IHME-päivien Oikeusjuttu pui taiteen poliittisuutta

09/04/2013

TIEDOTE 9.4.2013

Lataa tiedote PDF-muodossa

Perjantaina Vanhalla ylioppilastalolla puidaan taiteen poliittisuutta nyt neljättä kertaa järjestettävässä Oikeusjutussa.

Vaikka nykytaide harvemmin tähtää perinteisten kauneusarvojen luomiseen, taiteen kenttä tuntuu yhä jakautuvan ”esteetikkoihin” ja ”poliitikkoihin”. Onko taiteen suuntauksilla myös oma politiikkansa? Onko ajankohtainen ja kantaaottava taide osoittelevaa ja tyhjää? Vai onko epäpoliittinen taide sittenkin kaikkein poliittisinta – alistumattomuuden puhtain muoto? Onko politiikka lisä taiteen päällä vai onko kaikki taide tavalla tai toisella poliittista? Miten taiteen politiikka ja taidepolitiikka suhteutuvat toisiinsa?

Näitä kysymyksiä ovat pohtimassa kaksi kuvataiteilijaa: Silja Rantanen syyttäjänä ja Teemu Mäki puolustusasianajajana. Syyttäjän todistajana toimii suomentaja ja juristi Katri Kaarniala ja puolustuksen todistajana tanssija, koreografi Sanna Kekäläinen. Luvassa on syyttäjä Rantasen mukaan kuuma ”esteettinen asekätkentäjuttu”. Tuomarina ja oikeuden puheenjohtajana toimii Tuomas Nevanlinna.

Oikeusjuttu Vanhan ylioppilastalon Juhlasalissa 12. huhtikuuta klo 17.30 – 19.30.

 

IHME-päivät alkavat torstaina 11.4., kun Jeremy Dellerin ja Mike Figgisin teos The Battle of Orgreave esitetään Kino Engelissä. Perjantaina päivät jatkuvat Vanhalla ylioppilastalolla, jossa Oikeusjutun lisäksi mm. Mustekala-verkkolehden debatit. Lauantaina keskusteluohjelmassa mukana mm. IHME-teoksen taiteilijan Miroslaw Balkan haastattelu, ja sunnuntaina taiteen vaikutusmahdollisuuksista käytävä kansainvälinen keskustelu.

IHME-päivien koko ohjelma: www.ihmehelsinki.fi

 

Lisätietoja: IHME-nykytaidefestivaali

Toiminnanjohtaja Paula Toppila, paula.toppila@ihmefestival.fi, p. 045 1240096

 

IHME-nykytaidefestivaali / Taidesäätiö Pro Arte

Taidesäätiö Pro Arte haluaa edistää taidetta demokraattisessa yhteiskunnassa, tärkeänä osana ihmisten elämää ja arkea. Säätiön tarkoituksena on edistää kuvataiteen asemaa ja näkyvyyttä sekä kehittää sen yleisösuhdetta ja saavutettavuutta. Säätiön toiminta on kansainvälistä ja suunnattu kaikille kulttuurista kiinnostuneille. Säätiö tuottaa vuosittaisen IHME-nykytaidefestivaalin, johon sisältyy valitun taiteilijan teos julkisessa tilassa, keskustelua ja taidekasvatushankkeita teokseen liittyen.