Yleistä

Miksi emme järjestä ilmastofestivaalia vaan tuotamme kestävästi nykytaidetta

03.09.2020
Soutustadion on norjalaistaiteilija Jana Winderenin IHME Helsinki 2020 -teoksen tapahtumapaikka. Teoksen kickoff -tapahtuma pidettiin siellä 22.8.2020, itse teos toteutuu elokuussa 2021. Rowing Stadium is the venue for Jana Winderen´s IHME Helsinki Commission 2020, due covid-19 it will take place in August 2021. Kuva/photo: Veikko Somerpuro

Taiteilija Anna Tuori kysyy Ylen Kulttuurivieras – haastattelussa 30.8.2020  : ”Maalaria ihmetyttää, miksi ei järjestetä suoraan ilmastofestivaalia, jos ilmastokysymystä halutaan käsitellä kunnolla. Mihin taidetta siinä välissä tarvitaan?” IHME mainitaan artikkelissa nimeltä, joten vastaan mielelläni tähän kysymykseen, koska asia on tärkeä.

Entisen IHME-nykytaidefestivaalin nykyinen nimi on IHME Helsinki, nykytaiteen tilaajaorganisaatio, joka tukee taidetta, tiedettä ja ilmastotyötä taiteen kentällä. Viimeinen IHME-nykytaidefestivaali järjestettiin 2018. IHME Helsingin ytimessä on vuosittainen uusi tilausteos kansainvälisesti tunnetulta taiteilijalta, jonka lisäksi järjestämme keskustelutilaisuuksia ympäri vuoden. Ympäristökriisi (ilmastonmuutos ja lajikato) ei ole IHME Helsingin teema. Ympäristökriisi on koko ihmiskunnan olosuhde, toimintaympäristö nyt ja tulevaisuudessa. Jos ilmastonmuutos jatkuu emmekä tee mitään, muutokset ovat peruuttamattomia. Ihmiskunnan ajattelun ja toiminnan muutoksella kohti kestävämpää tapaa elää tällä planeetalla on kiire ja koska sillä on kiire, muutokseen tarvitaan kaikkia.

IHME Helsinki tutkii käytännössä sitä, millainen on taideinstituutio, joka toimii ekologisesti kestävästi. Tärkein arvomme on tukea taiteen vapautta elämää ylläpitävien järjestelmien puitteissa. Mitä tämä tarkoittaa kunkin IHME Helsinki – teoksen kohdalla? Sitä pyrimme selvittämään kutakin teosta taiteilijan kanssa suunnitellessamme ja teosta tuottaessamme. IHME Helsinki – teoksen taiteilijalla on vapaus käsitellä taiteessaan itselleen tärkeiksi näkemiään asioita haluamallaan tavalla, mutta taideinstituutiona IHME Helsinki halua mahdollistaa niiden tuottamisen kestävästi.

Ympäristökriisi on myös taidekentän kriisi. Pyrimme tekemään tätä näkyväksi laskemalla toimintamme hiilijalanjäljen, pohtimalla ratkaisuja sen pienentämiseksi ja viemällä ideat käytäntöön. Ihmiskunnalla on käsillä merkittävä arvomaailman uudelleenkalibroinnin aika ja pyrimme olemaan mukana siinä, sillä haluamme nähdä taiteen monimuotoisen kentän kukoistavan myös tulevaisuudessa.

IHME Helsinki keskittyy tutkimaan oman toimintansa uudelleenmäärittelyä suhteessa ympäristökriisiin. Jaamme oppimaamme kestävistä käytännöistä ekokoordinaattorimme Saara Korpelan Ekoblogissa, mutta jokaisen taideorganisaation on räätälöitävä omaan toimintaansa sopivat kestävät ratkaisut niin halutessaan. On kiinnostavaa keskustella näistä kysymyksistä Helsinki International Artist Programme HIAPin, Frame Contemporary Art Finland in ja Mustarindan kanssa, joiden ekokoordinaattori Saara myös on. Myös IHME Helsingin Advisory Boardin jäsenet ja kansainväliset kumppanimme ovat aktiivisesti mukana määrittelemässä sitä, mitä ekologinen kestävyys taidekentällä voisi olla ja miten se muuttaa toimintatapojamme.

IHME Helsinki ei järjestä ilmastofestivaalia, koska toimintamme ei ole enää festivaalimuotoista ja keskustelun ohella olemme valinneet toiminnan tien. Etsimme pitkäjänteisempää ratkaisua siihen miten voimme taidekentän kansainvälisenä toimijana myös tulevaisuudessa jatkaa taiteellisesti ja tuotannollisesti kunnianhimoista työtämme keskellä ympäristökriisiä ja tarjota yleisöillemme merkityksellisiä sisältöjä. Meidän näkökulmastamme taideteos ja ekologinen kestävyys ovat erottamattomat.

Paula Toppila, toiminnanjohtaja ja kuraattori, IHME Helsinki

Haluatko pysyä ajan tasalla IHMEen toiminnasta ja tapahtumista?

Tilaamalla uutiskirjeemme, kuulet uusimmat uutisemme noin kerran kuussa.

Tilaa uutiskirje