IHME tarkkailee jälkeään

11/10/2018
Ilmastonmuutoksen myötä myös luonnon monimuotoisuus ehtyy. Halavasepikkäkuoriaista tavataan vain Vantaan Mätäojallä, joka on nykyään myös luonnonsuojelualue. Kuva: Oona Simolin.

Ennätyshelteinen kesä ja ilmastouutiset ovat saaneet monet miettimään kulutustottumuksiaan ja sitä, mitä yksittäiset henkilöt voivat tehdä ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. IHMEessä asiaa lähestyttiin kartoittamalla, kuinka paljon toimintamme tuottaa haitallista hiilidioksidia.

Festivaalitoimisto laski Julie’s Bicyclen tuottamalla verkkotyökalulla perustoimintansa hiilijalanjäljen elokuun 2018 ajalta. Jäljen todettiin olevan 220,7 kiloa, mikä on palvelun tuottaman raportin mukaan erittäin hyvä tulos. Erityisesti kulttuuriorganisaatioiden käyttöön suunniteltu työkalu laskee hiilijalanjäljen käytetyn energian ja veden, tuotetun jätteen sekä matkustamisen ja liikkumisen perusteella.

Festivaali haluaa kannustaa myös muita kulttuurialan toimijoita tarkkailemaan toimintansa ympäristövaikutuksia ja jakamaan vinkkejä niiden pienentämiseksi.

Miksi mitata?

IHMEen toiminnanjohtaja Paula Toppila kertoo idean mittauksesta syntyneen lisääntyneen ympäristökeskustelun myötä. Tavoitteena on pyrkiä mittaamisen kautta saamaan tietoa toiminnan vahvuuksista ja heikkouksista.

– Taideorganisaationa voimme myös edistää näitä asioita sisältöjen kautta. Taiteen kautta on mahdollista pohtia erilaisia mahdollisia tulevaisuuksia ja toisaalta heijastella sitä, millaisia seurauksia valinnoillamme on, Toppila summaa.

Pieniä tekoja ympäristön hyväksi

Vuonna 2018 IHME kiinnitti ympäristöasioihin erityistä huomiota vuoden teoksen, erittäin uhanalaisesta halavasepikkäkuoriaisesta kertovan THE BEETLE -elokuvan vuoksi. IHME noudattaa esimerkiksi seuraavia pieniin tekoihin kannustavia ohjeita ilmastovaikutustensa hillitsemiseksi:

  • Vältä lentomatkoja kun mahdollista ja kompensoi niistä ympäristölle aiheutuneet haitat. IHMEen valinta oli Koneen Säätiön ja Suomen luonnonsuojeluliiton Hiilipörssi-ohjelma, johon lahjoitetut varat käytetään suomalaisen soiden entistämiseen. Jos mahdollista, matkusta junalla.
  • Vähennä painotuotteiden kuten esitteiden määrää ja pohdi niitä lukijoiden tarpeista käsin: mikä tieto on välttämätöntä sinun kohderyhmällesi? Suosi myös ympäristösertifioituja painotaloja ja kysy musteiden ympäristövaikutuksista.
  • Tarjoa vegaanisia tarjoiluvaihtoehtoja ja mieti, miten vähentää pakkausjätettä.
  • Tiedustele uusilta ja vanhoilta yhteistyökumppaneilta, mitä he tekevät ympäristön hyväksi. Opi muilta ja suosi ekologisesti toimivia organisaatioita. Ympäristönsuojelu on yhteinen tavoite, jonka edistämisessä on vain voittajia.

Laske organisaatiosi hiilijalanjälki ja lue lisää

Lontoolaisen Julie’s Bicycle -järjestön maksuton, kulttuuriorganisaatioille suunniteltu hiilijalanjälkilaskuri on käytettävissä osoitteessa juliesbicycle.com/reporting >

Lue myös Anna-Kaisa Kosken blogiteksti ”Tittelinä Creative Climate Leader” >