Tapahtumat ja kurssit


IHME Helsinki tuo yhteen taiteen ja tieteen maailmat ilmastokriisin ja luonnon monimuotoisuuden häviämisen aikakaudella. Kansainvälisesti tunnustetun taiteilijan vuosittainen julkinen tilausteos on edelleen ohjelman ydin. Lisäksi IHME Helsinki tuottaa vuosittain 4–6 tapahtumaa yhteistyössä taiteen ja tieteen instituutioiden kanssa. IHME Helsinki tavoittelee hiilineutraaliutta kaikissa toimissaan. Ajankohtaisin tapahtuma on listassa ensimmäisenä.

Haluatko kuulla tapahtumista ensimmäisenä: Liity uutiskirjelistallemme >>

Seuraavaksi tulossa

IHME Helsinki 2023 -teos: Hiwa K, Chicago Boys – While We Were Singing, They Were Dreaming

17.4.–27.5.2023 Kulttuurikeskus Stoa ja muut myöhemmin ilmoitettavat julkiset tilat (Itä-)Helsingissä, vapaa pääsy

Tervetuloa mukaan kurditaiteilija ja muusikko Hiwa K:n yhteisölliseen IHME Helsinki 2023 -teokseen! Chicago Boys – While We Were Singing, They Were Dreaming kutsuu mukaan kulttuuritaustoiltaan, iältään ja koulutukseltaan erilaiset ihmiset jakamaan tarinoita, soittamaan musiikkia ja laulamaan yhdessä omien kykyjensä mukaan. Chicago Boys -teoksen ydin ovat ihmiset, jotka muodostavat amatööribändin ja keskusteluryhmän. Haemme bändiin mukaan etnisiltä taustoiltaan ja iältään erilaisia muusikoita, amatöörimuusikoita ja ei-muusikoita. Bändiin voi osallistua joko koko kuuden viikon ajan tai vain tulemalla kaikille avoimiin harjoituksiin lauantaisin 22.4., 29.4., 6.5., 13.5., 20.5. ja 27.5. silloin kun itselle sopii.

Lue lisää, miten, missä ja milloin voit osallistua!

Teoksen tiedot, harjoitusten paikat ja ajankohdat päivittyvät kevään mittaan!


Menneet tapahtumat


IHME x Tieteiden yö 12.1.2023

Forest Mind – Elokuvanäytös ja keskustelu, klo 18 – 21, Finnkino Maxim, sali 2 (Kluuvikatu 1)

Esitämme sveitsiläistaiteilija Ursula Biemannin Forest Mind -videoesseen. Amazonin metsiin sijoittuva teos pohjautuu tieteellisiin ja shamanistisiin näkökulmiin maailman kanssa olemisesta.

Alkuperäiskansojen tieto on vahvasti läsnä Forest Mind -teoksessa, sillä Biemann on tehnyt useita vuosia yhteistyötä alkuperäiskansoihin kuuluvan Inga-yhteisön kanssa Kolumbiassa. Teos tuo heidän shamanistisen Ayahuascan käyttöön pohjaavan tieteensä vuoropuheluun länsimaisen tieteellisen näkökulman ja modernin tieteen, kuten kasvineurobiologian tai kvanttibiologian, kanssa. Videoessee esitetään illan aikana kaksi kertaa ja välissä on keskustelu asiantuntijoiden kanssa esseen teemoista.

Lue lisää tapahtumasta >>

Forest Mind -videoessee on vapaasti katsottavissa verkossa 20.1.2023 asti >>

Katsoitko videon tai osallistuitko tapahtumaan? Mielellään kuulemme mitä pidit siitä. Voit antaa palautetta ja osallistua IHME-tuotteiden arvontaan. Tietojasi ei luovuteta kolmansille osapuolille. Voit antaa palautteesi täällä >>


Merimetso – Laulun arvoinen

Kutsumme kaikki mukaan kuulemaan merimetsoista! Osana Environmental Humanities Month -tapahtumaa järjestämme kaikille avoimen verkkotapahtuman näistä isoista mustista linnuista ja Chorus Sinesis -teoksesta keskiviikkona 9.11.2022 klo 15–16.

Merimetso – laulun arvoinen -verkkoluennolla kuraattori Ulla Taipale kertoo merimetsoista, Itämerestä ja Chorus Sinesis -teoksesta sekä esittää Porin taidemuseossa viime kesänä esillä ollutta audiovisuaalista materiaalia. Verkkoluento tapahtuu Zoomin välityksellä englanniksi ja vaatii rekisteröitymistä.

Lue lisää luennosta ja rekisteröidy mukaan saadaksesi linkin Zoomiin >>


Learning From Doubt -kurssin opiskelijatöiden esittelyt 3.11.2022

IHME Helsinki 2022 -teos Amar Kanwarin Learning from Doubt -verkkokurssin opiskelijoiden lopputöitä on esillä Environmental Humanities Month -tapahtuman aikana torstaina 3.11.2022 klo 16 – 19. Esittely järjestetään verkkotapahtumana ja se on avoin kaikille. IHME Helsinki järjestää tapahtuman yhteistyössä Helsingin yliopiston Environmental Humanities Hubin kanssa.

Lue lisää verkkokurssista ja opiskelijoiden töistä >>

Lue lisää tapahtumasta ja siihen osallistumisesta >>


Geomancers -elokuvanäytös: Inspiraatiota kestävämpään tulevaisuuteen

IHME Helsinki esittää 5.10.2022 klo 17:30 Finnkino Maximissa ilmaisnäytöksen videoteoksista, jotka tarjoavat näkökulmia tarkastella ihmiskunnan ja planeettamme tulevaisuutta.

Geomancers -näytös esittelee yhdeksän videoteosta, joita yhdistää huoli kiihtyvästä ympäristökriisistä, kuudennesta sukupuuttoaallosta, alkuperäisyhteisöjen syrjäytymisestä ja heidän perinnetietonsa katoamisesta. Näytöksen ovat kuratoineet Singaporessa sijaitsevan Nanyangin teknologisen yliopiston yhteyteen kuuluvan nykytaiteen keskuksen kuraattorit Anna Lovecchio ja Magdalena Magiera.

Videoteokset vievät katsojan Panangatanin rannoilta Pohjois-Norjan Lofooteille, ne antavat äänen alkuperäiskansojen tietoisuudelle ja kansantarinoille sekä osoittavat ihmisen muokkaaman ympäristön ja luonnon välisten suhteiden monimutkaisuuden. Ne tarjoavat mahdollisuuden laajentaa tapoja tarkastella maailmaa tieteellisen rationalismin linssin ulkopuolelta. Elokuvien tekijöinä on joukko ympäri maailmaa työskenteleviä ja palkittuja taiteilijoita.

Elokuvanäytökseen on vapaa pääsy ja se ei edellytä ennakkoilmoittautumista, mutta paikkoja on rajoitetusti ja ne täytetään saapumisjärjestyksessä.

Näytös on myös osa Frame Contemporary Art Finlandin Rehearsing Hospitalities -tapahtumaviikon oheisohjelmaa.

Lue lisää elokuvanäytöksen taustoista >>

Lue lisää elokuvista ja niiden tekijöistä >>


Amar Kanwarin elokuvanäytös

IHME Helsinki järjestää intialaistaiteilija, elokuvantekijä Amar Kanwarin elokuvanäytöksen Lasipalatsin Bio Rex -salissa ke 4.5. klo 18.00-20.45. Taiteilija on tapahtumassa paikalla ja hänelle voi esittää näytöksen jälkeen kysymyksiä.

Palkitun taiteilijan elokuvia nähdään nyt ensi kertaa Suomessa. Kaikille avoin ja maksuton elokuvanäytös päättää vuoden 2022 IHME Helsinki -tilausteoksen, Learning from Doubt -verkkokurssin.

Elokuvanäytökseen osallistuminen ei edellytä ennakkoilmoittautumista. Elokuvien kieli on englanti, eikä niissä ole tekstitystä suomeksi.

Lue lisää elokuvanäytöksestä >>


IHME mukana Maailman metsäpäivässä

Tule mukaan Katie Patersonin teokseen To Burn, Forest, Fire Maailman metsäpäivänä 21.3.2022.

IHME on jakanut ja postittanut halukkaille seremonioita varten noin 200 suitsukepakettia sekä Suomeen että ulkomaille. Suitsukepakettien jako on nyt päättynyt, mutta voit osallistua Maailman metsäpäivän juhlintaan seuraamalla tilaisuuttamme IHMEen Instagramissa avainsanoilla #IntlForestDay ja #ToBurnForestFire.

Taiteilija Katie Paterson osallistuu tervehdyksellä Maailman metsäpäivän viettoon IHME Helsingin InstagramLivessä tapahtumapäivänä klo 20.00-21.00. 

Lue lisää IHMEen Maailman metsäpäivä-tapahtumasta >>


IHMEen Luontodialogi-tapahtuma

Milloin: Ke 9.3.2022 klo 17.30-19.30

Missä: Tapaamispaikka sijaitsee Helsingin keskustassa ja ilmoitetaan osallistujille erikseen

Millainen on sinun suhteesi luontoon? Oletko kokenut taideteoksen, joka sai sinut huomioimaan ympäristöäsi eri tavoin? Koitko, että jokin taideteos on kiteyttänyt luontokokemuksiasi tai virittänyt ajatuksiasi luontokatoon? Millainen luontosuhde toisille taiteenystävillä on? Entä millainen vaikutus taiteella voi olla luontokadon pysäyttämisessä?

Kutsumme keskusteluun kaikkia taiteen ystäviä sekä erityiset sinut, joka et tavallisesti tämän kaltaisiin keskusteluihin osallistu. Meitä kiinnostaa juuri sinun kokemuksesi! Keskustelu on osa Sitran Suurta Luontodialogi-päivää.

Ilmoittaudu mukaan viimeistään 2.3. IHMEen kulttuurituottaja Päivi Matalalle paivi.matala[at]ihmehelsinki.fi

Tervetuloa mukaan! Sinua tarvitaan!

Lue lisää >>


IHMEen Tieteiden yö: TAIDE + TIEDE + METSÄ

IHMEen Tieteiden yön ohjelmassa yhdistyi taide, tiede sekä metsä -teema. Tapahtuma järjestettiin to 20.1.2022 verkossa koronavirusrajoituksista johtuen.

Keskustelutilaisuudessa meteorologian professori Timo Vesala vastasi kysymykseen: onko metsien hoito kestävällä pohjalla ympäristökriisin ajan Suomessa? Keskustelusta on tulossa tallenne IHMEen YouTube kanavalle maaliskuun aikana.

Suunniteltu IHME 2021 -teoksen, To Burn, Forest, Fire -suitsukepakettien jako peruuntui ja IHME postitti suitsukepaketteja yhteystietonsa jättäneille Maailman metsäpäivän -tapahtumaa 21.3.2022 varten.

Lue lisää >>

 


Löydä aiempien tapahtumien dokumentaatiot


Keskustelu: Katie Paterson & David Haskell

IHME järjesti taiteilija Katie Patersonin ja professori David Haskellin välisen verkkokeskustelun 8.9.2021 liittyen To Burn, Forest, Fire -teokseen, joka on vuoden 2021 IHME -tilausteos.

David Haskell on yksi monista tutkijoista, joiden kanssa Katie on tehnyt yhteistyötä toteuttaakseen IHME Helsinki -tilausteoksen 2021, jonka nimi on To Burn, Forest, Fire. Taideteos koostuu planeettamme ensimmäisen metsän tuoksusta ja ilmastonkriisin ajan viimeisen metsän tuoksusta. Nämä tuoksut on jalostettu suitsukkeiksi, joita poltetaan suitsukeseremonioissa eri puolilla Helsinkiä 1.-30.9.2021

Katien ja professori Haskellin keskustelut olivat erityisen tärkeitä viimeisen metsän määrittelemisessä. Haskell on myös kirjoittanut esseen teoksen yhteydessä toteutettavaan julkaisuun.

David Haskellin työ kirjailijana, tiedemiehenä ja äänittäjänä muistuttaa meitä siitä, että elämän sisältö ja kauneus syntyvät keskinäisistä suhteista ja keskinäisriippuvuudesta. Hän on palkittujen kirjojen The Forest Unseen ja The Songs of Trees kirjoittaja ja professori Etelä-yliopistossa Sewaneessa, TN, USA.

Englanninkielisen keskustelun verkkotallenne löytyy IHMEen YouTube -kanavalta >>


IHME Helsinki -podcast: Art, Science, Ecology

IHME Helsingin asiantuntijatyöryhmän jäsenet tuottavat huhti-kesäkuussa 2021 podcast-sarjan taiteen, tieteen ja ekologian teemoista. He keskustelevat sarjassa taiteilijoiden ja taidelaitosten kanssa uusista lähestymistavoista reaktiona ympäristökriiseihin. Kuinka voimme lisätä tietoisuutta ja aktivoida yleisöjämme, vähentää hiilidioksidipäästöjämme, luoda kestävämpää taidemaailmaa ja edistää kulttuurin muutosta, jossa vähemmän on enemmän?

Helsinki Open Waves

Podcastit on tuotettu yhteistyössä Helsinki Open Wavesin (HOW) kanssa. HOW on monikielinen, voittoa tavoittelematon ja avoin maksuton alusta. Sen tarkoituksena on käynnistää uusi kestävä alusta Suomessa asuville ihmisille, jotta he voivat ilmaista itseään omalla kielellään ja oman kulttuurinsa kautta monimuotoisemman yhteiskunnan edistämiseksi.

Englanninkieliset podcast-jaksot julkaistaan ​​useilla alustoilla: Helsinki Open Waves, Spotify, Apple podcast, Soundcloud.

Voit antaa palautetta podcastista täällä >>

Julkaisupäivät:

Paula Toppila & José Roca, keskiviikko 14. huhtikuuta >>

Ute Meta Bauer & Nabil Ahmed, keskiviikko 21. huhtikuuta >>

Hanna Johansson & Tracey Warr, keskiviikko 5. toukokuuta >>

Jussi Parikka & Susan Schuppli, keskiviikko 12. toukokuuta >>

Jussi Parikka & Samir Bhowmik, keskiviikko 19. toukokuuta >>

Antti Majava & Emma Hakala & Veli-Pekka Tynkkynen, keskiviikko 9. kesäkuuta >>

Lue lisää podcastista ja puhujista >>


Taide, tiede, ekologia -kurssi

Vuoden 2021 tammikuussa alkaa nykytaiteen tilaajaorganisaatio IHME Helsingin aloitteesta Taide, tiede, ekologia -kurssi yhteistyössä Helsingin yliopiston Kestävyystieteen instituutin ja Taideyliopiston Kuvataidekatemian kanssa. Kansainvälisesti arvostetut taiteilijat toimivat kurssin luennoitsijoina ja työpajojen vetäjinä. Kurssin kaikki luennot toteutetaan verkossa ja ne ovat ilmaisia ja avoimia kaikille kiinnostuneille. Kurssin työpajat on suunnattu yhteistyöyliopistojen opiskelijoille. Kurssi on englanninkielinen.

Kurssin luennoitsijat ja työpajojen vetäjät ovat taiteen ja tieteen välimaastossa työskenteleviä taiteilijoita, tutkijoita ja kuraattoreita Suomesta ja ulkomailta: taiteilija ja BIOS-tutkimusyksikön tutkija Antti Majava, Britanniassa asuva tutkija ja taiteilija Susan Schuppli, IHME Helsinki 2020 -teoksen norjalaistaiteilija Jana Winderen, IHME Helsinki 2021- teoksen tekijä skotlantilaistaiteilija Katie Paterson,  professori emeritus Jan Zalasiewicz (Leicesterin yliopisto),paleoklimatologi, dosentti J. Sakari Salonen (Helsingin yliopisto),taiteilija Samir Bhowmik ja IHME Helsingin toiminnanjohtaja ja kuraattori Paula Toppila.

25.1.2021 klo 16.00-17.00 Artist, researcher Antti Majava: Art – a Radical Transition Strategy >>   Luentotaltiointi >>

8.2.2021 klo 16:00-17:00 Artist Katie Paterson – On Artistic Practice >>

10.2.2021 klo 16:00-17:00 Artist Katie Paterson, Emeritus Professor of Palaeobiology Jan Zalasiewicz , Docent in Paleoclimatology J. Sakari Salonen: IHME Helsinki Commission 2021: To Burn, Forest, Fire >> Keskustelun taltiointi >>

16.2.2021 klo16:00-18:00 Artist, Researcher Susan Schuppli: Ice Cores – FILM AND ONLINE LECTURE >> Luentotaltiointi >>

24.2.2021 klo 16:00-17:00 Artist Jana Winderen: Listening Through the Dead Zones, the work for a sound installation >> Luentotaltiointi >>

15.3.2021 klo 16:00–17:00 Artist Samir Bhowmik: Media Cultures of Extraction >> Luentotaltiointi >>

23.3.2021 klo 16:00-17:00 IHME’s Executive Director, Curator Paula Toppila: Ecologically sustainable curating – IHME Helsinki. Collaboration with the artists Jana Winderen and Katie Paterson. >> Luentotaltiointi >>

Lisää tietoa kurssin sisällöstä ja aikatauluista  >>

Luentotaltioinnit IHMEen YouTube -kanavalla >>


Ekoseminaari to19.11.2020

Ympäristökriisi – sanoista tekoihin taiteen kentällä

Zoom-seminaari taide- ja kulttuurialan toimijoille (taiteilijat ja taideinstituutiot) 

Ympäristökriisi on myös taidekentän kriisi, jonka ratkaisemiseksi tarvitaan puheiden sijaan konkreettisia tekoja. Päivän mittaisessa seminaarissa neljä taidekentän toimijaa (Frame Contemporary Art Finland, IHME Helsinki, Mustarinda sekä HIAP – Helsinki International Artist Programme) kertoo toimistaan kriisin selättämiseksi. Seminaarissa käsitellään muun muassa energiaan, liikkumiseen ja rahoitukseen liittyviä konkreettisia ongelmia ja niiden ratkaisuja. Yhteisen ekokoordinaattorin palkanneet organisaatiot kertovat, mitä ne ovat vuosien mittaan tehneet omien päästöjensä pienentämiseksi kansainvälisen näyttely- ja residenssitoiminnan saralla. 

Seminaarin kielet olivat suomi ja englanti. Tapahtuman puheenvuorot suomenkielisine ja englanninkielisine tiivistelmineen löytyvät IHME Helsingin YouTube-kanavalta

Puhujaesittelyt >>

OHJELMA

Ympäristökriisi – sanoista tekoihin taiteen kentällä

9.00 Seminaarin avaussanat
Paula Toppila, toiminnanjohtaja ja kuraattori, IHME Helsinki
Raija Koli, toimitusjohtaja, Frame Contemporary Art Finland

9.15 Ministerin tervehdys (tiivistelmä suomeksi ja englanniksi >>)
Krista Mikkonen, ympäristö- ja ilmastoministeri

9.35 Miksi ilmastotoimet ovat välttämättömiä? (tiivistelmä suomeksi ja englanniksi >>)
Mari Pantsar, johtaja, Hiilineutraali kiertotalous, Sitra

9.50 Keskustelua ja kysymyksiä

9.55 Tauko

10.00 Towards a new cultural ecology (tiivistelmä suomeksi ja englanniksi >>)
Graciela Melitsko Thornton, ohjelmapäällikkö, Creative Green Programme, Julie’s Bicycle (puheenvuoro on englanniksi)

10.30 Keskustelua ja kysymyksiä

10. 50 Tauko

11.00 Do we need explorers? (puheenvuoro ei ole katsottavissa jälkikäteen)
Jana Winderen, äänitaiteilija, IHME Helsinki -teos 2020

11:10–11:20 Keskustelua ja kysymyksiä

11.30–12.30 Lounastauko

12.30 Ekologisesti kestävä kuratointi ja tuotanto (tiivistelmä suomeksi ja englanniksi >>)
Paula Toppila, toiminnanjohtaja ja kuraattori, IHME Helsinki

12.45 Hidas ja ekologinen matkustaminen
Juha Huuskonen, johtaja, HIAP – Helsinki International Artist Programme

13.00 Yhdessä vaaralla – huolenpito ja vieraanvaraisuus ekologisen residenssitoiminnan työkaluina (tiivistelmä suomeksi ja englanniksi >>)
Sanna Ritvanen, aktiivi, Mustarinda

13.15 Taidemuseon ympäristötoimet (tiivistelmä suomeksi ja englanniksi >>)
Jonna Hurskainen, projektipäällikkö, Helsinki Biennaali, HAM Helsingin taidemuseo, ja Kiira Kivisaari, projektiassistentti, Helsinki Biennaali, HAM Helsingin taidemuseo

13.30 Kansainvälisyys, rahoitus ja ympäristönäkökohdat  (tiivistelmä suomeksi ja englanniksi >>)
Raija Koli, toimitusjohtaja, Frame Contemporary Art Finland

13.45 Keskustelua ja kysymyksiä

14.00 Kahvitauko

14.30 Taiteilijan työn käytänteet ja valinnan mahdollisuudet (tiivistelmä suomeksi ja englanniksi >>)
Alma Heikkilä, kuvataiteilija ja Antti Majava, kuvataiteilija

14.50 Taideorganisaation hiilijalanjälki (tiivistelmä suomeksi ja englanniksi >>)
Saara Korpela, ekokoordinaattori, IHME, Frame, HIAP ja Mustarinda

15.05 Keskustelua ja kysymyksiä

15.15 Yhteenveto ja ryhmäkeskustelun ohjeet

15.20 Tauko

15.25 Ryhmäkeskustelut 

16.25 Miten tästä eteenpäin? Työryhmien yhteenveto

16.45 Päätössanat Paula Toppila (videotaltiointi katsottavissa >>)

Puhujaesittelyt >>

Videotaltioinnit IHMEen YouTube -sivuilla.