Forest Mind -elokuva Tieteiden yössä

13/12/2022

  • Ursula Biemann: Forest Mind (2021), film still.

Tervetuloa Tieteiden yönä 12.1.2023 elokuvanäytökseen ja keskusteluun! Esitämme sveitsiläisen taiteilija Ursula Biemannin Forest Mind (2021) -videoesseen Finnkino Maximissa klo 18 alkaen. Illan aikana Forest Mind esitetään kahteen kertaan, ja esitysten välissä on keskustelu videoteoksen teemoista. Keskustelijoina ovat apulaisprofessori Pirjo Kristiina Virtanen Helsingin yliopistosta ja tutkija Jussi Jylkkä Åbo Akademista. Ohjelman on kuratoinut IHME Helsingin toiminnanjohtaja ja kuraattori Paula Toppila.

Amazonin metsiin sijoittuva Forest Mind tutkii luonnossa olevaa älykkyyttä niin shamanistisiin kuin tieteellisiinkin näkökulmiin perustuen. Alkuperäiskansojen tieto on vahvasti läsnä Forest Mind -teoksessa, sillä Biemann on tehnyt useita vuosia yhteistyötä alkuperäiskansoihin kuuluvan inga-yhteisön kanssa Kolumbiassa. Heidän perinteiset lääkärinsä ovat pitkään harjoittaneet psykoaktiivisen kasvin herättämiin visioihin pohjaavaa alkuperäistä ayahuasca-tiedettä. Videoesseessä nämä shamanistiset käytännöt keskustelevat länsimaisen tieteellisen näkökulman ja modernin tieteen, kuten kasvineurobiologian kanssa.

Kolumbian inga-yhteisöissä tietäminen ei tapahdu vain kaukaa kuvailemalla, nimeämällä ja hyväksikäyttäen vaan mielien ja maailmojen kohtaamisessa. Kun alkuperäiskansojen perinteinen tieto on pitkään kehittynyt vuorovaikutuksessa kasvien ja ympäristön kanssa, ymmärtäen kaiken keskinäisriippuvuuden, länsimainen tiede löysi 1950-luvulla DNA-molekyylistä kaikkien lajien yhteisen elämän yksikön. Taide tekee näkyväksi näiden lähestymistapojen väliset yhteydet.

Tapahtuman aikataulu

17:30 Finnkino Maxim, Sali 2 ovet avataan

17:50 Tervetulosanat, Paula Toppila IHME Helsinki

18:00 Forest Mind, 31 min., Ursula Biemann (2021), 1. esitys

18:30 Tauko 15 min

18:45 Keskustelu, 45 min, Pirjo Kristiina Virtanen ja Jussi Jylkkä

19:30 Tauko 15 min

19:45 Forest Mind, 31 min., Ursula Biemann (2021), 2. esitys

Voit liittyä seuraan vapaasti omien aikataulujesi mukaan ja päättää, haluatko nähdä elokuvan ennen keskustelua vai sen jälkeen. Finnkino Maximin (Kluuvikatu 1) salissa 2 on rajoitettu määrä paikkoja, jotka täytetään saapumisjärjestyksessä. Saliin on esteetön pääsy parvelle. Voit lukea lisää Maximin esteettömyydestä Finnkinon sivuilta. Noudatamme turvallisen tilan periaatteita. Tule sellaisena kuin olet. Suosittelemme saapumaan paikalle kävellen, pyörällä tai julkisilla. IHME Helsingille on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti. Olemme sitoutuneet säästämään planeettamme luonnonvaroja, joten emme ole kutsuneet taiteilijaa paikalle. Tapahtuman päästöt kompensoidaan.

Taiteilijasta

Ursula Biemannin (s. 1955, Sveitsi) taiteellinen työ perustuu tutkimukseen ja kenttätyöhön syrjäisillä alueilla. Hän tekee videoesseitä ja tekstejä, jotka tutkivat paikallisia ja planetaarisia keskinäisriippuvuuksia erityisesti vesistöjen ja metsien hyväksikäyttöä tarkastelemalla. Vuodesta 2018 lähtien Biemann on ollut mukana kehittämässä Devenir Universidad -verkkoalustaa ja perustamassa alkuperäiskansojen yliopistoa Amazonin sademetsässä Kolumbiassa. Hänen teoksiaan on ollut esillä museoissa ja biennaaleissa eri puolilla maailmaa, ja hänellä on ollut yksityisnäyttelyt MAMACissa, Nizzassa, Ranskassa (2021); Broad Art Museumissa, Lansingissa, Yhdysvalloissa (2019); ja Neuer Berliner Kunstvereinissa, Saksassa (2013). Hän sai Prix Meret Oppenheim -palkinnon vuonna 2009. Biemann on julkaissut monia kirjoja, viimeisimpänä Forest Mind -kirjan (Spector Books) taiteellisesta tutkimuksestaan Kolumbiassa. >>

Keskustelijoista

Jussi Jylkkä on filosofian ja psykologian tutkija Åbo Akademilla. Hän on tehnyt tutkimusta muun muassa kognitiivisen psykologian, metafysiikan sekä mielen- ja kielenfilosofian aloilla. Vuodesta 2022 hän on työskennellyt Koneen säätiön rahoittamassa projektissa “Lohduttavia illuusioita vai elämää muuttavia oivalluksia”, joka keskittyy psykedeelisiin oivalluksiin ja kysymykseen, ovatko ne yhteensopivia tieteellisen maailmankuvan kanssa. Hän koordinoi monitieteellistä Psykedeelitutkimusverkostoa (Network for Psychedelic Research), joka yhdistää psykedeelitutkijoita luonnontieteistä ja humanistisista tieteistä.

Pirjo Kristiina Virtanen on alkuperäiskansojen tutkimuksen apulaisprofessori Helsingin yliopistossa. Hän valmistui filosofian tohtoriksi Latinalaisen Amerikan tutkimuksesta vuonna 2007 ja hän on ollut Latinalaisen Amerikan tutkimuksen dosentti vuodesta 2013.  Hän on työskennellyt erityisesti Brasilian Amatsonin aruak-kieliryhmään kuuluvan apurinã- ja manchineri-kansojen kanssa. Hänen tämänhetkisiä tutkimusaiheitaan ovat biologisen monimuotoisuuden kulttuuriset käsitteet ja biokulttuurinen perintö. Virtanen on toteuttanut yhteisöllisiä ​​projekteja ihmisen ja ympäristön suhteellisuudesta, alkuperäiskansojen tulevaisuuksista, alkuperäiskansapolitiikasta ja alkuperäiskansalähtöisistä tutkimusmetodologioista. Hän on kirjoittanut ja toimittanut useita tieteellisiä julkaisuja. Hänen moniin vastuutehtäviinsä kuuluu toimiminen saamelaisia koskevan tutkimuksen eettisten periaatteiden työryhmässä.

Forest Mind -videoteoksen teksti suomeksi >> Lataa tästä