Kymmenes IHME pohtii maapallon tilaa hyönteisnäkökulmasta

08/11/2017

Lataa tiedote PDF-muodossa tästä

Valitessaan tämän alle senttimetrin pituisen hyönteisen teoksensa lähtökohdaksi Henrik Håkansson liittää teokseensa ajankohtaisia kysymyksiä ihmisen ja luonnon suhteesta, ilmastonmuutoksesta, lajien monimuotoisuudesta ja koko planeetan ekokriisistä.”

– Paula Toppila, IHME-festivaalin toiminnanjohtaja

Vuoden 2018 IHME-teoksen tekijäksi on valittu ruotsalainen taiteilija Henrik Håkansson (s. 1968). Hän tuo festivaalin polttopisteeseen uhanalaisen kovakuoriaislajin Vantaalta, halavasepikän (Hylochares cruentatus). Halavasepikän kohtalo kertoo sen elinympäristön – kosteikoissa viihtyvien pajulajien – hävittämisestä tulvimisen estämiseksi. Laajemmin tarkasteltuna hyönteislajien massakatoaminen on ongelma myös koko maapallon mittakaavassa.

Vuoden 2018 IHME-teos nimeltään THE BEETLE on elokuva, jota on kuvattu kesällä 2017 Vantaan Mätäojalla, halavasepikän elinympäristössä. Elokuvan ensi-ilta nähdään osana festivaaliohjelmaa Kulttuuritehdas Korjaamolla, Helsingissä 25.–26.5.2018. Teos laajenee myös kuoriaislajin elinympäristön läheisyyteen Vantaalla. Lue lisää vuoden 2018 IHME-teoksesta >

Henrik Håkansson kutsuttiin kymmenennen IHME-teoksen tekijäksi, koska hän on taiteilijana edelläkävijä. Håkansson on esittänyt taiteessaan jo parin vuosikymmenen ajan vaihtoehtoja ihmiskeskeiselle toimijuudelle sekä maailmankuvalle kasvien ja eläinlajien näkökulmasta. Håkanssonin teoksia on esitetty useissa kansainvälisissä suurnäyttelyissä kuten Venetsian (1997 ja 2003), Berliinin (2001), Sao Paulon (2004) ja Sharjahin biennaaleissa (2007), Yokohama Triennalessa (2011) sekä Kasselin Documentassa (2013). Suomessa Håkansson on esiintynyt Kiasman Saman taivaan alla ja ARS 01 -näyttelyissä (2000 ja 2001). Lue lisää taiteilijasta >

Festivaalin keskustelu- ja elokuvaohjelmassa Korjaamolla käsitellään IHME-teoksen hengessä muun muassa  posthumanismia, jonka tutkimuksen kohteena ovat inhimillisen ja ei-inhimillisen väliset rajat, luonnon ja kulttuurin erottelu sekä vaihtoehtoiset eettiset käytännöt.

IHME-nykytaidefestivaalin taustaorganisaatio on Taidesäätiö Pro Arte. Vuosina 2015−18 toimintaa rahoittaa myös Koneen Säätiö.

Lisätiedot: Toiminnanjohtaja Paula Toppila, paula.toppila@ihmefestival.fi, p. 045 1240096

Lehdistömateriaalit ja kuvat osoitteesta: www.ihmehelsinki.fi > Medialle. Salasana tiedottaja Suvi Korhoselta, suvi.korhonen@ihmefestival.fi, p. 045 632 6267

IHME tuottaa vuosittain kansainvälisen taiteilijan teoksen julkiseen tilaan. Teoksen äärellä koettua jatkaa monipuolinen festivaaliohjelma, joka avaa keskustelua ja rohkaisee itsenäiseen ajatteluun. IHME on avoin ja ilmainen kaikille elämästä ja nykytaiteesta kiinnostuneille.