Kymmenes IHME nosti halavasepikän maailmankartalle

11/06/2018

Lataa tiedote PDF-muodossa tästä

”Sanat putoilevat lintujen laulun ylle sieltä täältä. Ne ovat maalailevia ja pyrkivät avaamaan portin toiseen ulottuvuuteen. Siinä ulottuvuudessa selällään makaava, jalkansa ristivä halavasepikkä on kaiken keskiössä ihmisen sijaan – ja silti ihmisen kautta, sinun kauttasi.”

– Sanna Lipponen THE BEETLE-elokuvasta, EDIT-taidemedia

Kymmenvuotisjuhlaansa viettävä IHME-nykytaidefestivaali rakentui tämän vuoden tilausteoksen, ruotsalaistaiteilija Henrik Håkanssonin THE BEETLE -elokuvan ympärille. Elokuvan päätähtenä uhanalainen, ainoastaan Vantaalla elävä kovakuoriaislaji, halavasepikkä, nosti valokeilaan toislajisen kokemuksen: voimmeko ymmärtää millaista on olla jokin muu eläinlaji kuin ihminen? Laajemmin tarkasteltuna se sai pohtimaan, miten me ihmislajina käsitämme oman toimintamme vaikutuksen luonnon monimuotoisuuteen ja planeettamme tilaan.

Kaksipäiväinen tapahtuma Kulttuuritehdas Korjaamolla tarjosi elokuvanäytösten lisäksi puheohjelmaa, jossa punnittiin ekologian, ihmisen luontosuhteen ja taiteen välisiä suhteita. Kymmenvuotisjuhlapuheen pitänyt Juha Hurme toi esiin kielen – muunkin kuin sanallisen – merkityksen maailman monimuotoisuuden ymmärtämisessä. Tässä valossa festivaalin yhtenä tavoitteena ollut tietoisuuden lisääminen kyseisestä ainutlaatuisesta hyönteislajista toteutui elokuvan ja sen oheisohjelman myötä hienosti, ja ihmiset ottivat sepikän kiitettävällä kiinnostuksella vastaan.

Korjaamon tapahtuma yhdessä nuorten taidetyöpajojen sekä halavasepikän asuinalueelle Vantaan Mätäojalle laajentuneen festivaalin kanssa tavoitti kokonaisuudessaan noin 5000  ihmistä. Myös paikallislehdet ja -toimijat Vantaalla ottivat ikioman kuoriaisensa innostuneina vastaan.

Muistathan Yle-yhteistyön?

IHMEen juhlavuoden kunniaksi THE BEETLE -elokuva on nähtävillä Yle Areenassa maailmanlaajuisesti vuoden ajan 25.5.2019 saakka. Tähän mennessä elokuva on tavoittanut Areenan kautta jo reilut 1300 katsojaa.

Uutinen Yle-yhteistyöstä Areena-linkkeineen >

IHME-teos 2018 mediassa >

Lisätiedot: Toiminnanjohtaja Paula Toppila, paula.toppila@ihmefestival.fi, p. 045 1240096

Lehdistömateriaalit ja kuvat osoitteesta: www.ihmehelsinki.fi > Medialle

Vuosittainen IHME-festivaali tuo kansainvälisen nykytaiteen julkiseen tilaan. IHME-taiteilijan tilausteos yllättää arkisilla reiteillä, sielläkin missä taidetta ei ole totuttu näkemään. IHME-teosta jatkaa maksuton tapahtuma, joka tarjoaa näkökulmia teoksen käsittelemiin teemoihin. Yleisötyön kokonaisuus IHME-koulu toteutuu kouluissa, nuorisotaloilla ja siellä, missä IHME-teoskin.