IHME Helsinki 2020 -teos


  • Jana Winderen Helsingin soutustadionilla. / Jana Winderen at the Helsinki rowing stadium. Kuva / Photo: Veikko Somerpuro.

  • Listening Through the Dead Zones -teoksen voi kokea soutustadionilla. / Listening Through the Dead Zones can be experienced at the Helsinki rowing stadium. Kuva / Photo: Veikko Somerpuro.

  • Jana Winderen ja Tony Myatt suunnittelivat tilallisen ääniteoksen soutustadionin katsomoon. / Jana Winderen and Tony Myatt designed the spatial sound installation for the Helsinki rowing stadium grandstand. Kuva / Photo: Veikko Somerpuro.

Listening Through the Dead Zones [excerpt]

Jana Winderenin IHME Helsinki -teoksesta on julkaistu oma verkkoversionsa osana World Weather Network -verkoston toimintaa. Teos on kuunneltavista verkoston sivuilla 24.6.2022 – 24.6.2023 välisenä aikana. Kuuntele teosta täällä >>

 

IHME Helsinki -tilausteos 2020 – Jana Winderen: Listening Through the Dead Zones

Soutustadion (Merikannontie 4, 00260 Helsinki)

6.- 24. Elokuuta 2021

Klo 10–20, joka päivä

Vapaa pääsy

IHME Helsinki -tilausteos Listening Through the Dead Zones on norjalaistaiteilija Jana Winderenin yhteistyössä Tony Myattin kanssa tekemä paikkasidonnainen ääni-installaatio.

Covid-19 pandemiasta johtuen teos toteutuu Itämeren rannalla sijaitsevalla soutustadionilla Helsingissä elokuussa 2021. Yleisö voi kuulla teoksessa erilaisten ​​nisäkäslajien, kuten ihmisten sekä meressä elävien ​​kalalajien ja äyriäisten ääniä. Winderen on tutkinut, kuinka ihmisen toiminta vaikuttaa Itämeren kuolleisiin alueisiin sekä vastaaviin ympäristöihin rantojen ja järvien läheisyydessä.

Winderen on taiteilija, joka tutkii tapaa, jolla ihmiset ovat vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa ja elävät yhteisessä ympäristössä muiden olentojen ja kasvien kanssa. Erityisesti häntä kiinnostaa yhteinen vedenalainen ääniympäristömme.

Annathan palautetta, kiitos. >>


Kuraattorin essee: Listening Through the Dead Zones

Äänikylpy kuin vesi

IHME Helsinki 2020: Jana Winderen, Listening Through the Dead Zones 6.-25.8.2021

Elokuu 2021, Töölön Soutustadion Helsingissä. Istun stadionin penkillä merelle suunnatussa katsomossa ja tervehdin portaita ylös kipuavia ihmisiä. Tunnistan pariskunnan, joka on käynyt stadionilla kuuntelemassa Jana Winderenin ääniteosta useita kertoja, välillä kuljeksien penkkien ja kaiutinten välissä etsien parasta kuuntelupaikkaa, välillä leväten penkeillä huopaan kääriytyneenä, toisinaan yksin ja sitten taas yhdessä. Monilla vierailijoilla vierähtää stadionilla tunti tai enemmänkin. Monet vierailijoista myös palaavat. Portaita noustessa vastaan puhaltava tuuli ja avara merimaisema salpaavat hengen hetkeksi. Ilta-auringon lämpö ja oranssinkeltainen valo tulvivat katsomoon, jokaiseen läsnäolijan kasvoille ja valkoisella seinällä lepäävään hyönteisparveen. Winderenin paikkasidonnainen ääniteos virittää stadionille saapuneiden aistit niin taideteoksessa kuultaviin kuin ympäristön ääniin. (…)

Lue kuraattori Paula Toppilan essee >>



Saavutettavuus

Reitti teokselle on esteetön, mutta WC-tilat eivät valitettavasti ole esteettömiä. 

Soutustadionin portin eteen pääsee tarvittaessa ajamaan autolla. Portilta Soutustadionin katsomoon, jossa teos sijaitsee, on noin 30 metrin mittainen matka pihan läpi soratietä pitkin. Esteetön reitti kulkee Soutustadionin oikealta puolelta alakatsomon ylimmälle tasanteelle. Betonilla päällystetyltä tasanteelta avautuu merinäköala ja siinä kuulee teoksen hyvin. Tasannetta ei ole katettu. Tasanteelle saa pyydettäessä istumapaikkoja.

Katettuun yläkatsomoon kulku tapahtuu portaita pitkin (kynnys 14 cm, 11 kpl portaita, joiden korkeus 15 cm). Yläkatsomo on itsessään täysin porrastettu. Yläkatsomossa on istuinpaikkoja.

WC-tiloihin kuljetaan Soutustadionin oikealta puolelta polkua pitkin. Polku on päällystetty soralla, mutta sen kunto on heikko. Polku kulkee lyhyen, mutta melko jyrkän, alamäen kautta. Sukupuolineutraalien vessojen kynnysten korkeus vaihtelee 5–10 cm välillä ja oviaukkojen leveys on 80 cm.

Opaskoirat ovat tervetulleita.

Teoksella on koko ajan läsnä useita yleisötyöntekijöitä, jotka avustavat mielellään liikkumisessa ja muissa käytännönasioissa.


Teoksen asiantuntijahaastattelut ja puheenvuorot

Taiteilija Jana Winderen ja IHMEen toiminnanjohtaja, kuraattori Paula Toppila ovat toteuttaneet osana teosta asiantuntijahaastatteluiden sarjan. Haastatteluissa paikalliset ihmiset, tutkijat ja muut eri alojen asiantuntijat kertovat ajatuksistaan, ajankohtaisista tutkimustuloksista, uutisista ​​ja tavoista, joilla kuka tahansa voi vähentää vedenalaista äänisaastetta, rehevöitymistä ja biologisen monimuotoisuuden vähenemistä Itämeressä osana maailman merta.

Idea verkkohaastatteluiden sarjasta tuli esiin IHMEen ja taiteilijan yhteistyön alkuvaiheessa vuonna 2019, kun Jana Winderen suunnitteli seminaaria, jolla lisättäisiin tietoisuutta Itämeren ja muiden vesistöjen nykytilasta. Sen sijaan, että olisimme lennättäneet asiantuntijoita Helsinkiin ulkomailta, päätimme tuoda heidän tietämyksensä saataville tekstimuodossa sivustollamme. Tämä on yksi tavoista pienentää toiminnan hiilijalanjälkeä.

Listening Tghrough the Dead Zones -aloitustapahtuma

Listening Through the Dead Zones -teoksen aloitustapahtuma pidettiin lauantaina 22.8.2020 Soutustadionilla. Sen keskipisteessä olivat tiedon ja yksittäisten kansalaisten toiminnan merkitys Itämeren hyvinvoinnille.

Listening Through the Dead Zones -tapahtuma Soutustadionilla 22.8.2020 >>

IHME Helsinki 2020 kickoff-tapahtuman ytimessä oli Itämeri >>

Jana Winderenin luento IHME Helsinki -teoksesta Art, Science, Ecology -luentosarjassa

IHME Helsingin aloitteesta toteutettu Art, Science, Ecology luentosarja järjestettiin alkuvuodesta 2021 yhteistyössä Helsingin yliopiston Kestävyystieteiden instituutin (HELSUS) sekä Taideyliopiston Kuvataideakatemian kanssa. Jana Winderen kertoi IHME Helsinki -teoksen vaiheista luennollaan 24.2.2021.

Jana Winderenin verkkoluennon dokumentaatio IHMEen YouTube -kanavalla >>


IHME Helsinki 2020 -teos Soutustadionilla

Ensimmäinen IHME Helsinki -teos, norjalaistaiteilija Jana Winderenin paikkasidonnainen ääni-installaatio Listening Through the Dead Zones tulee esille Taivallahden rannalla sijaitsevalle Soutustadionille Helsingin Töölöön.

Soutustadion

Jana Winderen saapui ensimmäiselle taustatyövierailulle elokuun alussa 2019. Vierailun toisena päivänä toteutunut veneretki Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen vesitiimin kanssa aloitettiin Rajasaaresta. Odottaessaan retken alkamista taiteilija kiinnitti huomiota hylätyn näköiseen valkoiseen rakennukseen vastarannalla. Tuo rakennus, Soutustadion, on arkkitehti Hilding Ekelundin suunnittelema. Se valmistui vuonna 1937 vuodelle 1940 suunniteltuja olympialaisia varten. Lähestyvän sodan vuoksi olympialaiset siirrettiin vuodelle 1952, eikä stadionia koskaan käytetty kyseisiin kilpailuihin. Stadionin katsomo avautuu merelle päin, mikä näytti täydelliseltä ratkaisulta taiteilijalle, joka haluaa kiinnittää huomiomme vedenalaiseen maailmaan. Taiteilija teki päätöksen vierailullaan Soutustadionilla seuravana päivänä: tämä olisi tulevan teoksen tapahtumapaikka.

Hilding Ekelund (1893-1984)

“Kehittyneen tekniikan ja aikamme sosiaalisen elämän perustalle olisi luotava rakennustaide, jossa looginen luontevuus, konstruktion keveys, inhimillinen tunne, henkevä herkkyys, vieläpä huumorikin ovat hallitsevina piirteinä. (..) Meidän on ennen kaikkea tarkattava luontoa ja sen ankaran loogisten, sopusointuisten elementtien runsautta, meidän on annettava rakentavalle mielikuvituksellemme liikkuma-alaa, mutta myös hillittävä sitä, meidän on haettava inspiraatiota erilaisten materiaalien ja rakenteiden ominaisuuksista ja niiden vielä osittain tuntemattomista mahdollisuuksista; voimme myös oppia yhteiskuntamme toiminnoista, ilmastostamme ja kansanluonteesta.”

Riitta Nikula, Hilding Ekelundin arkkitehtuurista ja ajattelusta. Toim. Susanna Luojus ja Itha O’Neill. Katujen kertomaa. Ragnar ja Hilding Ekelundin maalauksellinen kaupunki. SKS. 2011.

Jana Winderenin teos toteutuu Soutustadionilla >>


IHME Helsinki 2020 -teos siirtyy vuoteen 2021

Suomen hallituksen päätökset kesäajan koronarajoituksista 4.5.2020 koskettavat myös IHME Helsinkiä. Taiteilija Jana Winderenin ääni-installaatio Soutustadionilla siirtyy toteutettavaksi elokuussa 2021. Siirrolla IHME haluaa varmistaa IHME Helsinki -teoksen korkeatasoisen toteutuksen ja samalla huolehtia kävijäturvallisuudesta ja vastuullisuudesta.

”Yhteistyöni IHMEen ja muiden kumppanien kanssa on edennyt hienosti taustatyön ja teknisen toteutuksen osalta. Merkittävä osa teosprosessia, suunnittelemani kahden viikon tallennus- ja taustatyömatka Helsinkiin, jää kuitenkin matkustusrajoitusten vuoksi tekemättä. Tämä työvaihe on välttämätön teoksen valmistumisen kannalta ja edellyttää läsnäoloani paikan päällä, puhumattakaan teoksen virittämisestä Soutustadionin ainutlaatuiseen arkkitehtuuriin ja ääniympäristöön”, kertoo taiteilija Jana Winderen.

Lisää aiheesta >>


Tietoa taiteilijasta

IHMEen asiantuntijatyöryhmä valitsi norjalaistaiteilija Jana Winderenin tekemään ensimmäisen, vuonna 2020 toteutuvan teoksen, Helsinkiin. Winderen on äänitaiteilija, jota kiinnostavat muiden lajien tuottamat ääniympäristöt ja ekosysteemit. Hän tutkii erityisesti vedenalaista maailmaa käyttäen tutkimusvälineinään uusinta teknologiaa.

Jana Winderen (s.1965) on valmistunut taiteilijaksi Goldsmith Collegesta, Lontoosta. Hän on ennen taideopintoja opiskellut matematiikkaa, kemiaa ja kalataloutta Oslon yliopistossa. Winderenin teokset saavat usein monikanavaisen ääni-installaation tai konsertin muodon, mutta hän on tehnyt äänimaailmoja myös elokuviin, tanssiteoksiin ja radioon sekä julkaissut materiaalia CD:nä, vinyyleinä ja C-kasetteina. Hänen teoksiaan on koettu niin taideinstituutioissa kuin julkisissa tiloissakin Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Aasiassa. Winderen asuu ja työskentelee Oslossa.

Jana Winderen tekee ensimmäisen IHME Helsinki -teoksen 2020 >>


Esimerkkejä Winderenin teoksista

Listening with Carp, Now is the Time (Kuunnellen karpin kanssa), 2019

Teos Listening with Carp, Now is the Time on sävelletty Wuzhenissa, Kiinassa. Taiteilijan tallentamassa äänimateriaalissa kuullaan kanaaleissa elävien kalojen tuottamaa ääntä, jota myös niissä elävät karppi-kalat kuuntelevat. Teos yhdistää tätä paikallista äänimateriaalia maailman valtamerissä tehtyihin nauhoituksiin, joka on äänitaajuuksiltaan sekä karppien että ihmisten kuultavissa. Teos on esillä Wuzhenin Nykytaiteen näyttelyssä 31.3.-30.6.2019. Lue lisää teoksesta. 

Through the bones (Luiden läpi), 2018

Thaimaalaiset kalastajat ovat paikallistaneet tuhansia vuosien ajan vedestä kaloja ja muita meren eläviä kuuntelemalla puista airoa. Tätä vanhaa taitoa on harjoitettu eri yhteisöissä ympäri maailmaa ja kerrotaan, että mm. grönlantilaiset havainnoivat airojen kautta valaiden laulua. Kuuntelu mahdollistuu, kun veden alla elävien otusten luoma liike kantautuu puisen airon kautta värähtelynä ihmisen kalloon ja luuta myöden suoraan sisäkorvaan. Vastaava kuuntelumekanismia käyttävät myös merinisäkkäät ja kalat.

Jana Winderen teki Thaimaassa matkan oppiakseen enemmän tästä kuuntelumekanismista sekä tavasta, jolla kestävää kalastusta harjoittavat kylät säilyttävät elinvoimaisen yhteisönsä huolehtimalla samalla sekä ympäristöstään että ihmisistään. Through the bones -teos yhdistää airojen kuuntelumekanismia uuteen teknologiaan ja hydrophone -äänitystekniikoihin. Thaimaan Biennaalin 2018 kävijöillä oli myös mahdollisuus kuunnella airojen kautta Pali-joen vedenalaista elämää paikallisten kalastajien opastamana. Lue lisää teoksesta. 

Rats – secret soundscapes of the city (Rotat – kaupungin salaiset äänimaisemat), 2017

Rottayhdyskunnat elävät rinnakkaiseloa ihmisten kanssa. Osa rottien välisestä kommunikaatiosta asettautuu 20 000 hertsin taajuudelle, jota ei ihmiskorvalla kuule. Jana Winderen halusi selvittää, pitävätkö tarinat rottien rakkausserenadeista paikkansa. Hän äänitti Oslon Bjørvikan alueella ainoastaan ultraäänitaajuuksilla havaittavaa äänimaisemaa ja hidasti ja madalsi sitä sävellykseensä ihmiskorvin havaittavaksi. Winderen hyödynsi teosta varten tekemissään tutkimuksissa ja nauhoituksissa uutta teknologiaa ja yhteistyötä Surreyn yliopiston tutkijan kanssa. Monikanavainen teos oli kuultavissa kaiuttimista syksyllä 2017 Oslon Akerselvan alueen urbaanissa rantamaisemassa. Rotat (Rats – secret soundscapes of the city) –teos toteutettiin yhteistyössä Munch museon on the Move 2017 -hankkeen ja Uudenmusiikin keskus nyMusikkin kanssa. Lue lisää teoksesta. 

Lue lisää Jana Winderenin tuotannosta, täältä löytyvät linkit myös julkaistuihin äänitteisiin:

www.janawinderen.com


Miksi Jana Winderen?

IHMEen asiantuntijatyöryhmän puheenjohtaja Tuula Arkio perustelee Jana Winderenin valintaa vuoden 2020 IHME tilausteoksen toteuttajana: ”Tällä hetkellä myös valtameret ja jäätiköt ovat ilmastonmuutoksen kourissa. Jana Winderenin taide merenalaisine äänimaailmoineen muistuttaa meitä siitä, mikä on tuhoutumassa, jos mitään ei tehdä.” Myös kriitikko, kuraattori Timo Valjakka nostaa esiin merten merkityksen ekosysteemissämme: ”Elämä on merestä lähtöisin. Elämän jatkuminen maapallolla edellyttää, että myös meri voi hyvin.”

IHMEen toiminnanjohtaja Paula Toppila jatkaa: ”Jana Winderenin tuotannossa yhdistyvät taiteen mahdollisuus kuvitella kuulemassaan mahdollisia maailmoja, vaihtoehtoisia kertomuksia samalla, kun hän valitsemansa materiaalin kautta muistuttaa meitä muiden lajien olemassaolosta, arvosta ja haavoittuvuudesta. Winderenin teoksissa kohtaamme käsittämättömän toiseuden, kääntämättä jäävän ja usein katoamassa olevan äänimaailman, jota emme ilman häntä pääsisi kokemaan. Winderenin teoksia voisi kutsua ilmastonmuutoksen ajan vanitas – teoksiksi.”

Professori Hanna Johansson nostaa esiin teosten kokemuksellisuutta: ”Jana Winderenin taide herkistää kuuloaistini ja tuo meren maailman läsnäolevaksi ihmeen intensiivisesti. Kaikki tämä merellinen ja vedellinen; sulaminen, jäätyminen, sade, lorina, märkyys, raikkaus koskettaa pelkästään äänellä ja saa minut tuntemaan veden kuin ensimmäistä kertaa.”


Aiempien vuosien IHME-taiteilijat ja teokset

2008: Elokuva- ja videotaiteen kokonaisuus: Anri Sala, Jeremy Deller, Lauri Astala & Elina ja Hanna Brotherus, Runa Islam, Christian Marclay, Deimantas Narkevičius, Francis Alÿs, Matthew Barney

2009: Antony Gormley: Savi ja kollektiivinen keho

2010: Susan Philipsz: Kun päivä laskee

2011: Superflex: Eläköön nykyaika (Stora Enson pääkonttori, Helsinki)

2012: Christian Boltanski: Sydänarkisto

2013: Miroslaw Balka: Signaalit

2014: Yael Bartana: True Finn – tosi suomalainen

2015: Jeremy Deller: Saa koskea

2016: Kateřina Šedá: Ratikkasoittajien kiertue

2017: Theaster Gates & the Black Monks of Mississippi: The Black Charismatic

2018: Henrik Håkansson: THE BEETLE

IHME-nykytaidefestivaalin tilausteokset on koottu yksiin kansiin IHME 2009-2018 – Art in Public x 10 -teoksessa.

Tutustu IHMEen historiaan ja tilausteoksiin täällä.

Ota IHME seurantaan myös Twitterissä, Facebookissa, Instagramissa, LinkedInissä ja YouTubessa!