali on täyttänyt kymmenen vuotta.

”Olemme haastaneet taiteilijoita tekemään uusia aluevaltauksia omassa työskentelyssään ja mahdollistaneet monenlaisia kokeiluja ja uusia avauksia. Teoksia yhdistävä tekijä on katoavuus ja sen vuoksi on hienoa, että saamme juhlavuoden kunniaksi kaikki teokset yksiin kansiin niin kuvin kuin sanoin”, Taidesäätiö Pro Arten hallituksen puheenjohtaja Tuula Arkio sanoo.

Ulkoasusta vastaa helsinkiläinen Dog Design

Teoksen kustantaja saksalainen Hatje Cantz on tunnettu etenkin taide- ja valokuvakirjoistaan. Kirjan ulkoasun suunnittelijaksi valittiin helsinkiläinen suunnittelutoimisto Dog Design, jossa juhlakirjasta vastaa yksi toimiston perustajista, graafinen suunnittelija Ilona Ilottu.

”Iloitsemme tästä yhteistyöstä! IHMEen hieno kansainvälinen nykytaidefestivaali ja arvostettu kustantaja asettavat myös kirjamuotoilun riman korkealle”, Ilottu toteaa.

Kirjaprojektin etenemistä voi seurata IHMEen sosiaalisen median kanavissa ja uutiskirjeen kautta. Juhlajulkaisua myy ja markkinoi kansainvälisesti kustantaja Hatje Cantz. Julkaisun on määrä ilmestyä keväällä 2019.

IHMEen 10-vuotiseen taipaleeseen voi tutustua myös tämän videon kautta.