IHME -teos 2021

Katie Paterson © Giorgia Polizzi, 2015

IHME Helsinki 2021: Katie Paterson – To Burn, Forest, Fire

To Burn, Forest, Fire -teos koostuu planeettamme ensimmäisen metsän tuoksusta 385 miljoonan vuoden takaa sekä ilmastokriisin ajan viimeisen metsän tuoksusta. Nämä tuoksut jalostetaan suitsukkeiksi ja poltetaan useissa eri tapahtumapaikoissa Helsingissä 1.-30. syyskuuta 2021.

Suitsukeseremonioiden tapahtumapaikkoja ovat mm. Helsingin Tuomiokirkon krypta, Kuninkaansaari ja Kulttuurikeskus Stoa.

Tarkat tapahtumapaikat ja ajat ilmoitetaan näillä sivuilla myöhemmin

Suisukeseremonian kesto noin yksi tunti.

Vapaa pääsy.

 


To Burn, Forest, Fire -teoksesta

Sukupuuttoon kuolleen

metsän tuoksu

herätettynä henkiin

Nämä sanat kertovat Katie Patersonin IHME Helsinki 2021 -teoksen idean. Kaikki hänen teoksensa alkavat pienistä runoista tai haiku-tyyppisistä kirjoitetuista lauseista. Vuonna 2019 hän julkaisi kirjan näistä lyhyistä teosideoista nimeltään Paikka, joka on olemassa vain kuunvalossa (Place that exists only in moonlight, Kerber Verlag). Jotkut niistä ovat aineellistuneet teoksiksi, kun taas toiset odottavat tulemistaan.

Katie Paterson tekee IHME Helsinki 2021 -teoksen >>

To Burn, Forest, Fire -teoksen tieteellisestä taustatyöstä >>

”Taide kohtaa geologian” -artikkeli Suomen Geologisen Seuran Geologi -lehdessä teoksen taustoista >>

Keskusteludokumentaatio IHME Helsinki -tilausteoksesta 2021 Katie Patersonin, emeritusprofessori Jan Zalasiewizcin (School of Geography, Geology and Environment, University of Leicester) sekä paleoklimatologian dosentti J. Sakari Salonen (Helsingin yliopisto) kanssa >>


Katie Paterson

Katie Patersonia (s. 1981, Skotlanti) pidetään laajalti yhtenä sukupolvensa kiinnostavimmista taiteilijoista. Paterson tarkastelee teoksissaan paikkaamme maapallolla geologisen ajan ja muutoksen näkökulmasta. Hän toimii yhdessä eri puolilla maailmaa työskentelevien tutkijoiden kanssa ja käyttää teoksissaan usein kehittynyttä teknologiaa. Patersonin teokset käsittelevät ihmisten ja heidän luonnollisen ympäristönsä välistä intiimiä, runollista ja filosofista yhteyttä.

Paterson yhdistää romanttisen herkkyyden tutkimukseen perustuvaan lähestymistapaan, käsitteelliseen tarkkuuteen ja viileän minimalistiseen muotoon. Hänen teoksensa rikkovat katsojan ja ajan ja kosmoksen reunojen välisen etäisyyden. Katie Paterson on lähettänyt sulavan jäätikön ääniä suorana, kartoittanut kaikki kuolleet tähdet, koonnut dia-arkiston maailmankaikkeuden pimeydestä, luonut hehkulampun kuutamon valon simuloimiseksi ja lähettänyt uudelleen muotoillun meteoriitin takaisin avaruuteen. Patersonin teokset tuovat esiin nöyryyden, ihmettelyn ja melankolian tunteita, jotka muistuttavat romantiikan ylevän kokemusta. Patersonin teokset ovat usein vähäeleisiä ja silti monumentaalisia.

Katie Paterson on esittänyt tuotantoaan kansainvälisesti Lontoosta New Yorkiin ja Berliinistä Souliin, ja hänen teoksensa ovat olleet mukana merkittävissä näyttelyissä mm. Hayward Galleryssä ja Tate Britainissa, Lontoossa; Kunsthalle Wienissä; MCA:ssa Sydneyssä; Guggenheim-museossa New Yorkissa; ja The Scottish National Gallery of Modern Artissa Edinburghissa. Hän voitti vuoden 2014 South Bank Awardsin kuvataiteen palkinnon, ja on Edinburghin yliopiston Honorary Fellow.


Katie Patersonin teoksia

Future Library, 2014–2114

Norjaan on istutettu metsä, jossa kasvaa paperia erityistä kirjojen antologiaa varten, joka painetaan 100 vuoden kuluttua. Vuodesta 2014 lähtien joka vuosi yksi kirjailija kirjoittaa tekstin, joka pidetään luottamuksellisena, lukemattomana ja julkaisemattomana vuoteen 2114. Käsikirjoitukset säilytetään teoskokonaisuudelle suunnitellussa huoneessa Oslon uudessa yleisessä Deichmann-kirjastossa. Tähän mennessä teokseen ovat omat tekstinsä kirjoittaneet Margaret Atwood (2014), David Mitchell (2015), Sjón (2016), Elif Shafak (2017), Han Kang (2018) ja Karl-Ove Knausgård (2019). Seuraava kirjailija on Ocean Vong (2020).

Hollow, 2016

Hollow on kokoelma maailman metsiä. Tämä erikoislaatuinen arkkitehtuurikohde, jonka  Paterson on suunnitellut Zeller & Moyen kanssa, kokoaa yhteen yli 10 000 ainutlaatuista puulajia. Hollow sisältää näytteen kivettynyttä puuta planeettamme vanhimmista metsistä, jotka ovat syntyneet yli 390 miljoonaa vuotta sitten, näytteen maailman vanhimmasta puusta ja näytteitä nuorimmista lähes sukupuuttoon kuolleista lajeista. Julkisivun muodostavat Douglaskuusipylväät jäljittelevät puiden vaihtelevia korkeuksia metsässä. Sisällä valo suodatetaan katossa olevien aukkojen läpi, mikä viittaa auringonvaloon, joka säteilee metsän läpi.

Fossiilikaulakoru, 2013

Kaulakoru, jossa on 170 fossiilia, jotka on veistetty pallomaisiksi helmiksi. Kaulakoru on joukko maailmoja, jossa kukin helmi edustaa merkittävää tapahtumaa elämän evoluutiossa läpi pitkän geologisen ajan. Fossiilikaulakoru kuvaa planeettamme elämän kehittymistä yksisoluisesta elämän alusta mannerlaattojen siirtymiseen, putoavan meteoriitin laukaisemaan liitukauden sukupuuttoaaltoon ja ensimmäisten kukkien kukintaan.

First There is a Mountain, 2019

First There is A Mountain oli taideteos, joka kutsui osallistujat tekemään rannoille hiekkavuoria tai mikrogeologioita käyttämällä hanketta varten tuotettua sarjaa hiekkaämpäreitä ja -lapioita, jotka tehtiin maailman tunnettujen vuorten muotoisiksi: Kilimanjaro (Afrikka), Mount Shasta (Pohjois-Amerikka), Fuji-vuori (Aasia), Stromboli (Eurooppa) ja Uluru (Oseania). Taideteos kiersi 25 eri paikassa British Summer Time 2019 -tapahtumassa Britanniassa.

Lisää tietoa teoksista: http://katiepaterson.org


Miksi Katie Paterson?

”En itse pidä työtäni tieteellisenä: teokseni käsittelevät ilmiöitä ja ainetta, aikaa, värejä ja valoa, materialisoituneita luonnonilmiöitä. Ne juurtuvat aistikokemukseen.” Katie Paterson

IHME Helsinki tunnistaa ympäristökriisin asettamat vaatimukset ihmiskunnalle ja tekee osaltaan työtä selvittääkseen, millainen muutos kohti kestävää taiteellista ja taideinstituutioiden käytäntöä voisi olla. Kuinka IHME Helsinki voi toimia korkealaatuisena nykytaiteen tilaajana ja tuottajana ilmastokriisin ja luontokadon aikakaudella, miten tehdä kansainvälistä yhteistyötä, luoda keskustelua ja merkityksellisiä kokemuksia tässä ajassa?

IHME Helsinki tukee taidetta, tiedettä ja ilmastotyötä taiteen kentällä. Tärkeimmät yhteistyökumppanimme ovat nykytaiteilijoita, jotka työskentelevät vuoropuhelussa tutkijoiden ja muiden asiantuntijoiden kanssa tehden taiteellista tutkimusta. Katie Paterson on koko taiteellisen uransa ajan työskennellyt tutkijoiden, kuten tähtitieteilijöiden, astrofyysikoiden, nanoteknologien, geologien ja kasvitieteilijöiden, kanssa oppiakseen ja voidakseen toteuttaa taiteellisia ideoitaan.

”Katie Patersonin työ on upea esimerkki mielikuvituksen voimasta, kuinka mahdoton tulee mahdolliseksi ja miten se ottaa paikkansa materiaalisessa maailmassa. Katien lähestymistapa osoittaa hienosti mikä muutosvoima taiteessa piilee. Tarvitsemme tämänkaltaista rohkeaa ja ennakkoluulotonta asennetta ja toimintaa näinä aikoina”, sanoo IHME Helsingin toiminnanjohtaja ja kuraattori Paula Toppila.

Katie Patersonin valitsi IHME Helsinki 2021 -teoksen tekijäksi IHMEen edellinen asiantuntijaryhmä seuraavalla kokoonpanolla: museonjohtaja emerita Tuula Arkio (pj), professori Ute Meta Bauer, dekaani Hanna Johansson; museonjohtaja Leevi Haapala, kriitikko ja kuraattori Timo Valjakka, ja IHME Helsingin toiminnanjohtaja ja kuraattori Paula Toppila.


Aiempien vuosien IHME-taiteilijat ja teokset

2008: Elokuva- ja videotaiteen kokonaisuus: Anri SalaJeremy DellerLauri Astala & Elina ja Hanna BrotherusRuna IslamChristian MarclayDeimantas NarkevičiusFrancis AlÿsMatthew Barney

2009: Antony GormleySavi ja kollektiivinen keho

2010: Susan PhilipszKun päivä laskee

2011: SuperflexEläköön nykyaika (Stora Enson pääkonttori, Helsinki)

2012: Christian BoltanskiSydänarkisto

2013: Miroslaw BalkaSignaalit

2014: Yael BartanaTrue Finn – tosi suomalainen

2015: Jeremy DellerSaa koskea

2016: Kateřina ŠedáRatikkasoittajien kiertue

2017: Theaster Gates & the Black Monks of MississippiThe Black Charismatic

2018: Henrik Håkansson: THE BEETLE

IHME Helsinkiä edeltäneen IHME-nykytaidefestivaalin tilausteokset on koottu yksiin kansiin IHME 2009-2018 – Art in Public x 10 -teoksessa.

Tutustu IHMEen historiaan ja tilausteoksiin täällä.

Ota IHME seurantaan myös TwitterissäFacebookissa, Instagramissa, LinkedInissä ja YouTubessa!