Katie Patersonin teoksessa aistitaan ensimmäisen ja viimeisen metsän tuoksuja 

31/08/2021
IHME Helsinki -teos 2021 on Katie Patersonin To Burn, Forest, Fire. Teoksessa voi haistaa maapallon ensimmäisen ja ilmastokriisin ajan viimeisen metsän tuoksut suitsukkeina. Kuva: Veikko Somerpuro.

Tiedote 1.9.2021 

PDF >> 

Skotlantilaistaiteilija Katie Patersonin IHME Helsinki 2021 -teoksessa nimeltään To Burn, Forest, Fire (Palaa, metsä, tuli) voi kokea maapallon ensimmäisen metsän tuoksun 385 miljoonan vuoden takaa sekä ilmastokriisin ajan viimeisen metsän tuoksun. Teoksen lähtökohtana on taiteilijan huoli maapallon kuudennesta sukupuuttoaallosta eli useiden lajien katoamisesta ihmisen toiminnan seurauksena. Teos toteutuu sarjana suitsukeseremonioita, joita järjestetään eri puolilla Helsinkiä 1.-30.9.2021.  

”Jaamme neljäsosan DNA:stamme puiden kanssa ja puut ovat elinehtomme. Siitä huolimatta olemme kaataneet lähes puolet planeettamme metsistä ja tuhoamme sademetsiä niin nopeasti että ne saattavat kadota sadan vuoden kuluttua. Uskon, että planeetta ja kaikki sen elämä ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa ja voimme kohdata ilmastokatastrofin vahvemmin aistiemme kautta, intuitiivisesti. Toivon, että teokseni kuljettaa osallistujat planeetan ensimmäisen metsän pariin ja tulevaisuuden skenaarioon, johon toivon ettemme koskaan päädy.” sanoo Katie Paterson teoksestaan. 

Katie Patersonin studio on tehnyt yhteistyötä tutkijoiden kanssa selvittääkseen kysymyksiä, kuten miten määritellään maapallon ensimmäinen metsä?  Millaisia puita ja kasveja kasvoi devonikautisessa metsässä 385 miljoonaa vuotta sitten? Mitkä tämän päivän elämänmuodot muistuttavat noita muinaisia lajeja? Uhanalaisten nykysademetsäbiomeja tutkivien ekologien ja biologien kanssa selvitettiin, mitkä maapallon elävät metsät ovat vaarassa kadota elinaikanamme, sekä niistä löytyvät tuoksut. Lisää teoksen tieteellisestä taustasta >> 

Menneen ja tulevan metsän tuoksut jalostettiin tilaustyönä toteutetuiksi suitsukkeiksi yhteistyössä japanilaisen suitsukevalmistaja Shoyeidon kanssa.  

Suitsukeseremonioita järjestetään yli kymmenessä kohteessa eri puolilla Helsinkiä sisä- ja ulkotiloissa yhdessä IHMEen yhteistyökumppanien kanssa. Ajantasaiset tapahtumatiedot päivitetään IHME Helsingin verkkosivuille.  IHMEen yleisötyöntekijät kokoavat yleisöt tunnin mittaisiin seremonioihin saapumisjärjestyksessä. Kutsumme yleisön kokemaan taideteoksen rauhallisessa tunnelmassa.  Terveysturvallisuus on meille tärkeää ja noudatamme ajantasaisia covid-19-pandemiaan liittyviä ohjeita yleisötilaisuuksille.  

Lisätiedot: Toiminnanjohtaja Paula Toppilapaula.toppila@ihmehelsinki.fi, p. 045 1240096 

Lehdistömateriaalit ja kuvat osoitteesta: www.ihmehelsinki.fi > Medialle. Salasana kulttuurituottaja Päivi Matala: paivi.matala@ihmehelsinki.fi, p. 045 235 0080 

IHME Helsinki on nykytaiteen tilaajaorganisaatio, joka yhdistää taiteen ja tieteen maailmat. IHME tuottaa vuosittain teoksen julkiseen tilaan sekä keskustelusarjan luomaan näkemystä ja toiveikkuutta ympäristökriisiin. IHME Helsingin työn mahdollistavat perustajasäätiö Taidesäätiö Pro Arten lisäksi vuosina 2020-22 Saastamoisen säätiö sekä Koneen säätiö.