IHME -teos 2022

Installation View: Amar Kanwar: The Sovereign Forest, Documenta 13, Kassel, 2012, Photo: Henrik Stromberg

IHME Helsinki 2022 – teos on intialaistaiteilija Amar Kanwarin Learning from Doubt jonka kuvaus löytyy alta.

Koska kurssi on englanninkielinen, käytännön ohjeet päivitetään 13.10 2021 lähtien vain englanninkieliselle sivulle, pääset sinne tästä >>


IHME Helsinki 2022: Amar Kanwar, Learning from Doubt

“Jos jokainen hetki sisältää mahdollisuuden olla elossa ja olla kuollut, voisiko voimakas tietoisuus jokaisesta hetkestä luoda myös voimakkaan tietoisuuden elämästä ja kuolemasta? Jos rikos tapahtuu edelleen huolimatta suuresta määrästä todisteaineistoa, onko rikos näkymätön tai todisteet näkymättömiä vai ovatko molemmat näkyviä, mutta niitä ei nähdä?”

Amar Kanwar

Intialaistaitelija Amar Kanwarin IHME Helsinki 2022 -tilausteos nimeltään Learning from Doubt on kymmenen viikon pituinen verkkokurssi. Se perustuu Kanwarin The Sovereign Forest -taideinstallaatioon ja näyttelyyn. Kurssiin sisältyy ekologisen kestävyyden kokeiluja liittyen ainutlaatuiseen siemenpankkiin Odishassa Intiassa sijaitsevassa Narishon kylässä sekä kokemuksia  The Sovereign Forest -installaation tekemisestä ja esittämisestä.

Amar Kanwarin The Sovereign Forest on vuodesta 2009 jatkunut taideprojekti, joka kehittää, laajentaa ja kokeilee erilaisia ilmaisumuotoja ja esittämisen tapoja. Sovereign Forest on tehty yhteistyössä odiankielisen Samadrusti-uutislehden toimittaja, aktivisti Sudhir Pattnaikin ja Delhissä toimivan graafinen suunnittelija ja elokuvaohjaaja Sherna Dasturin kanssa. Hanke toteutuu pääasiassa Odishan osavaltiossa Itä-Intiassa. Odisha on ollut paikallisyhteisöjen, hallituksen ja yritysten välisten konfliktien keskipiste koskien maatalousmaan, jokien, metsien, vuorten ja mineraalilähteiden hallintaa. Alkuperäiskansojen heimoyhteisöjen ja talonpoikien julma pakkosiirto on ollut osa elämänkiertoa alueella 1950-luvulta lähtien. Kuinka voisimme alkaa ymmärtää toisin, puuttua asiaan, vastata ja kehittää ratkaisuja tähän jatkuvaan epäkohtaan?

The Sovereign Forest on luova vastaus käsityksiimme rikoksesta, politiikasta, ihmisoikeuksista ja ekologiasta. Niin runouden pätevyys todisteena oikeudenkäynnissä kuin keskustelu näkemisestä, myötätunnosta, oikeudenmukaisuudesta ja oikeudesta määritellä itse itsensä yhdistyvät elokuvien, tekstien, kirjojen, valokuvien, siementen ja prosessien muodostamaan kokonaisuuteen. The Sovereign Forest –kokonaisuudessa on päällekkäisiä identiteettejä. Se syntyy jatkuvasti uudelleen taideinstallaationa, näyttelynä, kirjastona, muistomerkkinä, julkisena oikeudenkäyntinä, avoimena kutsuna koota lisää ”todisteita”, arkistona ja kouluna. Se on myös ehdotus yhteisestä tilasta, jossa pohditaan niin koulutusta, politiikkaa kuin taidettakin. Vuonna 2022 taiteilija etsii yhteistyössä IHMEen kanssa jälleen uutta tapaa oppia, jakaa, käsitellä ristiriitoja ja ongelmia sekä löytää uusia ratkaisuja.

Learning from Doubt -verkkokurssi

Learning from Doubt -verkkokurssilla kerrotaan yksityiskohtaisesti näyttelyn eri osien, elokuvien, kirjojen, tarinoiden ja prosessien, tekemisestä. Kurssilla jaetaan myös kokemuksia yhteistyöstä siemenpankin kanssa, sen alkuperäiskansojen siemenomistuksen, säilyttämisen ja maatalouden periaatteista. Kokeilu siemenpankin kestävyydestä tehdään myös vuonna 2021, kokemus siitä ja sen arvioinnista tulee osaksi kurssia.

Kurssi toteutetaan verkossa elokuvien, lukemiston, podcastien ja taiteilijan kanssa vietettyjen vuorovaikutteisten live-istuntojen muodossa.

Kanwarin elokuvia esitetään myös fyysisissä tiloissa Helsingissä. Kurssin aikana otetaan huomioon myös useiden monialaisten yhteistyökumppaneiden panostukset ja kokemukset. Kurssi sisältää valinnaisia ​​tehtäviä, jotka on suunniteltu edistämään henkilökohtaista ja ammatillista kasvua, ei niinkään  arviointia varten. Tavoitteena on, että verkkokurssiin osallistuttuaan osallistujat ymmärtävät erilaisia ​​lähestymistapoja ja ratkaisuja ekologiaan, maatalouteen ja kestävyyteen liittyvissä kysymyksissä sekä kehittävät erilaisia ​​parametreja niin taiteen, lopputulosten kuin niiden vaikutustenkin mittaamiseksi.

IHME Helsinki 2022 -tilausteokseksi suunniteltu taiteilija Amar Kanwarin verkkokurssi Learning from Doubt on avoin kaikille Suomessa asuville. Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijat ja Helsingin yliopiston Kestävyystieteen instituutin (HELSUS) opiskelijat osallistuvat kurssille kymmenen viikon aikana keväällä 2022.

Kurssin kymmenen moduulia toteutuvat tiistaisin kello 16.00 Suomen aikaa. Kurssin osien päivämäärät ovat: 15.2.,1.3., 15.3., 22.3., 29.3., 5.4., 12.4., 19.4., 26.4. and 3.5.2022 . Osallistujia kehotetaan varaamaan noin 30-35 tuntia kurssin suorittamiseen. Kurssi suoritetaan englanniksi.

Lisätietoja englanninkieliseltä sivulta >>


Amar Kanwarin esittely

Taiteilija Amar Kanwar on syntynyt New Delhissä Intiassa vuonna 1964, jossa hän asuu ja työskentelee. Hänen elokuvansa ja monitasoiset installaationsa ovat peräisin konfliktialueiden kertomuksista ja teoksille on ominaista ainutlaatuinen runollinen lähestymistapa henkilökohtaiseen, yhteiskunnalliseen ja poliittiseen todellisuuteen.

Viimeaikaiset yksityisnäyttelyt: Ishara Art Foundation, Dubai, New Yorkin yliopistossa, Abu Dhabin taidegalleriassa (2020); Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, Madrid (2019); Tate Modern, Lontoo, Minneapolis Institute of Arts ja Marian Goodman Gallery, New York (2018); Bildmuseet, Uumaja, Ruotsi ja Frac Pays de la Loire, Carquefou, Ranska (2017); Goethe Institut Mumbai (2016) ja Assamin valtionmuseo yhteistyössä Kiran Nadarin taidemuseon ja North East Networkin kanssa, Intia (2015). Vuosina 2013 ja 2014 Chicagon taideinstituutti; Yorkshiren veistospuisto ja Fotomuseum Winterthur, Sveitsi (2012). Kanwar on osallistunut myös Documenta – näyttelyihin11, 12, 13 ja 14 Kasselissa, Saksassa (2002, 2007, 2012, 2017).

Muita yksityisnäyttelyitä: Münchenin Haus der Kunst ja Amsterdamin Stedelijk-museo (2008); Whitechapel Art Gallery, Lontoo (2007); National Museum of Art, Architecture and Design, Oslo, (2006) ja Renaissance Society, Chicago, (2004).

Amar Kanwar on saanut useita palkintoja, mukaan lukien Prince Claus Award (2017); Creative Time – Annenberg-palkint (taide ja yhteiskunnallinen muutos) (2014); Kuvataiteen kunniatohtori, Maine College of Art, USA (2006); Edvard Munch -palkinto nykytaiteelle, Norja (2005); MacArthur-apuraha Intiassa (2000); Golden Gate -palkinto, San Franciscon kansainvälinen elokuvafestivaali, USA (1999), samoin kuin Kultainen kotilo, Mumbain kansainväliset elokuvajuhlat, Intia (1998).

Amar Kanwar on myös yksi Istanbulin biennaalin kuraattoreista 2021-22.

www.amarkanwar.com


Miksi Amar Kanwar

”Amar Kanwarin ura nykytaiteilijana on monin tavoin merkittävä, ja hänen runolliset ja poliittiset elokuvainstallaationsa Documenta-näyttelyistä olivat jo tuttuja Advisory Boardille. Päätökseemme vaikutti kuitenkin eniten Kanwarin pitkäaikainen sitoutuminen yhteisöön Odishassa, Intiassa, ja miten se ilmenee hänen jatkuvasti kehittyvässä installaatiossaan The Sovereign Forest. Hänen luovat tutkimuksensa rikoksesta, politiikasta, ihmisoikeuksista ja ekologiasta muistuttavat meitä siitä, kuinka tärkeä myötätunto, kohtaamiset ja kuuntelu ovat matkalla kohti kestävämpää tulevaisuutta ja kuinka taide voi johtaa muutokseen.

Ekologisesti kestävän taideinstituutiokäytännön näkökulmasta halusimme valita olemassa olevan, jatkuvan projektin, joka voitaisiin jakaa yleisömme kanssa Suomessa samalla kun se tapahtuu toisaalla, Suomen ulkopuolella. Amar Kanwar’s Learning from Doubt -verkkokurssi tukee jatkuvaa oppimista, ymmärrystä itse elämästä ja kaiken keskinäisriippuvaisuudesta. Mikä voisi olla merkityksellisempää ekologisen jälleenrakennuksen aikakaudella?” kiteyttää Amar Kanwarin valintaperusteet IHME Helsinki 2022 -teoksen tekijäksi Advisory Boardin puheenjohtaja Paula Toppila.

Amar Kanwar valittiin IHME Helsingin Advisory Boardin toimesta. Advisory Boardin jäseniä ovat professori Ute Meta Bauer (Nanyangin teknillinen yliopisto), dekaani Hanna Johansson (Kuvataideakatemia, Taideyliopisto), professori Jussi Parikka (Winchesterin taidekoulu, Southamptonin yliopisto ja FAMU, Praha), taiteilija-tutkija Antti Majava ja puheenjohtajana IHME Helsingin toiminnanjohtaja ja kuraattori Paula Toppila.