IHMEen Oikeusjuttu: Onko sananvapaus bluffia?

24/03/2015

Lataa tiedote PDF-muodossa

IHME-nykytaidefestivaalin kuudennen Oikeusjutun – oikeusistuntoa mukailevan väittelyn – aiheena on taide ja ilmaisunvapaus. Onko kaikki ilmaisunvapauden rajoittaminen kajoamista perustavaan kansalaisoikeuteen? Onko taiteen ilmaisun vapaudella samat kriteerit kuin muilla inhimillisen kommunikaation alueilla? Oikeusjuttua tuomaroi tuttuun tapaan filosofi Tuomas Nevanlinna, syyttäjänä toimii taiteilija Riiko Sakkinen sekä puolustajana taiteilija Merja Puustinen.

”Sananvapaus on bluffia. Jos sillä voisi vaikuttaa, niin se olisi kielletty. Tuote on kapitalismi, mutta brändi on demokratia ja vapaus, vaikkapa sananvapaus. Kapitalismi ja demokratia ovat niin vahvoja järjestelmiä, että sallivat jopa sananvapauden. Tämä ei kuitenkaan tee siitä oikeaa tai oikeudenmukaista. Sananvapaudella ei voi ruokkia lapsia”, väittää Riiko Sakkinen.

”Sananvapaus ei ole bluffia. Koska puhumalla, kirjoittamalla ja kuvilla voi vaikuttaa, sanan- ja ilmaisunvapautta rajoitetaan monilla tavoin. Toisissa järjestelmissä käytetään sensuuria, vangitsemista, murhia ja teloituksia. Toisissa houkutellaan itsesensuuriin rahan, vallan ja hyvien käytöstapojen voimalla”, vastaa Merja Puustinen.

Tule kuuntelemaan miten keskustelu jatkuu perjantaina 27.3. klo 18.00 Vanhalle ylioppilastalolle. Puheenvuoron saavat myös asiantuntijatodistajat: Voima-lehden toimittaja ja kulttuurihäirintäekspertti Jari Tamminen sekä VTT, pääsihteeri, Ihmisoikeusliitto Päivi Mattila. Oikeusjutun lisäksi IHME-päivillä on runsaasti muuta puheohjelmaa. Tutustu puheohjelmaan >

Jeremy Dellerin IHME-teos 2015 Saa koskea päättyi pääkaupunkiseudun julkisissa tiloissa sunnuntaina 22.3. Festivaaliyleisö voi vielä tutustua teoksen esineistöön Vanhalla ylioppilastalolla sunnuntaina 29.3. klo 14–18, jolloin kaikki teokseen lainatut museoesineet tuodaan viimeisen kerran yleisön pideltäviksi. Luvassa on myös esineiden paraati fanfaareineen. Lue lisää IHME-teoksesta >

Kaikkiin IHME- tapahtumiin on vapaa pääsy. Katso festivaalin koko ohjelma >

Lisätiedot:
IHME-nykytaidefestivaali Toiminnanjohtaja Paula Toppila, paula.toppila@ihmefestival.fi, p. 045 124 0096

Lehdistömateriaalit ja kuvat osoitteesta: http://www.ihmehelsinki.fi/medialle/
Ole hyvä ja pyydä tunnus ja salasana assistentti Vappu Tainiolta, vappu.tainio@ihmefestival.fi, p. 045 632 6267

IHME

IHME tuottaa vuosittain kansainvälisen taiteilijan teoksen julkisessa tilassa. Yleisö voi tutustua ainutkertaisen teoksen syntyvaiheisiin. Teos ja sen herättämät tulkinnat kannustavat itsenäiseen ajatteluun ja keskusteluun. Taide ja tiede, mennyt ja nykyhetki kohtaavat monipuolisessa ohjelmistossa. IHME on avoin kaikille elämästä ja nykytaiteesta kiinnostuneille.