Päivänpolttavaa nykytaidetta: IHME ja Koneen Säätiö Säätiöpäivässä

15/09/2015

Lataa tiedote PDF-muodossa

IHME-nykytaidefestivaali ja Koneen säätiö osallistuvat 1.10.2015 klo 14—17 Kansallismuseossa järjestettävään Säätiöpäivän maksuttomaan elokuvailtapäivään. Tapahtuma on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä viime vuosina valmistuneita, erityisesti teatterissa esitettäviksi tarkoitettuja taide-elokuvia suurelta kankaalta.

Tapahtumassa nähdään Vuoden 2014 IHME-teos, israelilaisen Yael Bartanan True Finn — Tosi suomalainen. Elokuva käsittelee edelleen Suomessa ajankohtaisia suomalaisuuden ja kansallisen identiteetin teemoja. Miten kansallinen identiteetti toimii mukaan ottamisen ja pois sulkemisen välineenä? Millaisia nämä mekanismit ovat Suomessa? Voiko maahanmuuttajasta tulla tosi suomalainen? Kuka oikeastaan on tosi suomalainen?

Tosi-TV:n menetelmää, näyteltyjä kohtauksia sekä arkistomateriaaleja yhdistävä elokuvaa ei ole Suomessa nähty elokuvateatterissa maaliskuussa 2014 järjestetyn ensi-illan jälkeen. Ensiesityksen jälkeen True Finn on kiertänyt eri puolilla maailmaa New Yorkista Amsterdamiin ja se on saanut kriitikoilta innostuneen vastaanoton. ”Bartana luottaa taiteen kykyyn herättää keskustelua ja muuttaa maailmaa rauhanomaisesti. Hänen tapansa esittää, mistä tasa-arvossa on kyse, on samalla kertaa välttämätön, monisyinen ja – todellakin – tosi”, kriitikko Lauren O’Neill-Butler kiittää teosta (Artforum 3/2015).

Buenos Airesissa syntyneen, Suomessa asuvan mediataiteilija ja elokuvaohjaaja Axel Straschnoyn ohjaama planetaarioelokuva Kilpisjärvellä (2012) esitetään saman iltapäivän aikana Kansallismuseossa. Elokuva kertoo kahden ihmisen löytöretkestä pohjoisimpaan Suomeen, Kilpisjärvelle. Retken tavoitteena on vangita mystiset revontulet filmille. Visuaalisesti vaikuttava elokuva on suunniteltu esitettäväksi planetaarioelokuvateattereissa; tällä kertaa se nähdään Kansallismuseon sisälle pystytettävässä planetaarioteltassa. Straschnoy uudistaa teoksellaan planetaarioelokuvan genreä, ja samalla hän uudistaa kokeellista lyhytelokuvaa tuomalla sen valkokankaalle, jossa katsoja on tapahtumien keskipisteenä.  Koneen Säätiö on tukenut Kilpisjärvellä-elokuvan tekoa.

Kansallismuseon elokuvailtapäivä järjestetään osana Säätiöpäivää. Päivän tarkoitus on tehdä tunnetuksi suomalaisten säätiöiden työtä yhteiseksi hyväksi. Osallistumalla päivään IHME-nykytaidefestivaali haluaa nostaa esiin taustaorganisaationsa Taidesäätiö Pro Arten roolin kuvataiteen aseman vahvistajana ja sen yleisösuhteen kehittäjänä. Pro Arte on IHME-nykytaidefestivaalin vuosittain tilaaman IHME-teoksen ja sen ympärille rakentuvien IHME-päivien tuottaja. Myös Koneen Säätiö tukee festivaalia kolmevuotiskauden ajan vuodesta 2015 vuoden 2017 loppuun.

Säätiöpäivä tekee tunnetuksi myös Koneen Säätiö toimintaa. Yleishyödyllisen säätiön tavoitteena on luoda edellytyksiä rohkeille tieteen ja taiteen avauksille. Itsenäisenä ja riippumattomana organisaationa se tukee tieteellistä tutkimustyötä, kulttuuria ja taidetta sekä tieteen yleistajuistamista apurahoin ja ylläpitää Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssiä.

Säätiöpäivän näytöksessä nähdään yhteensä kuusi suomalaisten säätiöiden tukemaa elokuvaa. Elokuvat edustavat laajasti säätiöiden erilaisia toimintakenttiä, mutta käsittelevät kaikki suomalaisuutta ja muutoksia suomalaisessa yhteiskunnassa.

Lisätiedot:

IHME-nykytaidefestivaali, toiminnanjohtaja Paula Toppila, paula.toppila@ihmefestival.fi, p. 045 124 0096 tai tiedottaja-assistentti Suvi Korhonen, suvi.korhonen@ihmefestival.fi, p. 045 632 6267 (lehdistökuvat True Finn -teoksesta)

Koneen Säätiö, yliasiamies Anna Talasniemi, anna.talasniemi@koneensaatio.fi, p. 041 437 6976 tai viestintäkoordinaattori Laura Sahamies, laura.sahamies@koneensaatio.fi, p. 044 276 7517

IHME
IHME tuottaa vuosittain kansainvälisen taiteilijan teoksen julkisessa tilassa. Yleisö voi tutustua ainutkertaisen teoksen syntyvaiheisiin. Teos ja sen herättämät tulkinnat kannustavat itsenäiseen ajatteluun ja keskusteluun. Taide ja tiede, mennyt ja nykyhetki kohtaavat monipuolisessa ohjelmistossa. IHME on avoin kaikille nykytaiteesta ja elämästä kiinnostuneille.