Passing Beyond Passing -elokuvan maailmanensi-ilta IHME-päivillä

05/03/2014

Lataa tiedote PDF-versiona

”Tämä video ei ole helppoa katsottavaa niille, joiden ajattelussa näkyvät vielä rasismin jäljet, eikä myöskään niille, jotka syystä tai toisesta edelleen uskovat “valkoisten”, “mustien” tai ylipäänsä minkään “rodun” olemassaoloon.” – Adrian Piper

Rasismia ja vieraanpelkoa käsitelleen taiteilija Adrian Piperin (s. 1948) teos Passing Beyond Passing saa maailmanensi-iltansa taiteilijan omasta ehdotuksesta IHME-päivillä sunnuntaina 6.4. Elokuva esittää Piperin tarkan analyysin amerikkalaisesta rasismista ja dokumentoi viimeistä kertaa, jolloin hän julkisesti käsittelee aihetta. Teos on samalla Piperin puheenvuoro sunnuntaipäivän keskusteluun rodusta, ihonväristä ja kansallisuudesta, joita myös Yael Bartanan IHME-teos 2014 käsittelee.

IHME-päivien elokuvaohjelmassa esitettävät taiteilijoiden teokset ovat tänä vuonna kaikki ensi-iltoja. Ohjelma esittelee laajasti taiteilija Yael Bartanan aiempaa tuotantoa, jota ei ole Suomessa ennen nähty. Mukana ovat viime vuonna valmistunut Inferno (2013), A Declaration (2006) sekä Venetsian biennaalissa vuonna 2011 esillä ollut trilogia …And Europe Will Be Stunned (2007-2011).

Klassikkoteoksina IHME-päivillä nähdään perjantaina Adrian Piperilta taiteilijan performansseja dokumentoivat The Mythic Being (1973) ja Funk Lessons (1983). Katso koko elokuvaohjelma täällä.

Yael Bartanan IHME-teos True Finn – Tosi suomalainen saa odotetun ensi-iltansa maanantaina 31.3. klo 18.00 elokuvateatteri Bio Rexissä. Näytöksen jälkeen seuraa taiteilijan ja teokseen osallistuneiden henkilöiden keskustelu, jonka juontaa kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi. Yleisöllä on mahdollisuus varata istumapaikka ainutlaatuisesta elokuvaesityksestä. Ilmoittaudu ennakkoon 24.3. mennessä täällä. Paikkoja rajoitetusti!

Ensi-illan jälkeen teos on katsottavissa Yle Areenassa 31.3.-31.5.2014.

Lisätiedot:
IHME-nykytaidefestivaali
Toiminnanjohtaja Paula Toppila, paula.toppila@ihmefestival.fi, p. 045 124 0096

Lehdistömateriaalit ja kuvat osoitteesta:
www.ihmehelsinki.fi > Medialle
Ole hyvä ja pyydä tunnus ja salasana assistentti Vappu Tainiolta, vappu.tainio@ihmefestival.fi, p. 045 632 6267

IHME-nykytaidefestivaali / Taidesäätiö Pro Arte
Taidesäätiö Pro Arte haluaa edistää taidetta demokraattisessa yhteiskunnassa, tärkeänä osana ihmisten elämää ja arkea. Säätiön tarkoituksena on edistää kuvataiteen asemaa ja näkyvyyttä sekä kehittää sen yleisösuhdetta ja saavutettavuutta. Säätiön toiminta on kansainvälistä ja suunnattu kaikille kulttuurista kiinnostuneille. Säätiö tuottaa vuosittaisen IHME-nykytaidefestivaalin, johon sisältyy valitun taiteilijan teos julkisessa tilassa, keskustelua ja taidekasvatushankkeita teokseen liittyen.