Uutiset

Taide, tiede, ekologia -kurssin asiantuntijat

09.02.2021
Kurssin luennoitsijat ylhäältä vasemmalta: Katie Paterson, Samir Bhowmik, Susan Schuppli, Sakari Salonen, Jana Winderen, Antti Majava, Paula Toppila, Jan Zalasiewicz.

Kurssin ohjelma >>

Linkki verkkoluennoille >>

Taide, tiede, ekologia -kurssi järjestetään IHME Helsingin aloitteesta yhteistyössä Helsingin yliopiston Kestävyystieteen instituutin ja Taideyliopiston Kuvataidekatemian kanssa.

Kurssin päämääränä on tietoisuuden lisääminen kestävyyskriisin vaikutuksista taiteen, tieteen ja yhteiskunnan alueilla sekä kestävyyskriisin edellyttämän ajattelun ja toiminnan muutokseen tarvittavan tiedon tuottaminen ja analysointi.

Kurssin englanninkieliset verkkoluennot ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Työpajat on suunnattu yhteistyöyliopistojen opiskelijoille. Kurssin luennoitsijat ja työpajojen vetäjät ovat taiteen ja tieteen välimaastossa työskenteleviä taiteilijoita, tutkijoita ja kuraattoreita Suomesta ja ulkomailta. Osa kurssin tapahtumista on nähtävissä IHMEen YouTube -kanavalla.


Antti Majava

Kuvataiteilija ja tutkimusyksikkö BIOSin tutkija Antti Majava on työskentelyssään tuonut pitkäjänteisesti yhteen tieteen, taiteen ja muiden alojen osaajia ja näkökulmia. Hän on Mustarinda-seuran perustajajäsen ja sen kautta luonut alustan materiaaliset reunaehdot huomioivien taiteellisten ja arkisten käytäntöjen kokeilulle ja vakiinnuttamiselle. Sosioekologisia menetelmiä hyödyntävässä väitöskirjatyössään hän tutkii luonnon, yhteiskunnan ja tieteen vaikutusta taideilmiöiden kehittymisessä ja vastaavasti taiteen roolia sosioekologisissa ja tieteellisissä murroksissa. BIOS-tutkimusyksikössä hän on käsitellyt erityisesti metsiä ja biotaloutta sekä kehittänyt yhteistyömuotoja median ja taiteen edustajien kanssa. Antin tekstejä on julkaistu niin tieteellisissä kuin populaarijulkaisuissakin, ja kirjoittamisen rinnalla hän jatkaa myös visuaalista taiteellista työskentelyä.


Katie Paterson

Katie Patersonia (s. 1981, Skotlanti) pidetään laajalti yhtenä sukupolvensa kiinnostavimmista taiteilijoista. Paterson tarkastelee teoksissaan paikkaamme maapallolla geologisen ajan ja muutoksen näkökulmasta. Hän toimii yhdessä eri puolilla maailmaa työskentelevien tutkijoiden kanssa ja käyttää teoksissaan usein kehittynyttä teknologiaa. Patersonin teokset käsittelevät ihmisten ja heidän luonnollisen ympäristönsä välistä intiimiä, runollista ja filosofista yhteyttä. Katie Paterson on esittänyt tuotantoaan kansainvälisesti Lontoosta New Yorkiin ja Berliinistä Souliin, ja hänen teoksensa ovat olleet mukana merkittävissä näyttelyissä mm. Hayward Galleryssä ja Tate Britainissa, Lontoossa; Kunsthalle Wienissä; MCA:ssa Sydneyssä; Guggenheim-museossa New Yorkissa; ja The Scottish National Gallery of Modern Artissa Edinburghissa. Hän voitti vuoden 2014 South Bank Awardsin kuvataiteen palkinnon, ja on Edinburghin yliopiston Honorary Fellow. Paterson toteuttaa vuoden 2021 IHME Helsinki -tilausteoksen To Burn, Forest, Fire.


Sakari Salonen

Sakari Salonen on helsinkiläinen geologian alan tutkija. Hän väitteli tohtoriksi vuonna 2012 Helsingin yliopistossa, missä hän on viettänyt suuren osan akateemisesta urastaan, poislukien vuoden vierailu Bordeaux’n yliopistoon Ranskaan, mistä hän palasi vuosi sitten. Nykyään Salonen jatkaa uraansa Akatemiatutkijana Helsingin yliopistossa. Salosen erikoisalaa on paleoklimatologia, eli maapallon muinaisten ilmastojen tutkimus. Paleoklimatologia selvittää maapallon ilmaston kehitystä hyvin pitkillä, tuhansien tai miljoonien vuosien aikaväleillä. Tieto ilmaston muinaisista vaihteluista auttaa osaltaan ymmärtämään ilmaston nykyistä käyttäytymistä ja tulevan ilmastomuutoksen mahdollisia seurauksia. Salosen nykyinen tutkimustyö on keskittynyt Euroopan ja Pohjois-Amerikan ilmaston kehitykseen viimeisten noin sadantuhannen vuoden aikana, sekä muinaisten ilmastovaihteluiden vaikutukseen esihistoriallisiin ihmisväestöihin. Sakari Salonen on avustanut vuoden 2021 IHME Helsinki -tilausteoksen To Burn, Forest, Fire taustatyössä.


Jan Zalasiewicz

Jan Zalasiewicz on paleobiologian emeritusprofessori Leicesterin yliopistossa, aiemmin Britannian geologisesta tutkimuskeskuksesta. Hän toimii kansainvälisen stratigrafiakomission kvaternaarisen stratigrafian alivaliokunnan puheenjohtajana ja antroposeenityöryhmän puheenjohtajana. Kenttägeologin, paleontologin ja stratigrafin kiinnostuksen kohteisiin kuuluvat varhaisen paleotsooiset fossiilit ja kivet, kvaternaariset jääkaudet ja ihmisten tekemä geologia. Hän on ollut toimittamassa teosta The Anthropocene as a geological time unit: a guide to the scientific evidence and current debate (2019). Hänen kirjoittamiinsa kirjoihin kuuluvat The Earth After Us (2008), The Planet in a Pebble (2010), Rocks: A Very Short Introduction (2016), Geology: A Very Short Introduction (2018). Hän on kirjoittanut Mark Williamsin kanssa The Goldilocks Planet (2012), Ocean Worlds (2014) ja Skeletons (2018) sekä Mike Branneyn kanssa Volcanoes: A Very Short Introduction (2020). Hän johti käännöstyötä Buffonin vuoden 1778 Les Époques de la Nature (The Epochs of Nature, 2018) ensimmäiseksi englanninkieliseksi käännökseksi. Jan Zalasiewicz on myös edistänyt IHME Helsinki 2021 -tilausteoksen To Burn, Forest, Fire, taustatyötä.


Susan Schuppli

Susan Schuppli on Britanniassa toimiva taiteilija-tutkija, jonka työ käsittelee aineellisia todisteita sodasta ja konflikteista ympäristökatastrofeihin ja ilmastonmuutokseen.  Tällä hetkellä hän keskittyy kylmän politiikkaan sekä “Jäästä oppimiseen”. Schupplin luovia projekteja on ollut esillä Euroopassa, Aasiassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Hänen SculptureCenterissä New Yorkissa esillä ollut Nature Represents projektinsa, valittiin ARTnews:n 50 viimeisen vuoden aikana tehdyn 20:n parhaan ympäristöteoksen joukkoon. Hän on julkaissut laajalti sekä median ja politiikan kontekstissa. MIT Press julkaisi hänen Material Witness: Media, Forensics, Evidence kirjansa vuonna 2020. Schuppli on Lontoon Goldsmiths Universityn tutkimusarkkitehtuurikeskuksen johtaja sekä taiteilija-tutkijakumppani.  Hän toimii myös Forensic Architecturen hallituksen puheenjohtajana. Schuppli palkittiin vuonna 2016 ICP Infinity Award -palkinnolla tunnustuksena kriittisestä kirjoittamisestaan ja tutkimuksestaan.


Jana Winderen

Jana Winderen on äänitaiteilija, jota kiinnostavat muiden lajien tuottamat ääniympäristöt ja ekosysteemit. Hän tutkii erityisesti vedenalaista maailmaa käyttäen tutkimusvälineinään uusinta teknologiaa. Winderen on valmistunut taiteilijaksi Goldsmith Collegesta, Lontoosta. Hän on ennen taideopintoja opiskellut matematiikkaa, kemiaa ja kalataloutta Oslon yliopistossa. Winderenin teokset saavat usein monikanavaisen ääni-installaation tai konsertin muodon, mutta hän on tehnyt äänimaailmoja myös elokuviin, tanssiteoksiin ja radioon sekä julkaissut materiaalia CD:nä, vinyyleinä ja C-kasetteina. Hänen teoksiaan on koettu niin taideinstituutioissa kuin julkisissa tiloissakin Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Aasiassa. Winderen asuu ja työskentelee Oslossa. Jana Winderen on vuoden 2020 IHME Helsinki -tilausteoksen Listening Through the Dead Zones tekijä. Teos toteutuu covid-19 pandemiasta johtuen Helsingin Soutustadionilla elokuussa 2021.


Samir Bhowmik

Samir Bhowmik on monialainen taiteilija ja arkkitehti. Hänellä on taiteiden tohtorin tutkinto Aalto-yliopistosta sekä arkkitehtuurin maisterin tutkinto Marylandin yliopistosta Yhdysvalloista. Samirin taiteellinen tutkimushanke ”Imaginary Natures: Extractive Media & the Cultural Memory of Environmental Change” (Koneen säätiö) tutkii mediakulttuuria taiteellisten ja kriittisten tekoälykäytäntöjen avulla. Samirin opetusaloja ovat uusi media, infrastruktuurit ja ympäristö Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa.


Paula Toppila

Paula Toppila on IHME-nykytaidefestivaalin (2009-2018) ja nykyisen IHME Helsingin (2019-) toiminnanjohtaja ja kuraattori vuodesta 2007. Hän on myös IHMEen kansainvälisen Advisory Boardin puheenjohtaja. IHME Helsinki on nykytaiteen tilaajaorganisaatio, joka yhdistää taiteen, tieteen ja ilmastotyön. IHME Helsinki tuottaa vuosittain teoksen julkiseen tilaan sekä keskustelutilaisuuksien sarjan yhdessä taide- ja tiedeorganisaatioden kanssa. Toppilaa kiinnostavat erityisesti nykytaideorganisaation ja nykytaiteen kuratoinnin ekologinen siirtymä kohti kestävyyttä.


Kurssin ohjelma englanniksi >>

Kurssin taustoista >>