IHME-päivien 2013 ohjelma julkaistu

12/02/2013

 TIEDOTE 12.2.2013

Lataa PDF-versio

IHME-päivien 2013 ohjelma julkaistu

IHME-nykytaidefestivaali toteutuu viidennen kerran huhtikuussa. Tämänvuotinen tilausteos julkiseen tilaan on puolalaisen Miroslaw Balkan Signaalit. Tämä taideteos tarjoaa tilan ja ajan, jossa voi kuvitella miltä muutos parempaan voisi näyttää. Mutta synnyttääkö taide myös todellista muutosta? Tästä keskustellaan IHME-päivillä, jonne kokoontuu kiinnostava joukko kansainvälisiä ja kotimaisia kuraattoreita ja taiteilijoita pohtimaan tapausesimerkkejä eri puolilta maailmaa. Myös IHME-teoksen tekijä Miroslaw Balka on läsnä IHME-päivillä ja keskustelee teoksestaan espanjalaisen tutkijan ja kuraattorin Juan Vicente Aliagan ja yleisön kanssa.

Taiteen yhteiskunnallista vaikuttavuutta pohditaan myös IHME-päivien elokuvaohjelmassa, joka tarjoaa esityksiä nykytaiteen huipulta. Esitämme kaksi teosta belgialaiselta taiteilija Francis Alÿsilta, jonka taiteen poliittisuus kietoutuu ainutlaatuisella tavalla runollisuuteen. Saksalaisen taiteilija Joseph Beuysin luentodokumentissa keskustellaan hänen ajatuksestaan kaikkien ihmisten luovuudesta ja taiteen panoksesta yhteiskuntaan. Ylpeinä esitämme myös pitkän elokuvan Edvard Munch mediakriittisyydestään tunnetulta brittiohjaajalta Peter Watkinsilta. Uusintana vuoden 2008 IHMEestä esitämme Jeremy Dellerin ja Mike Figgisin ravisuttavan Battle of Orgreaven, jossa eletään uudelleen Englannin vuosien 1984-85 kaivoslakon tuntoja.

Taiteen ja politiikan suhdetta toisiinsa pohditaan myös yleisömagneetiksi muodostuneessa IHME-maratonissa, jossa taiteilijat kertovat omasta työskentelystään. Tanssija Hanna Brotheruksen SYLI-työpajaan ovat kaikki tervetulleita – ilmoittautuminen alkaa nyt!

Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

IHME-päivien koko ohjelma: www.ihmehelsinki.fi

Lisätiedot ja Miroslaw Balkan haastattelupyynnöt:
Toiminnanjohtaja Paula Toppila, puh. 045 – 124 0096, paula.toppila(at)ihmefestival.fi

 

Yhteistyökumppanit: HKL, HYY Yhtymä, Pro AV Art, Mustekala, Aalto-yliopiston kuvataidekasvatuksen koulutusohjelma, Helsingin nuorisoasiainkeskus, Arcada, Asukastalo Betania, Hertsikan Pumppu, Itä-Helsingin musiikkiopisto, Kääntöpaikka, Malmitalo, Roihuvuoren nuorisotalo.

Yhteistyössä: Artova, Herttoniemi-seura, Kivinokkalaiset ry, Malmi-Seura ry, Pasilan asukastalo, Punavuoriseura, Roihuvuori-seura, Rööperifest, Tölö specialiseringsgymnasium.

 

IHME-nykytaidefestivaali / Taidesäätiö Pro Arte

Taidesäätiö Pro Arte haluaa edistää taidetta demokraattisessa yhteiskunnassa, tärkeänä osana ihmisten elämää ja arkea. Säätiön tarkoituksena on edistää kuvataiteen asemaa ja näkyvyyttä sekä kehittää sen yleisösuhdetta ja saavutettavuutta. Säätiön toiminta on kansainvälistä ja suunnattu kaikille kulttuurista kiinnostuneille. Säätiö tuottaa vuosittaisen IHME-nykytaidefestivaalin, johon sisältyy valitun taiteilijan teos julkisessa tilassa, keskustelua ja taidekasvatushankkeita teokseen liittyen.