IHME-teos 2016 on Ratikkasoittajien kiertue

26/10/2015

Lataa tiedote PDF-muodossa

”Byrokratia, säännöt ja varautuneisuus toisia ihmisiä kohtaan — nämä kolme yleistä ilmapiiriä kuvaavaa asiaa nousivat toistuvasti esille tehdessäni taustatyötä Helsingissä. Minulle IHMEen kutsu on tärkeä tilaisuus yrittää muuttaa vallitsevaa tilannetta.”

Kateřina Šedá

Vuoden 2016 IHME-teoksen tekijä on Kateřina Šedá (s.1977) Tšekin tasavallasta. Šedan teosehdotuksen päänäyttämönä on helsinkiläisyyden ikoni: Helsingin raitiovaunut. Hän haluaa luoda raitiovaunuista kohtaamispaikan, missä matkustaja voi kokea jotakin tavallisuudesta poikkeavaa ja jakaa sen muiden kanssa. Epätavallisen paikan lisäksi myös esiintyjäkaarti on epätavallinen: taiteilija haluaa järjestää raitiovaunuihin kiertueen, jonka esiintyjinä on kansainvälisten katusoittajien parhaimmisto. Näin Ratikkasoittajien kiertue – teos tuo kansainväliset metropolit ja kokemukset niiden julkisesta liikenteestä Helsinkiin. Lue lisää IHME-teoksesta.

Teoksen monikulttuurisuus on tärkeää taiteilijalle, ja siksi hän haluaa kutsua koululuokat tekemään ratikkaretkiä festivaalin aikana. Tutustu kouluille lähetettyyn ennakkokyselyyn täällä.

IHME-festivaali kutsui vuoden 2016 IHME-teoksen tekijäksi Kateřina Šedan, sillä hän on valmistumisestaan lähtien työskennellyt julkisessa tilassa ja ihmisten kanssa yhdessä. Šedan teoksia on nähty lukuisissa kansainvälisissä näyttelyissä kuten 5. Berliinin biennaalissa 2008 ja Documenta 12 -näyttelyssä Kasselissa 2011. Tämä on ensimmäinen mahdollisuus tutustua hänen työhönsä Suomessa. Lue lisää taiteilijasta ja miksi hänet valittiin.

IHME-teoksen 2016 pääyhteistyökumppaneita ovat HSL Helsingin seudun liikenne ja Helsingin kaupungin Liikennelaitos HKL. Tapahtumapaikan lisäksi he tarjoavat teokseen liittyvien yleisökilpailujen palkinnot. Lue lisää kumppaneistamme täällä.

Lisätiedot: toiminnanjohtaja Paula Toppila, paula.toppila@ihmefestival.fi, p. 045 124 0096

Lehdistömateriaalit ja kuvat osoitteesta: www.ihmehelsinki.fi > Medialle
Tunnus ja salasana tiedottaja-assistentti Suvi Korhoselta, suvi.korhonen@ihmefestival.fi, p. 045 632 6267

Taiteilijan kotisivut: www.katerinaseda.cz

IHME tuottaa vuosittain kansainvälisen taiteilijan teoksen julkisessa tilassa. Yleisö voi tutustua ainutkertaisen teoksen syntyvaiheisiin. Teos ja sen herättämät tulkinnat kannustavat itsenäiseen ajatteluun ja keskusteluun. Taide ja tiede, mennyt ja nykyhetki kohtaavat monipuolisessa ohjelmistossa. IHME on avoin kaikille elämästä ja nykytaiteesta kiinnostuneille.