Avoin ja yllättävä IHME toteutui viidennen kerran

17/04/2013

Tiedote 17.4.2013

Lataa tiedote PDF-muodossa

”Osallistava taide luo demokraattista kulttuuria, joka ei ole valmiiksi pureskeltua kuluttamista.”

”IHME-tapahtumassa oli erityistä se että se oli ilmainen kaikille. Tasa-arvoa tuloista riippumatta.”

– Otteita yleisöpalautteesta

 

IHME-nykytaidefestivaalin teemana tänä vuonna oli taide, joka pyrkii muutokseen. Teema sai alkunsa puolalaisen Miroslaw Balkan IHME-teoksesta Signaalit. Teos toteutettiin yhteistyössä kahdeksan yhteisön kanssa lähtökohtana asukkaiden tärkeät kysymykset, joille luotiin avoin keskustelufoorumi. Kysymyksistä keskustelivat niin asukkaat, asiantuntijat kuin poliitikotkin. IHME-teos tuki kaupunkilaisten lähidemokratiapyrkimyksiä, loi monitasoista yhteisöllisyyttä ja yhteyksiä eri kaupunginosien välille. IHME-teoksen Kommunikaatiopisteissä käytyjä keskusteluja voi seurata IHMEen YouTube-kanavalla.

Vanhalla ylioppilastalolla pidetyt IHME-päivien puheohjelmat saivat ennätysyleisön. Suurimpia hittejä olivat entiseen tapaan Tuomas Nevanlinnan tuomaroima Oikeusjuttu, kymmenen taiteilijapuheenvuoroa käsittävä IHME-maraton sekä elokuvat. Ulkomaisista vieraista suosituin puhuja oli newyorkilaisen Creative Timen kuraattori Nato Thompson. Hänen selkeä ja välitön tapansa puhua julkiseen tilaan tehdyn taiteen merkityksestä vetosi yleisöön: ”Julkisessa tilassa taide on dialogia ja yllätyksiä eikä vain rikkaiden omistamia esineitä. Taide voi olla jopa pieni askel kohti muutosta, jonka tekijä voi olla kuka vain.”

IHME-päivien luentoja on nyt nähtävissä tallenteina YouTuben IHME-kanavalla. Syksyllä 2013 ilmestyy myös sähköinen julkaisu vuoden festivaalista sivustolla www.ihmehelsinki.fi.

IHME ottaa mielellään vastaan palautetta toimintansa kehittämiseksi. Palautetta voi antaa netissä www.ihmehelsinki.fi, kohdassa Anna palautetta. Jo saamamme yleisöpalautteen perusteella IHMEttä kuvaavat parhaiten sanat ”yllättävä” ja ”avoin”.

Vuoden 2014 IHME-päivät järjestetään jälleen maalis-huhtikuussa.

 

Lisätietoja: IHME-nykytaidefestivaali

Toiminnanjohtaja Paula Toppila, paula.toppila@ihmefestival.fi, puh. 045 1240096

 

IHME-nykytaidefestivaali / Taidesäätiö Pro Arte

Taidesäätiö Pro Arte haluaa edistää taidetta demokraattisessa yhteiskunnassa, tärkeänä osana ihmisten elämää ja arkea. Säätiön tarkoituksena on edistää kuvataiteen asemaa ja näkyvyyttä sekä kehittää sen yleisösuhdetta ja saavutettavuutta. Säätiön toiminta on kansainvälistä ja suunnattu kaikille kulttuurista kiinnostuneille. Säätiö tuottaa vuosittaisen IHME-nykytaidefestivaalin, johon sisältyy valitun taiteilijan teos julkisessa tilassa, keskustelua ja taidekasvatushankkeita teokseen liittyen.